Miha Bodytec: fit in 20 minuten per week

Miha Bodytec: fit in 20 minuten per week Gezond eten, veel bewegen, intensief sporten; we zijn meer dan ooit bezig met fit worden en fit blijven. Omdat we er zoveel mee bezig zijn wordt er ook steeds meer bedacht en ontworpen op sportgebied, de nieuwe methodes en technieken schieten uit de grond. De apparatuur van Miha Bodytec is zo'n innovatieve creatie waarmee anno 2020 een geheel nieuwe wijze van sporten wordt aangeboord. De training die met deze apparatuur wordt uitgevoerd werkt met de techniek electrical muscle stimulation, oftewel EMS: een geavanceerde methode om diverse spiergroepen tegelijk te trainen. Iets wat volgens de bedenkers en wereldwijd miljoenen gebruikers niet enkel zeer effectief is, maar ook nog eens tijdbesparend. De training duurt slechts twintig minuten en zou evenveel effect hebben als drie uur conventionele krachttraining in de sportschool! Maar hoe werkt deze Bodytec-training nou precies, en misschien nog wel belangrijker: werkt het echt zo goed als wordt beweerd?

Eletrical muscle stimulation

De techniek die achter de apparatuur van Miha Bodytec zit is electrical muscle stimulation en is voor het eerst succesvol gebruikt in 1780 door de Italiaanse arts en natuurwetenschapper Luigi Galvani. Nadat de techniek met name voor wetenschappelijk onderzoek is ingezet, wordt deze vanaf het einde van de twintigste eeuw vooral door fysiotherapeuten gehanteerd. Het Duitse bedrijf Miha Bodytec heeft de techniek als eerste naar de sportwereld gehaald, zij produceren en verkopen EMS-trainingsapparatuur die anno 2020 wereldwijd wordt gebruikt voor de uitvoer van krachttraining.

Elektrisch sporten dus, maar hoe werkt dit?

Zoals de naam EMS al aangeeft: tijdens de training worden je spieren gestimuleerd door middel van elektrische impulsen. Je draagt een pak waarin elektroden verwerkt zijn die contact maken met spieren in je gehele lichaam. Deze elektroden geven vervolgens prikkels door aan je spieren terwijl je een twintig minuten durende work-out uitvoert. De work-out bestaat uit relatief eenvoudige oefeningen. De elektrische impulsen zorgen echter voor (extra) aanspanning van je spieren zodat de oefeningen weldegelijk intensief (kunnen) zijn. Bodytec claimt dat 93% van je spieren tijdens de training wordt aangespannen, veelal allen tegelijk. De agonist en antagonist (spieren die precies een tegenovergestelde werking hebben, bijvoorbeeld de biceps en triceps) van grote spiergroepen worden tegelijkertijd gestimuleerd. De sterkte van de elektrische impulsen is per persoon en per grote spiergroep in te stellen.

Hoe lang duurt een training en hoe vaak moet je trainen?

Een training bestaat uit circa twintig minuten effectieve training, vaak duurt een afspraak dertig minuten i.v.m. instructies en het aan- en uittrekken van het elektrodenpak. De meeste Bodytec-centers werken aangaande Bodytec-trainingen in kleine groepen of geheel individueel. Dit houdt in dat de trainer veel persoonlijke aandacht kan geven en een training wat dat betreft kan worden vergeleken met personal training.

Omdat een training veel van je lichaam vergt is het belangrijk om voldoende rust te nemen om je spieren te laten herstellen. Over het algemeen wordt een rustperiode van 48 tot 72 uur geadviseerd waardoor je circa twee keer per week een training uit kan voeren. Miha Bodytec geeft aan dat éénmaal per week een training al voldoende is om kracht en spieren op te bouwen en tegelijkertijd lichaamsvet te reduceren.

Wat zijn de kosten?

Wat de kosten zijn van Bodytec-trainingen is afhankelijk van waar je deze volgt en hoe je ze afneemt. De meeste aanbieders van de trainingsmethode noemen zichzelf Bodytec-centers, bij sommige kun je losse trainingen kopen, bij andere kun je enkel via een abonnementsvorm trainen. Losse trainingen variëren anno 2020 in prijs van circa 20 tot 30, omgerekend zijn abonnementen en strippenkaarten wat voordeliger. Voor een zo efficiënt mogelijke training dient speciale onderkleding te worden gedragen, deze kleding is vaak bij de aanbieders te verkrijgen en kan in prijs variëren van 40 tot 50 (prijs in 2020). Bij de meeste aanbieders kun je naast de trainingen ook voedings- en/of bewegingsadvies krijgen, ook dit zit vaak niet bij de trainingsprijs inbegrepen.

Afvallen en snel spieren trainen met Bodytec

Volgens wetenschappelijk onderzoek is krachttraining de meest effectieve wijze van vetverbranding. De apparatuur van Miha Bodytec is volledig gericht op krachttraining en is in theorie dus een goed middel voor het verliezen van lichaamsvet. Echter is krachttraining opzichzelfstaand geen effectieve methode tot (blijvend) gewichtsverlies en spieropbouw. Het gaat om een combinatie van krachttraining, beweging, juiste voeding en een gezond leefpatroon. Met Bodytec-training kun je één van deze aspecten aanpakken, maar om een groot en blijvend positief effect te creëren zul je meer moeten ondernemen dan enkel de krachttraining.

Daarnaast is spierweefsel zwaarder dan vetweefsel, in andere woorden: met krachttraining vergroot je je spiermassa en verlaag je je vetpercentage, maar dit zal niet per se resulteren in een lager lichaamsgewicht. Je zult het verschil kunnen opmerken aan een strakker lichaam, grotere spierkracht en eventueel een betere huid, maar de weegschaal zal dit verschil niet altijd zien. Dit geldt overigens voor alle vormen van krachttraining en niet enkel voor Bodytec-training.

Heeft het daadwerkelijk effect?

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het gebruik van EMS als methode voor krachttraining. J. Vatter (2003) concludeert dat Whole body EMS-training toename van spierkracht veroorzaakt die evenredig en in sommige gevallen superieur is aan conventionele krachttraining. Daarnaast zou het een effectieve methode zijn om veelvoorkomende rug- en incontinentieklachten te verminderen.

Het onderzoek van Kemmler en Stengel (2012) geeft aan dat Bodytec-training een veilige trainingsmethode is en een gunstige invloed heeft op het vergroten van spiermassa en het verkleinen van buikvet. Het onderzoek is echter wel gericht op vermagerde vrouwen van 65 jaar of ouder, en gericht op een veilige en effectieve wijze van krachttraining voor ouderen die niet meer op een standaard wijze willen of kunnen sporten.

Fritzsche et al (2010) concludeert dat EMS-training bijzonder geschikt kan zijn voor hartpatiënten wanneer je de vergelijking trekt met conventionele krachttraining. Bij een onderzoeksgroep met hartpatiënten werd een significante stijging van de VO2 max en een daling van diastolische bloeddruk gemeten. Dit naast een gemiddelde spiergroei van 14% bij een constant gewicht.

Voor wie is het (niet) geschikt?

Ondanks dat Miha Bodytec aangeeft dat hun producten voor iedereen geschikt zijn, kan het in sommige gevallen goed zijn om hier niet zomaar aan te beginnen. Daarnaast is het verstandig om vooraf te bepalen of ''elektrisch sporten'' wel aansluit bij de sportieve doelen die je wil behalen.
  • Er is onderzoek gedaan naar EMS-training bij personen met fysieke klachten. Wanneer je zulke klachten ervaart of een aandoening of ziekte hebt is het echter verstandig om eerst met je huisarts of medisch specialist in overleg te gaan alvorens met een training te beginnen.
  • De meeste aanbieders van Bodytec-trainingen hanteren een leeftijdsgrens van 18 jaar.
  • Bodytec-training lijkt een effectieve methode te zijn om fit te worden, mits het een onderdeel is van een gezonde levensstijl. Zonder goede voeding en voldoende beweging zal het effect beperkt zijn.
© 2018 - 2024 Javier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het misverstand over plaatselijk vet verbrandenHet misverstand over plaatselijk vet verbrandenJe bent tevreden over je bovenlichaam, maar dat extra vet op die heupen en billen... Hoe kom je daar van af? Plaatselijk…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Thuis sporten met FitchannelThuis sporten met FitchannelFitchannel is een online platform dat inspeelt op de populariteit rondom sporten en gezonde voeding en dit toegankelijk…
Arctic Race of Norway: wielerevenement in uiterste noordenArctic Race of Norway: wielerevenement in uiterste noordenDe Arctic Race of Norway is een wielerevenement in het noorden van Noorwegen en bestaat sinds 2013. Het is de noordelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Vatter, J. (2003) Elektrische spierstimulatie als totale lichaamstraining, Universiteit van Bayreuth. AVM Verlag, Munchen 2010
  • Kemmler, W; von Stengel, S (2012) Whole-body electro stimulation, with Miha Bodytec, as a means to impact muscle mass and abdominal body fat. Journal of Strength and Conditioning Research: January 2012, volume 26, issue 1. p 240-245
  • Fritzsche et al (2010) Electromyostimulatie (EMS) bij hartpatienten. Wordt EMS training significant voor secundaire preventie? Bad Oeynhausen Hart Kliniek, Herz 2010; volume 35, issue 1. p 34-40
  • www.bodytecrotterdam.nl
  • Heerma van Voss, D (2015) Elektrisch sporten: beetje valsspelen, maar werkt wel. Volkskrant, 2-6-2015
Javier (16 artikelen)
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.