Een betere fysieke conditie: Hoe begin je eraan?

Een betere fysieke conditie: Hoe begin je eraan? Niets zo fijn om ’s morgens fris, monter en fysiek paraat aan de dag te kunnen beginnen. Een goede fysieke conditie draagt bij aan dit fijne gevoel. Uiteraard komt een betere fysieke conditie er niet vanzelf. Je moet er immers aan werken. Het voordeel is dat je hiervoor je leefstijl niet heel veel hoeft te veranderen. Enkele basisregels in acht nemen brengen je al heel ver. Het belangrijkste is dat je je goede voornemens omzet in een gezonde en opbouwende training, en deze vervolgens volhoudt. Als je regelmatig gaat trainen en een gezond voedingspatroon aanhoudt, dan zal je heel snel merken dat je conditie er flinke stappen op vooruit gaat. Een gezonde geest in een gezond lichaam brengt rust, energie en wilskracht om de dagelijkse uitdagingen aan te pakken.

Goede voornemens in de nieuwjaarsperiode

Tijdens de jaarwisseling maken mensen een lijstje met goede voornemens voor het volgend jaar. Eén van die voornemens is bij vele mensen meer gaan sporten of bewegen. Op zich is dit een goede keuze. In de realiteit echter blijft het bij velen enkel bij goede voornemens. Wie echt meer wil gaan bewegen, moet er tijd voor vrij maken in zijn of haar agenda. Eerst en vooral moet je bepalen waar je wil gaan sporten. Wil je dit gewoon thuis, buiten of in jouw lokale sportclub doen en wil je enkel sporten om te bewegen of zoek je het eerder iets competitief? En dan is er uiteraard ook de keuze van je sport. De gemakkelijkere keuzes zijn lopen en fietsen. Bij het lopen schaf je je een paar stevige sportschoenen aan en je bent vertrokken. Een fiets hebben de meeste mensen wel, waardoor je al gauw enkele kilometers kan fietsen. Zoek je echter een ploegsport, dan ga je het best eens ten rade welke sporten in jouw gemeente of stad allemaal mogelijk zijn.

Sleutel tot succes: leuk en gemotiveerd sporten

Wie meer wil gaan bewegen, doet er het best aan om een leuke sport te kiezen. Ben je gebeten door de wielermicrobe, dan kies je het best voor fietsen of wielersport. Vind je balsporten heel fijn? Dan kan je navraag doen of er een lokale basketbal-, voetbal-, of volleybalploeg in de buurt is. Indien je van jezelf weet dat je niet veel karakter hebt om vol te houden, dan ben je beter af met een ploegsport. Of eventueel kan je vragen aan je beste vriend of vriendin of hij of zij ook niet wil starten met lopen of fietsen. Met twee ben je niet alleen en is het altijd aangenamer. Het gevaar bestaat hier wel dat de ene een betere conditie gaat opbouwen dan de andere waardoor samen sporten op termijn moeilijker wordt. Gemotiveerde sporters die bovendien hun sport graag uitoefenen gaan deze langer volhouden. En hoe langer je volhoudt, des te beter je conditie op termijn zal worden.

Gezonde voedingsgewoonten

Sporten of bewegen in combinatie met de juiste voedingsgewoonten levert de grootste kans op succes. Vermijd vette en gesuikerde voeding zoals koekjes, snoep en frisdranken. Kies resoluut voor volkorenproducten, fruit en groenten. Door het sporten zal je inderdaad calorieën verbranden en fitter worden. Wie daarenboven gewicht wil verliezen, zal ook zijn voedingspatroon moeten aanpassen. Regelmatig bewegen en een gezond voedingspatroon aanhouden maakt van jou een energiek en fit persoon.

Zorg voor de juiste sportkledij en sportattributen

Niets zo vervelend als je niet beschikt over de juiste sportkledij. Denk maar aan een hardloper die steeds pijn heeft aan zijn voeten omdat het schoeisel niet geschikt is. Of een wielrenner die pijn in de rug heeft omdat het fietskader niet juist is afgemeten. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid alvorens je begint te sporten. Als je je goed voelt met je kledij en materiaal, dan zal je ook langer volhouden. Lees ook af en toe een boek of tijdschrift waar tips instaan die je kunnen helpen bij het sporten of bewegen. Een hartslagmeter is voor startende sporters een nuttig instrument. Je kan je fysieke prestaties nauw opvolgen en ervoor zorgen dat je niet al te vaak “in het rood” gaat. Het is immers nefast voor beginnende sporters om steevast tegen je limieten aan te trainen.

Bouw langzaam op om je conditie te verbeteren

Een beginnend sporter moet geduldig zijn en langzaam zijn conditie gaan opbouwen. Het heeft geen zin om steevast heel hard te trainen en heel vermoeid terug thuis te komen. Als je thuis komt moet je het gevoel hebben dat je vermoeid bent, maar dat je onmiddellijk opnieuw kan sporten. Dit is op een gezonde manier aan je conditie werken. Laat je begeleiden door een sportcoach die voor jou een trainingsschema kan opstellen, specifiek gericht op het verbeteren van de algemene conditie. Ook op professionele internetwebsites kan je af en toe een trainingsschema meepikken om je training op het goede spoor te zetten.

Mix van kracht- en conditietraining voor een betere fysieke conditie

Krachttraining is een perfecte aanvulling op conditietraining. De conditietraining zal je fit en energierijk maken. Via de krachttraining kan je dan werken aan je figuur en zal je er gespierder gaan uitzien. De ideale combinatie dus om te werken aan een perfect atletisch lichaam waarmee je overal mag gezien worden. Drie keer per week een halfuurtje krachttraining per week moet in principe volstaan.

Zorg voor regelmaat in training

Zij die toch fit willen blijven en er toch maar weinig tijd voor hebben moeten met regelmaat sporten. Indien je moet kiezen tussen een korte, zeer intensieve training – die je op termijn toch niet kan volhouden -, of een regelmatige training die je twee à drie keer per week uitvoert, dan kies je uiteraard het best de laatste mogelijkheid. Je zal immers zien dat je op termijn door twee à drie keer te sporten per week veel fitter zal zijn. Regelmatige sporters zullen naarmate de tijd vordert ook andere mogelijke gezondheidsklachten fel kunnen verminderen. Denk maar aan overgewicht, hartziekten, een te hoge cholesterol enzovoort.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Hoe krijg ik een goede conditie?Hoe krijg ik een goede conditie?Er wordt vaak gezegd dat een goede conditie essentieel is om gezond te kunnen leven. Veel bewegen verkleint immers de ka…
HIIT: afvallen met weinig tijdHIIT: afvallen met weinig tijdHet meest gehoorde excuus waarom mensen niet sporten is tijdgebrek. HIIT (Hoge Intensiteit Interval Training) is een met…
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…

Hulp om zelf wedstrijd- of toernooischema's te makenElke toernooicommissie worstelt wel eens met het maken van een goed en evenwichtig wedstrijdschema. Je wilt elk team eve…
Palmares en erelijst Bernard HinaultBernard Hinault (geboren 14 november 1954) is een Franse ex-wielrenner. Eind jaren 70 en begin jaren 80 reed Hinault een…
Bronnen en referenties
  • Basic Fit, http://www.basic-fit.be/fitness-blog/je-conditie-opbouwen-dit-is-hoe-je-te-werk-gaat/, 7 januari 2015
  • Femistyle, http://www.femistyle.be/forums/sport-fitness/38526-hoe-conditie-opbouwen-als-je-totaal-geen-conditie-hebt.html, 7 januari 2015
  • Optimale gezondheid, http://www.optimalegezondheid.com/5-eenvoudige-tips-om-je-conditie-te-verbeteren/, 7 januari 2015
  • Leerwiki.nl, http://www.leerwiki.nl/Snelle_manier_om_conditie_op_te_bouwen, 7 januari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.