European Volleyball League 2018 Mannen

European Volleyball League 2018 Mannen Op 19 mei 2018 start de vijftiende editie van de jaarlijkse European Volleyball League voor mannen. Tijdens dit kwalificatietoernooi strijden twintig Europese teams in twee verschillende groepen. Het Nederlandse mannenteam is één van de twaalf deelnemende landen aan de gouden groep, dat de Golden European League wordt genoemd. De European Volleyball League verzekert twee plaatsen voor de FIVB Volleyball Challenger Cup 2018, dat weer dient als de kwalificatiewedstrijd voor de FIVB Volleybal Nations League 2019. Het toernooi is niet hetzelfde als de European Volleyball Championship, waarbij het draait om het behalen van de officiële Europese titel.

Opzet European League 2018

Uniek aan het toernooi van 2018 is dat er gespeeld wordt in de zilveren en de gouden groep, bestaande uit respectievelijk twaalf en acht teams. De twaalf landen die deelnemen aan de Golden European League zijn geplaatst in drie verschillende poules, bestaande uit vier teams. Ieder land speelt zes wedstrijden, tegen elk land uit de poule één keer uit en één keer thuis. De winnaar van iedere poule plaatst zich voor de Golden Group Final, samen met gastland Tsjechië. Deze vier landen strijden om de uiteindelijke titel. De acht deelnemende teams aan de Silver European League strijden in twee poules om de zilveren finale. De finalepoule bestaat uit de winnende teams uit de poules en de beste nummer twee van alle poules. Tevens is gastland Macedonië geplaatst voor deze finalepoule. Wanneer het gastland eindigt op een eerste of tweede plek en daarmee op die manier geplaatst is voor de finaleronde, zal het volgende land op de ranglijst de vierde plek mogen opvullen.

Voorgaande edities

In de voorgaande edities van de European Volleyball League bestond het toernooi uit acht deelnemende landen, verdeeld over twee poules. De winnaars van de poules, de beste nummer twee en het gastland plaatsen zich vervolgens voor de finaleronde.

De poules

De Golden European League bestaat uit poule A, B en C, bestaande uit de volgende landen:

Poule APoule BPoule C
BelgiëSloveniëFinland
EstlandNederland Tsjechië
SlowakijeTurkijePortugal
ZwedenOekraïneSpanje

De Silver European League bestaat uit poule A en B, bestaande uit de volgende landen:

Poule APoule B
MacedoniëWit-Rusland
LetlandKroatië
OostenrijkHongarije
KosovoAlbanië

Selectie

Bondscoach Gido Vermeulen heeft 27 spelers geselecteerd voor het internationale volleybalseizoen. Voor de Golden European League zijn de volgende spelers opgeroepen:
 • Daan van Haarlem - spelverdeler
 • Wessel Keemink - spelverdeler
 • Maarten van Garderen - passer/loper
 • Thijs ter Horst - passer/loper
 • Robbert Andringa - passer/loper
 • Ewoud Gommans - passer/loper
 • Jasper Diefenbach - midden
 • Michael Parkinson - midden
 • Fabian Plak - midden
 • Tim Smit - midden
 • Gijs Jorna - libero
 • Dirk Sparidans - libero
 • Just Dronkers - libero
 • Wouter ter Maat - diagonaal
 • Nimir Abdelaziz - diagonaal
 • Sjoerd Hogendoorn - diagonaal

Wedstrijdprogramma Nederland

Het toernooi vindt plaats van 19 mei tot 14 juni 2018. Nederland zal in poule B van de gouden groep moeten strijden om de eerste plek, om door te mogen naar de finaleronde. Alleen de nummer 1 van iedere poule mag door naar de finaleronde. De halve finale van deze finaleronde wordt gespeeld op 13 juni 2018 en de finale op 14 juni 2018, in Karlovy Vary, Tsjechië. Het wedstrijdprogramma van de poulefase ziet er als volgt uit:

Datum en tijdWedstrijdLocatieUitslag
20 mei 2018 15.00Nederland - SloveniëDoetinchem, Nederland3-1
23 mei 2018 15.30Turkije - NederlandVan, Turkije3-2
26 mei 2018 17.00Nederland - OekraïneApeldoorn, Nederland2-3
30 mei 2018 20.00Oekraïne - NederlandIvano Frankivsk, Oekraïne2-3
2 juni 2018 19.00Nederland - TurkijeSliedrecht, Nederland3-2
6 juni 2018 19.00Slovenië - NederlandMaribor, Slovenië1-3

Stand Poule B Golden League

Na afloop van de wedstrijden worden punten toegekend aan de teams. Bij een eindstand van 3-0 of 3-1 worden 3 punten toegekend aan de winnaar en 0 punten aan de verliezer. Bij een eindstand van 3-2 krijgt het winnende team 2 punten en het verliezende team 1 punt.

De stand ziet er na vier wedstrijden als volgt uit:
RangLandPunten
1Turkije13
2Nederland12
3Oekraïne9
4Slovenië2

Resultaat

Nederland heeft één punt te weinig behaald ten opzicht van Turkije en mag daarom niet door naar de Final Four. De uiteindelijke winnaar van de European Volleyball League 2018 is Estland, door de finale met 3-0 te winnen van Tsjechië.

Uitzendingen

Ziggo Sport zendt de wedstrijden van de Nederlandse mannen live uit. Voor Ziggo-gebruikers zijn de uitzendingen te vinden op kanaal 14. Voor KPN-gebruikers zendt Ziggo Sport Select de wedstrijden uit op kanaal 233.
© 2018 - 2020 Jazzko, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamOp woensdag 14 oktober 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Voetbal 2020: Polen-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Polen-Nederland, live op tv en livestreamHet Nederlands elftal speelt op woensdag 18 november 2020 een interland tegen Polen. Dit is een wedstrijd in de groepsfa…
WK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenWK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenDe veertiende editie van het wereldkampioenschap hockey wordt gehouden van 21 juli 2018 tot en met 5 augustus 2018. Het…
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…

Beachvolleybal: het spelBeachvolleybal: het spelHet beachvolleybal is een variant van het gewone volleybal, dat is ontstaan op de stranden van Santa Monica, Californië,…
Volleyball Nations League 2018 VrouwenVolleyball Nations League 2018 VrouwenSinds 2018 is de FIVB Volleyball Nations League gestart. Dit is een vervanger van de World Grand Prix. In samenwerking m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Men%27s_European_Volleyball_League
 • https://www.volleybal.nl/nieuws/vermeulen-presenteert-selectie-voor-prachtig-internationaal-seizoen
 • https://www.kpn.com/televisie/zenders/extra-zenders.htm#!#%3Fcategory=ziggo-sport-totaal
 • https://teamnl.org/toernooien/golden-european-league-volleybal-m

Reageer op het artikel "European Volleyball League 2018 Mannen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jazzko
Laatste update: 19-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!