Gelijke stand Eredivisie: welke factor beslist?

Gelijke stand Eredivisie: welke factor beslist? Wie wordt er kampioen van de Eredivisie wanneer twee clubs een gelijk aantal punten hebben? Er zijn een aantal regels die helpen dit te bepalen. In deze regels zit een hiërarchie. Allereerst wordt gekeken naar het doelsaldo. Is dit gelijk dan kijkt men verder naar het aantal gescoorde doelpunten en daarna naar het onderlinge resultaat tussen de twee betreffende clubs. Biedt dit ook geen uitkomst dan komt er een beslissende kampioenswedstrijd.

Gelijke stand Eredivisie


Hiërarchie in beslissingsfactoren

Wie na speelronde 34 in de Eredivisie de meeste punten heeft wordt landskampioen. Het kan echter zo zijn dat twee of meer clubs een zelfde aantal punten heeft. Een andere factor is dan beslissend. In deze factoren die bepalen welke club bovenaan eindigt zit een hiërarchie. Elke keer als een factor niet beslissend blijkt te zijn, dan wordt gekeken naar de volgende factor. De hiërarchie is in de Nederlandse Eredivisie als volgt:
  • Aantal punten
  • Doelsaldo
  • Aantal gescoorde doelpunten
  • Onderling resultaat
  • Beslissingswedstrijd

Alfabetische volgorde niet langer van betekenis

Een opmerkelijk bericht zorgde in 2015 voor heel wat gefronste wenkbrauwen in voetbalminnend Nederland. Aan de vooravond van de laatste speelronde was het scenario goed mogelijk dat twee clubs die streden om de plaatsen 8 en 9 zouden eindigen met een gelijk aantal punten en exact hetzelfde doelsaldo. FC Groningen en Willem II hadden immers beide 43 punten en een doelsaldo van 44-49. Zouden zij bij de laatste wedstrijd hetzelfde resultaat halen dan zou dit ook een gelijke stand in de einduitslag tot gevolg hebben. Navraag van het Brabants Dagblad bij de KNVB over wat dit tot gevolg zou hebben leidde tot een bizar antwoord. In dat geval zou FC Groningen achtste worden en Willem II negende omdat de G van Groningen alfabetisch eerder komt dan de W van Willem II. Omdat beide clubs een verschillende uitslag bereikten in de laatste speelronde hoefde de regel niet te worden ingezet. Overigens was de einduitslag niet van heel groot belang omdat deze plekken niet konden leiden tot een plek in de play-offs. Deze regel is met ingang van het seizoen 2015/2016 geschrapt en dus niet langer van belang.

Aantal punten

In één seizoen kan een club door alle wedstrijden te winnen maximaal 102 punten halen. Het aantal punten dat de landskampioen behaalt ligt normaal gesproken elk jaar zo tussen de 80 en 90. Het aantal punten dat een club behaalt is logischerwijs de eerste beslissende factor.

Doelsaldo

Eindigen twee clubs met een zelfde doelpuntenaantal dan wordt gekeken naar het doelsaldo. Het doelsaldo wordt berekend door het aantal gescoorde doelpunten te verminderen met het aantal tegendoelpunten. Heeft een club meer doelpunten tegen gekregen dan zelf gescoord dan spreken we van een negatief doelsaldo.

De laatste keer (tot 2016) dat een kampioensstrijd in Nederland op deze manier beslist werd was in 2007. PSV verwees Ajax toen naar de tweede plaats door de laatste competitiewedstrijd in extremis met 5-1 te winnen van Vitesse. Het beslissende doelpunt was toen van Philip Cocu. Daardoor behaalde PSV een doelsaldo van +50, waar Ajax bleef steken op +49. Het had overigens niet zo ver hoeven komen als AZ zijn laatste wedstrijd gewonnen had. De Alkmaarders hadden namelijk een veel beter doelsaldo, maar kwamen door verlies in de laatste wedstrijd drie punten tekort voor de kampioensschaal en werden slechts derde.

Aantal gescoorde doelpunten

Is ook het doelsaldo gelijk, dan beslist het aantal zelf gescoorde doelpunten. Heeft club A bijvoorbeeld een doelsaldo van 80 voor en 20 tegen en club B een doelsaldo van 79 voor en 19 tegen (beide hebben dan een doelsaldo van +60) dan plaatst club A boven club B op basis van het aantal gescoorde doelpunten.

Onderling resultaat

Is het doelsaldo exact gelijk (bijvoorbeeld beide 79-19) dan is de volgende factor in de hiërarchie het onderlinge resultaat. Er wordt dan gekeken naar de uitslagen van de beide wedstrijden die de teams in de competitie tegen elkaar gespeeld hebben. Is het aantal behaalde punten daarin gelijk dan wordt ook hier gekeken naar het doelsaldo. Is dit tevens gelijk dan speelt het aantal gescoorde uitdoelpunten overigens geen rol, zoals dat in de Europa League en Champions League wel het geval is.

Beslissingswedstrijd

Zijn alle bovengenoemde statistieken niet in het voordeel van één van beide teams dan moet er een beslissingswedstrijd aan te pas komen. Dit is tot 2016 maar twee keer voorgekomen in de Nederlandse Eredivisie: in het seizoen 1957/1958 werd DOS kampioen door in een beslissingsduel SC Enschede te verslaan. Deze wedstrijd werd gespeeld vanwege het gelijke aantal punten, naar het doelsaldo werd toen nog niet gekeken. DOS ging later op in FC Utrecht. Twee jaar later werd Ajax op deze manier kampioen ten koste van Feyenoord (toen nog geschreven als Feijenoord).
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1931-1932: Ajax duidelijk de sterkste in haar afdelingAjax 1931-1932: Ajax duidelijk de sterkste in haar afdelingAjax werd in dit seizoen voor de derde achtereenvolgende maal afdelingskampioen in de eerste klasse. Na een aarzelend be…
Ajax 1917-1918: Afdelingskampioen in de eerste klasseAjax 1917-1918: Afdelingskampioen in de eerste klasseAjax was na drie seizoenen op het tweede niveau weer teruggekeerd in de eerste klasse en begon met een nederlaag tegen H…
Ajax 1929-1930: Ajax terug aan de topAjax 1929-1930: Ajax terug aan de topNa de twee afdelingskampioenschappen in 1927 en 1928 viel Ajax in 1929 ver terug middels een teleurstellende achtste pla…
Ajax 1936-1937: Ajax neemt landstitel van Feijenoord overAjax 1936-1937: Ajax neemt landstitel van Feijenoord overNa twee eerdere mislukte pogingen in 1935 en 1936 om landskampioen te worden mocht Ajax het in dit seizoen wederom probe…

De te korte voetballoopbaan van Zdenek GrygeraZdenek Grygera is een voormalig voetballer. Als verdediger speelde hij onder meer voor Ajax, Juventus en Fulham. Hij wer…
Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)De top tien rijkste clubs ter wereld wordt vooral gekenmerkt door clubs uit de Engelse voetbalcompetitie; de Premier Lea…
Bronnen en referenties
  • http://www.knvb.nl/nieuws/betaald-voetbal/eredivisie/17865/ontknoping-eredivisie-mogelijke-scenario%E2%80%99s-bij-een-gelijke
  • http://nos.nl/artikel/2100162-doelsaldo-was-twee-keer-beslissend-in-titelstrijd-eredivisie.html
  • http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=244959
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.