Ajax 1966-1967: De eerste dubbel voor Ajax is binnen

Ajax 1966-1967: De eerste dubbel voor Ajax is binnen Ajax was in dit seizoen wederom de beste club van Nederland. De Amsterdammers waren voor de twaalfde maal landskampioen geworden en hadden ditmaal een ongelooflijk aantal doelpunten gescoord (122). Niet eerder in de eredivisie was dit aantal bereikt. Johan Cruijff werd dan ook topscorer van de eredivisie met 33 treffers. Naast het kampioenschap won Ajax ook de KNVB-beker door NAC na verlenging in de finale met 2-1 te verslaan. Het betekende de eerste dubbel voor de roodwitten in hun bestaan.

Ajax neemt koppositie over

Ajax begon de competitie met dezelfde wedstrijd waarmee het vorig seizoen eindigde: Elinkwijk-Ajax. Al bij de rust was de stand 0-5 voor Ajax door o.a. drie doelpunten van Johan Cruijff, die in de pauze werd vervangen. De Amsterdammers wonnen uiteindelijk met 0-7 en waren dus uitstekend aan de competitie begonnen. Oppermachtig was Ajax op 4 september in de derby tegen DWS dat in het Olympisch Stadion voor 42.000 toeschouwers na een 1-0 ruststand met 5-0 van het veld werd geblazen. Ook de thuiswedstrijd tegen PSV op 9 oktober werd een ware Ajax-show. Vloedgolven van mooie aanvallen daalden neer op de PSV-verdediging en het was dat de kruising (1x), lat (2x) en de doellijn de Eindhovenaren goed gezind waren geweest anders was de uitslag van 3-1 voor Ajax veel hoger uitgevallen. Door deze zege nam Ajax na acht wedstrijden de koppositie over van ADO.

Bloedstollende thriller in Deventer

Een gelukkige overwinning behaalde Ajax op 30 oktober in Deventer tegen Go Ahead. Nadat Johan Cruijff de Amsterdammers al in de zesde minuut op voorsprong had geschoten was het Go Ahead-doelman Nico van Zoghel die via een strafschop de gelijkmaker produceerde. Na rust was het wederom Johan Cruijff die Ajax aan de leiding bracht maar een eigen doelpunt van Theo van Duivenbode in de 77e minuut zorgde weer voor evenwicht. Zes minuten later deed Henk Kanselaar echter het zelfde aan de overkant en dus kwam Ajax gelukkig aan de leiding (2-3). Twee minuten voor tijd leek Go Ahead alsnog een punt aan deze wedstrijd over te houden want wederom mocht Nico van Zoghel een strafschop nemen. Ajax-doelman Gert Bals redde twee punten voor de roodwitten door de strafschop tegen te houden.

Johan Cruijff middelpunt

Een week later was Johan Cruijff het middelpunt van heel voetbalminnend Nederland. Als eerste speler (!) in de geschiedenis van het Nederlands elftal werd de Amsterdamse goalgetter in de oefeninterland tegen Tsjechoslowakije (1-2 verlies) in de 78e minuut door de Oostduitse arbiter Rudi Glöckner uit het veld gestuurd. Even leek het er op dat Johan Cruijff de topper tegen Feijenoord zou moeten missen maar zijn langdurige schorsing door de voetbalbond was uitsluitend bestemd voor het Nederlands elftal.

Ajax ‘straft’ Feijenoord tweemaal

Weken voor de topper tegen Feijenoord was er al een strijd gaande geweest tussen de beide voorzitters Jaap van Praag (Ajax) en Cor Kieboom (Feijenoord) in welk stadion de wedstrijd gespeeld zou moeten worden. Ajax wilde graag vanwege de hogere recette in het Olympisch Stadion spelen maar Feijenoord hield vast aan De Meer. De supportersvereniging van Feijenoord had vijfduizend kaartjes voor deze wedstrijd besteld maar als ‘straf’ besloot het bestuur van Ajax om geen kaartjes naar Rotterdam te sturen. Honderden Feijenoord-supporters die toch nog aan een kaartje waren gekomen, zullen achteraf spijt hebben gehad dat men de wedstrijd alsnog had bezocht. Een voortreffelijk spelend Ajax, met als uitblinker Henk Groot, rolde Feijenoord op 13 november op met 5-0 en met deze uitslag mochten de Rotterdammers nog blij zijn. Zo’n 25.000 toeschouwers zagen voor rust één doelpunt via Klaas Nuninga maar gingen er vanaf de 49e minuut eens goed voor zitten. Binnen zes minuten was de stand reeds 4-0 in Amsterdams voordeel via doelpunten van Sjaak Swart (2x) en Johan Cruijff. Zes minuten voor tijd scoorde deze laatste speler nogmaals zodat de eindstand 5-0 werd en Feijenoord daarmee haar eerste nederlaag kreeg te slikken.

Ajax scoort er op los

Na een moeizame zege op Telstar (4-2) volgde een ‘demonstratiewedstrijd’ in het altijd lastige Oosterparkstadion in Groningen. GVAV hield de Ajacieden een half uur lang tegen maar toen Henk Groot in de dertigste minuut de 0-1 binnen schoot was het gebeurt met de Groningers. Nog voor rust werd de score door Ajax opgevoerd naar 0-4. In de laatste drie minuten van de wedstrijd kon GVAV de al tot 1-8 opgelopen achterstand nog enigszins een acceptabel aanzien geven: 3-8. Tussen de Europa Cup-wedstrijden tegen Liverpool (5-1 winst en een 2-2 gelijkspel) door leed Ajax haar eerste nederlaag van de competitie. Een volgepakt Zuiderpark met 25.000 toeschouwers zag ADO verdiend met 2-0 winnen van Ajax.

In de laatste wedstrijd van het jaar 1966 werd er op Tweede Kerstdag wederom een monsterzege behaald tegen Elinkwijk. Voor de pauze kon Elinkwijk de schade nog beperkt houden door een eigen treffer maar daarna vielen de doelpunten als rijpe appels. Door Klaas Nuninga (3x), Johan Cruijff (2x) en Sjaak Swart (2x) werd het uiteindelijk 8-0 in een wedstrijd waarin de van Partizan Belgrado overgenomen Velibor Vasovic eindelijk zijn debuut maakte voor de Amsterdammers. Opvallend was dat Ajax al 69 doelpunten had gemaakt en nummer twee Feijenoord liefst 25 minder!

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1714213069-17
Feijenoord1711512744-15
Sparta1710432424-15
ADO179532338-20
Go Ahead169252030-16

Ajax blijft voorsprong behouden

NAC en Ajax wilden op 8 januari niet tegen elkaar spelen wegens de sneeuw en het bevroren veld. Arbiter Arie van Gemert besliste echter anders, Ajax won door een doelpunt van Sjaak Swart (0-1). Johan Cruijff was de grote man tegen MVV (8-3) en scoorde vier doelpunten. Moeizamer ging het thuis tegen Fortuna ’54 ondanks een cornerverhouding van 17-2 in het voordeel van de Amsterdammers. Piet Keizer wist als enige het doel te vinden (1-0). De eerste nederlaag in het nieuwe jaar was op het Kasteel in Rotterdam. Sparta, dat thuis nog ongeslagen was, won voor 28.000 toeschouwers met 2-1. Twintig minuten voor tijd moest Ajax met tien man verder toen Theo van Duivenbode bewusteloos per brancard het veld had moeten verlaten. Later bleek deze echter een zware griep onder de leden te hebben gehad. Ook concurrent Feijenoord verloor met 1-0 van Sittardia waardoor de voorsprong van Ajax na 23 wedstrijden nog steeds zes punten bedroeg.

Op naar de honderd doelpunten

Datzelfde Sittardia werd een week later door Ajax opgerold met 6-0 door o.a. drie treffers van Klaas Nuninga. Na de 2-1 nederlaag tegen PSV kon Ajax zich gaan opmaken voor de dubbele ontmoeting tegen Dukla Praag voor de kwartfinale van de Europa Cup 1. Helaas werd het geen succes voor de roodwitten. Na het 1-1 gelijkspel in Amsterdam werd uit in Praag met 2-1 verloren. Bewonderenswaardig was dat de moeilijke uitwedstrijd in Utrecht tegen DOS vier dagen later moeiteloos met 0-4 werd gewonnen. In de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead was Johan Cruijff de maker van het honderdste Ajax-doelpunt van deze competitie.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax27213345102-27
Feijenoord2817744164-27
ADO2816753955-31
Sparta2616553743-22
Go Ahead2816393550-30

Niet Feijenoord maar GVAV laat Ajax schrikken

Op 27 maart deed De Kuip haar naam eer aan want de topper Feijenoord-Ajax was een heus waterballet geworden. Feijenoord vocht voor haar laatste kans maar zag Ajax bij rust met 0-1 leiden door een doelpunt van Sjaak Swart. In de tweede helft scoorde publiekslieveling Coen Moulijn de gelijkmaker en zijn honderdste Feijenoord-doelpunt in zijn carrière maar verder liet Ajax het niet komen. Een week later stonden beide teams wederom tegenover elkaar, nu voor de eerste ronde van de KNVB-beker. Op een iets betere grasmat won een knap spelend Ajax met 3-1 en bekerde dus verder.

Niets leek Ajax meer in de weg te staan voor prolongatie van de landstitel. Maar op 23 april werd er onverwacht in De Meer met 0-1 verloren van GVAV ondanks een cornerverhouding van 19-0 in het voordeel van de Amsterdammers. Wat Ajax ook probeerde, het lukte niet om een doelpunt te maken, paal en lat stonden tevens een treffer in de weg. Absolute uitblinker in dit duel was GVAV-doelman Tonny van Leeuwen, die na afloop een ovatie kreeg van het thuispubliek en door zijn eigen supporters op de schouders werd genomen. Voor Ajax was het de eerste thuisnederlaag in dit seizoen.

Het kampioenschap is binnen

Een week later, op Koninginnedag, lag het scenario van te voren al klaar. De roodwitten moesten afrekenen met Fortuna ’54 en Feijenoord mocht niet winnen van ADO. Het Ajax-legioen geloofde er helemaal in en was massaal afgereisd naar diepe zuiden. Met speciale treinen en bussen streken zo’n zevenduizend Ajax-fans neer in Geleen, waarvan velen al een dag van te voren aanwezig waren. Ajax deed in een matige wedstrijd wat het moest doen en won met 2-3 door o.a. twee doelpunten van Johan Cruijff. En Feijenoord? Dat speelde met 1-1 gelijk. Honderden Ajax-supporters droegen de spelers na afloop op de schouders en gingen op jacht naar souvenirs.

‘Iedereen is vanavond welkom’

De selectie vloog met het vliegtuig terug en spoedde zich naar het eigen stadion waar in de burelen een groot feest op het programma stond. Voorzitter Jaap van Praag had zich echter na de wedstrijd in Geleen enigszins versproken: ‘Iedereen is vanavond welkom’. Enkele duizenden supporters gaven gehoor aan deze oproep en togen in optocht naar de Watergraafsmeer maar werden tegengehouden omdat het toch wel een intiem feestje moest blijven. Desondanks probeerden honderden fans binnen te komen. Dezelfde Jaap van Praag gaf enkele uren later alsnog zijn fiat voor een groot feest met de supporters. Ajax deed haar sportieve plicht en won de laatste twee duels met 5-3 van ADO en 0-4 van Xerxes door o.a. drie treffers van Henk Groot.

De eerste dubbel is binnen

Ajax was voor de twaalfde maal landskampioen geworden met een ongelooflijk aantal doelpunten (122). Niet eerder in de eredivisie was dit aantal bereikt. De Amsterdammers zelf hadden het vorige record in handen gehad, in 1960 werden 109 doelpunten gemaakt. Op de topscorerslijst van de eredivisie werd Johan Cruijff eerste met 33 treffers, Sjaak Swart tweede (25) en Klaas Nuninga vierde (23). Nog was het succesvolle Ajax-jaar niet voorbij. Op 7 juni won de ploeg van coach Rinus Michels na verlenging ook nog de KNVB-beker ten koste van NAC met 2-1. Het was de eerste dubbel in de historie van de Amsterdammers.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
14-08-1966Elinkwijk – Ajax0-7Cruijff (3x), Nuninga (2X), Swart, Groot
21-08-1966Ajax – NAC4-1Cruijff, Nuninga, Swart, Groot
28-08-1966FC Twente – Ajax1-1Nuninga
04-09-1966Ajax – DWS5-0Keizer, Cruijff, Muller, Nuninga, Groot
11-09-1966MVV – Ajax2-4Cruijff, Pronk, Swart, Nuninga
25-09-1966Ajax – Sparta5-0Nuninga (2x), Swart (2x), Cruijff
02-10-1966Sittardia – Ajax1-1Cruijff
09-10-1966Ajax – PSV3-1Nuninga, Cruijff, Swart
16-10-1966Willem II – Ajax0-4Nuninga, Cruijff, Groot, Prins
23-10-1966Ajax – DOS3-1Swart, Groot, Nuninga
30-10-1966Go Ahead – Ajax2-3Cruijff (2x), Eigen doelpunt
13-11-1966Ajax – Feijenoord5-0Swart (2x), Cruijff (2x), Nuninga
20-11-1966Ajax – Telstar4-2Groot, Prins, Cruijff, Swart
27-11-1966GVAV – Ajax3-8Keizer (2x), Cruijff (2x), Swart (2x), Groot, Muller
11-12-1966ADO – Ajax2-0-
18-12-1966Ajax – Xerxes4-1Cruijff, Keizer, Nuninga, De Wolf
26-12-1966Ajax – Elinkwijk8-0Nuninga (3x), Cruijff (2x), Swart (2x), Eigen doelpunt
08-01-1967NAC – Ajax0-1Swart
15-01-1967Ajax – FC Twente6-1Cruijff (2x), Keizer (2x), Muller, Swart
22-01-1967DWS – Ajax1-1Cruijff
29-01-1967Ajax – MVV8-3Cruijff (4x), Swart (2x), Pronk, Keizer
04-02-1967Ajax – Fortuna ‘541-0Keizer
12-02-1967Sparta – Ajax2-1Cruijff
19-02-1967Ajax – Sittardia6-0Nuninga (3x), Muller, Keizer, Swart
26-02-1967PSV – Ajax2-1Pronk
12-03-1967DOS – Ajax0-4Swart (2x), Muller, Groot
19-03-1967Ajax – Go Ahead4-1Nuninga (2x), Cruijff, Keizer
27-03-1967Feijenoord – Ajax1-1Swart
09-04-1967Telstar – Ajax0-3Swart (2x), Nuninga
18-04-1967Ajax – Willem II4-0Groot, Keizer, Nuninga, Muller
23-04-1967Ajax – GVAV0-1-
01-05-1967Fortuna ’54 – Ajax2-3Cruijff (2x), Groot
15-05-1967Ajax – ADO5-3Cruijff (2x), Groot (2x), Muller
21-05-1967Xerxes - Ajax0-4Groot (3x), Swart

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax34264456122-34
Feijenoord3421945181-33
Sparta3420864850-25
ADO34181064670-40
Go Ahead34176114057-37
PSV341311103764-59
Sittardia34139123534-40
DWS34138133456-51
GVAV34138133448-44
Xerxes34138133447-48
MVV34912133043-59
NAC34109152944-50
FC Twente34911142947-62
Fortuna ‘543489172544-66
DOS34105192550-83
Telstar3488182444-68
Elinkwijk3478192235-84
Willem II3429231327-80

Topscorers

Speler Doelpunten
Johan Cruijff33
Sjaak Swart25
Klaas Nuninga23
Henk Groot15
Piet Keizer11
Ben Muller7
Ton Pronk3
Co Prins2
Cees de Wolf1

Selectie

Speler Wedstrijden
Gert Bals34
Theo van Duivenbode34
Ben Muller34
Klaas Nuninga34
Sjaak Swart34
Wim Suurbier32
Johan Cruijff30
Ton Pronk29
Piet Keizer28
Henk Groot25
Frits Soetekouw20
Velibor Vasovic16
Barry Hulshoff11
Co Prins9
Ruud Suurendonk6
Cees de Wolf2
Fred Dikstaal2
Ton Weijmer1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenAjax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenDoor tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen F…
Ajax 1967-1968: Driemaal op een rij landskampioenAjax 1967-1968: Driemaal op een rij landskampioenVoor het eerst in de eredivisie behaalde een club driemaal op rij het landskampioenschap. Die eer was weggelegd voor Aja…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…

Weinig succes voor Ajax in de Trofeo Joan GamperWeinig succes voor Ajax in de Trofeo Joan GamperFC Barcelona werd opgericht in 1899 door Hans (Joan) Gamper en organiseert als eerbetoon aan hem sinds 1966 jaarlijks de…
Ajax 1959-1960: Beslissingsduel brengt Ajax de landstitelAjax 1959-1960: Beslissingsduel brengt Ajax de landstitelNa een spannende competitie eindigden Ajax en Feijenoord samen op de eerste plaats in de eredivisie. Daar het doelsaldo…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_1966/67
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 213, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1966-67
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.