Fietsen: de anaerobe en aerobe fietstraining

Fietsen: de anaerobe en aerobe fietstraining Beweging vereist energie van je lichaam. Het soort inspanning, de duur van de inspanning en de trainingsintensiteit bepalen op welke manier het lichaam energie gaat produceren. Bij een lange en ontspannende fietstocht wordt een minimale energie-inspanning gevraagd. Dit noemt men de trage energie via de aerobe fietstraining. Heel intensief naar boven op een heuvel fietsen, vraagt dan weer een maximale energievereiste die men zal bekomen via de anaerobe training. Het lichaam zal zich aanpassen, naarmate het lichaam meer zuurstof opneemt. Deze aanpassingen in het lichaam, die ontstaan door verschillende trainingsmethoden, maken je lichaam gezonder en fitter.

De aerobe fietstraining

Het aerobe systeem is het meest gebruikte systeem om te gaan trainen. Het aerobe systeem kan slechts energie gaan produceren als er genoeg zuurstof aanwezig is. Bij een grote inspanning zullen de spieren meer zuurstof gaan gebruiken waardoor het aerobe systeem harder aan het werk wordt gezet en dus meer brandstof nodig heeft. Voor het aerobe systeem wordt deze brandstof uit de koolhydraten en vetten in de voeding gehaald. Het aerobe systeem of ook wel het trage systeem wordt dan ook veel ingeschakeld bij trainingen om het lichaamsgewicht op peil te houden. De aerobe capaciteit of VO2max van een individu wordt bepaald door het vermogen van het hart en bloedvaten om zuurstof tot bij de spieren te brengen. Je kan uiteraard trainen om je aerobe capaciteit te versterken door bijvoorbeeld tijdens de training je hartslag een halfuurtje hoger te laten gaan dan 120 slagen per minuut.

De anaerobe training

Via het anaerobe systeem zal het lichaam energie gaan produceren zonder afhankelijk te zijn van de zuurstof in de spieren. Het menselijk lichaam zal overgaan naar het anaerobe systeem als het hart en de longen niet genoeg zuurstof meer kunnen leveren aan de spieren. Het lichaam gaat dan gebruik maken van enkele chemische stoffen maar lang kan het deze toestand niet volhouden. Een voorbeeld van een anaerobe energie is het rennen naar een trein omdat deze trein binnen de 20 seconden zal vertrekken. Op een heel korte tijd moet je energie produceren waarbij je buiten adem zal zijn. Het anaerobe systeem wordt hier dan aangesproken.

De verschillende trainingen van het aerobe en anaerobe systeem

Het is aan de sporter zelf om te werken aan de verbetering van het aerobe en het anaerobe systeem. Een eenvoudig fietstochtje kost aerobe energie. Ga je bijvoorbeeld op een helling heel hard doorfietsen, dan zal je lichaam overschakelen naar het anaerobe systeem. Uiteindelijk werken het aerobe en anaerobe systeem samen. Het is op een bepaald punt dat de overschakeling in het werk zal treden, zonder dat je je hier bewust van bent.

Trainen in de aerobe zone

Trainen in de aerobe zone houdt in dat je aan 60% tot 80% van je maximale hartslag gaat trainen. Deze inspanning is heel gemakkelijk vol te houden en wordt vaak gebruikt om conditie op te bouwen en te werken aan het lichaamsgewicht.

Trainen in de melkzuur-zone

In deze zone zal je trainen aan 80% tot 90% van je hartslag. Inspanningen in deze zone zijn veel moeilijker om vol te houden. Deze zone wordt veel gebruikt om het lichaam aan te passen aan een hoge melkzuurwaarde. Intervaltraining is een veel toegepaste trainingstechniek om de hartslag kortstondig in deze zone te brengen. Bij herhaling kan je op deze manier forse stappen zetten om je conditie te verbeteren door langer in deze zone te fietsen.

Trainen in de VO2Max-zone

Deze zone is de zwaarste zone om in te trainen omdat je traint in de maximale hartslagzone. Deze inspanning vergt veel energie en moed maar het is op deze manier dat je conditie fors gaat verbeteren door telkens weer een stapje verder te gaan. Het maakt je spieren veel krachtiger en het laat het hart maximaal pompen. De ideale basis om een betere conditie te krijgen. Algemeen wordt aangenomen om als beginnende fietser een aantal weken in de aerobe zone te fietsen, vervolgens in de melkzuur-zone om als laatste over te gaan in de VO2max-zone. Deze zone is uiteraard enkel weggelegd voor de meer geoefende fietser.

Het herstel na de training

Na een intensieve sporttraining moet je lichaam uiteraard voldoende herstellen. Het herstel gaat gepaard met de opbouw van nieuwe krachten. Melkzuur zal door de rust sneller afgebroken worden. Bij het herstel is een goede, volwaardige voeding ook van groot belang. Daarnaast kan je ook kiezen voor een heel rustig ritje op de fiets om het herstel te bevorderen.
© 2015 - 2025 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aërobe training en hartslagAërobe training en hartslagSpieren hebben energie nodig om te werken. De energie kan op twee manieren worden verkregen: aeroob (= met zuurstof) of…
De optimale hartslag bij trainingDe optimale hartslag bij trainingWat uw optimale hartslag bij training is, hangt af van de belastingsintensiteit, van fysieke en psychische factoren, inv…
De beste manier om je lichaam te trainenVroeger was extra lichaamsbeweging niet zo belangrijk omdat men tijdens het werk zelf al voldoende lichamelijke inspanni…
Trainingsschema achtste triathlonDe laatste jaren worden duursporten en met name triathlon, steeds populairder. De combinatie van drie sporten die makkel…

Waaraan voldoet een topcoach?Trainers hebben veel impact op hun spelers of sporters. Hun houding en uitspraken beïnvloeden in belangrijke mate het ge…
Hulp om zelf wedstrijd- of toernooischema's te makenElke toernooicommissie worstelt wel eens met het maken van een goed en evenwichtig wedstrijdschema. Je wilt elk team eve…
Bronnen en referenties
  • Dutchbodybuilding.com, http://forum.dutchbodybuilding.com/f129/verschil-tussen-aerobe-anaerobe-training-219736/, 17 januari 2015
  • Cjsm.be, https://cjsm.be/gezondsporten/themas/training/theorie/verschillende-trainingsmethoden, 17 januari 2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Trainen, 17 januari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.