Lichaamstraining: Strekken van de nek

Wie regelmatig zijn nekspieren rekt, wordt voelbaar losser. Spanningen in nek-, schouder- en gezichtsbereik kunnen onaangename spanningshoofdpijn veroorzaken. Achter de uiterlijke spanningen zitten vaak innerlijke oorzaken, zoals stress of conflictsituaties. Na het strekken van de nek ziet de wereld er vaak weer anders uit. Het rekken van de spieren rond de schouderpartij en het nekbereik ontspannen lichaam en ziel. Vooral na urenlang werken aan de computer, komt bij vele een vervelende, drukkende tot trekkende pijn. Daarna komt dit in voorhoofds- en nekbereik en breidt het aan beide kanten uit over het gehele hoofd. Deze soort van spanningshoofdpijn hoeft niet. Onderbreek statische houdingen, die tot belasting kan leiden en beweeg u! Het beste met een strekking van de nek. Het duurt enkele minuten en maakt u fit voor een paar uur.

Trainingsopbouw

Bij de oefeningen wordt de nek van voor naar achter en van beide zijden gerekt. Wie tijdens het werk zijn nek aanspant, dient de oefeningen meermaals per dag uit te voeren, welke vijf minuten duren. Ook in stressfases helpen deze oefeningen ‘het hoofd weer vrij te krijgen’. Zo vaak u kunt, gunt u zichzelf een pauze om de nekspieren te ontspannen.

Daar een goede doorbloeding een basis is voor het strekken van de nek, wordt er steeds met een mobilisatieoefening begonnen.

Mobilisatie

Staand of zittend brengt u de schouders 10 keer hoog tot de oren en ontspant ze weer. Op deze manier worden de spieren in nekbereik levendig en goed doorbloedt.

Oefening 1

Strek uit stand een arm aan de zijkant uit en houd de duim aan de buitenkant en de handpalm naar voren. Stelt u zich voor, dat iemand aan uw vingertoppen trekt. Tegelijkertijd trekt u uw hoofd in de tegengestelde richting. Houd dit 15 seconden aan.
Op deze manier de rechter- en linkerkant afwisselen, per kant drie keer.

Oefening 2

Staand of zittend de handen achter het hoofd houden. De pinken liggen net onder uw hoofd in uw nek. Ga met uw kin omhoog en geef met uw handen weerstand.
Herhaal deze oefening 5 keer.

Oefening 3

Staand of zittend. Adem een paar keer diep in en uit. Druk bij het uitademen de bovenste ribben met de hand zacht naar beneden. Gelijktijdig draait u uw hoofd opzij en probeer daarbij schuin omhoog over de schouder te kijken.
Doe deze oefening aan beide kanten, elke keer 3 maal.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie: stress loslatenIn de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoo…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…

Lichaamstraining: AdergymnastiekRond 7.000 liter bloed pompen de aders dagelijks naar het hart, waarmee het hart weer met zuurstof verrijkt kan worden.…
Lichaamstraining: HandgymnastiekDagelijks voeren we vele handgrepen uit. Wanneer bewegingsoefeningen voortdurend herhaald worden, beginnen bij sommige s…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.