Lichaamstraining: Handgymnastiek

Dagelijks voeren we vele handgrepen uit. Wanneer bewegingsoefeningen voortdurend herhaald worden, beginnen bij sommige spieren en pezen te strijken. Laat het niet zo ver komen en biedt uw handen en armen afwisseling, bijvoorbeeld met handgymnastiek. Grijp elke gelegenheid om 5 minuten handgymnastiek te doen, om schade van uw armweefsel te voorkomen.

Diverse malen met de computermuis klikken, de ene schroef na de andere indraaien, honderd keer de tennis- of golfbal slaan, deze herhalende gelijke bewegingen van de handen en armen kunnen tot de kleinste blessures binnen de arm leiden en tot specifieke pijn, die onder het begrip RSI (Repetitiv Strain Injury) valt. Muisarm, tennisarm of golfelleboog valt onder RSI. Om deze blessures te voorkomen, is het raadzaam de bezigheden tijdens het beroep en de training genoeg afwisseling te bieden en vaak kleine pauzes te houden. Deze onderbrekingen lenen zich goed om met een ‘minigymnastiek’ overbelasting te voorkomen.

Bij alle bezigheden worden de spieren om zich te bewegen, aangespannen. Daarom is een ontspanning zo belangrijk.

Deze oefeningen zijn rekoefeningen. Vooral de onderarmspieren en de in onderarmspieren die doorlopen naar de handspieren worden vaak getroffen door het RSI-syndroom. Daarom is het rekken van deze spieren zo belangrijk.

Trainingstips

Koude handen zijn vaak voorbodes van de muisarm. De hand- en armgymnastiek bevordert de doorbloeding, zodat de handen warm blijven.
Met een afwisselingrijk bewegingsaanbod wordt de kans op RSI veel kleiner.

De training werkt positief als u de volgende dingen in het oog houdt:
  • Bij oefeningen die staand uitgevoerd worden, is rechtopstaand belangrijk: De voeten staan aangenaam op heupbreedte uit elkaar. Vermijd een holle rug, terwijl u uw billen aanspant en de bekken licht naar voren drukt. De schouders mogen niet naar voren hangen, richt uw borstkas op.
  • Bij oefeningen in zitpositie is de rechtopzittende uitgangspositie van het bovenlichaam ook een vereiste.
  • Om het lichaam van drukpunten te beschermen, dient u een gymnastiekmat of een handdoek onder u te leggen.
  • Het is raadzaam de bewegingsafloop liever langzaam, maar juist uit te voeren.
  • Rekoefening voert u langzaam uit tot de maximale rekking, tot het duidelijk voelbaar is, maar niet pijnlijk is.
  • Adem tijdens de oefeningen gelijkmatig.
  • Bij pijn tijdens een oefening dient u meteen te stoppen.
  • Bij ziektes kunt uw arts het beste uw lichamelijke belasting beoordelen. Vraag uw arts, voordat u gaat sporten.

De oefeningen

Bij de oefeningen worden hand- en onderarmspieren gerekt. Wie vaak dezelfde bewegingen uitvoert, traint het beste meermaals per dag de vingers.

Oefening 1

Staand of zittend de rechter arm naar voren uitsteken. De vingers laten hangen en naar beneden wijzen. Druk met de linkerhand zachtjes tegen de rechterhand. Houd dit 15 seconden aan. Elke kant afwisselend drie keer, met een pauze van 5 seconden.

Oefening 2

Staand of zittend. Houd beide handen op borsthoogte en houd de handpalmen tegen elkaar, waarbij de vingertoppen omhoog wijzen. De onderarmen vormen een horizontale lijn voor het lichaam, de handen zijn voor het borstbeen.
Druk de handpalmen 5 seconden krachtig tegen elkaar. De kracht uit de borstspieren versterken de rekking. 5 seconden ontspannen en herhaal de oefening, in totaal vijf keer.

Oefening 3

Ga op handen en knieën zitten. Zet de tenen ook op de grond. Zet de handen zo neer, dat de vingers naar de knieën wijzen en de duimen naar buiten richten. Uw hoofd houdt u in het verlengde van de ruggenwervel. Houd de ellebogen gestrekt en ga met de billen langzaam naar achteren, tot het gaat trekken aan de binnenkant van de onderarmen. Blijf 15 seconden zo zitten en ontspan dan 5 seconden. Herhaal deze oefening drie keer.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zin en onzin van stretchen bij krachttrainingDe zin en onzin van stretchen bij krachttrainingWanneer mensen aan krachttraining doen, rekken ze hierbij vaak niet. Is dit terecht, of zou het beter zijn om voor en na…
Lichaamstraining: Strekken van de nekWie regelmatig zijn nekspieren rekt, wordt voelbaar losser. Spanningen in nek-, schouder- en gezichtsbereik kunnen onaan…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…
Lichaamstraining: AdergymnastiekRond 7.000 liter bloed pompen de aders dagelijks naar het hart, waarmee het hart weer met zuurstof verrijkt kan worden.…

Lichaamstraining: ZwemmenLichaamstraining: ZwemmenToegegeven: Zwemmen is intensiever dan naar een sportschool te gaan. Toch beloont zwemmen zich. Zwemmen is onder de uith…
Spierpijn (myalgie) door inspanningWie kent het niet? Vrijwel iedereen heeft wel eens spierpijn gehad en velen zullen er nog vaak mee te maken krijgen. Hel…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.