De "nieuwe Merckx": van Daniel Willems tot Remco Evenepoel

De "nieuwe Merckx": van Daniel Willems tot Remco Evenepoel In 2018 dook er in de wielerpers weer een term op die we al lang niet meer hadden gelezen of gehoord: de "nieuwe Merckx". De jonge Belgische wielrenner Remco Evenepoel heeft de eer om bestempeld te worden als de opvolger van Eddy Merckx, de beste wielrenner aller tijden. Evenepoel begon pas op 17-jarige leeftijd met wielrennen en kon in de categorie van de junioren meteen de overwinningen aan elkaar rijgen. Door in 2018 met verbluffend gemak wereldkampioen te worden en daarbij de concurrentie te overklassen, kon de vergelijking met "de Kannibaal" niet lang uitblijven. Jonge wielertalenten overladen met superlatieven en bijnamen als "de nieuwe Merckx" heeft in het verleden echter al te vaak geleid tot onvoltooide of mislukte carrières. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Daniel Willems en Fons De Wolf, twee beloftevolle wielrenners die de hoge verwachtingen niet konden inlossen. Welke wielrenners werden in het verleden nog zoal bestempeld als de "nieuwe Merckx"?

Eddy Merckx de Kannibaal

Beste wielrenner aller tijden

In de wielrennerij is er één naam die er op alle vlakken bovenuit steekt: Eddy Merckx. Merckx won alle belangrijke en onbelangrijke koersen (behalve Parijs-Tours) één of meerdere keren en deed dit vaak met een ongeziene suprematie. Doordat hij in de loop van de wedstrijd meermaals eerder gedemarreerde renners inhaalde (als het ware "opvrat"), om daarna de koers te winnen, werd hij ook wel de "Kannibaal" genoemd. De dominantie van Merckx was zo groot dat “tweede worden na Merckx” haast beschouwd werd als een overwinning. In totaal behaalde Merckx 525 overwinningen en is hij nog steeds recordhouder als het gaat om het aantal zeges in belangrijke wedstrijden als Milaan-Sanremo (7x), Luik-Bastenaken-Luik (5x), de Tour de France (5x), de Giro d'Italia (5x) en het WK op de weg (3x). Als eerbetoon aan de grootste wielrenner ooit wordt de start van de Tour de France 2019 trouwens in Brussel georganiseerd, vijftig jaar na zijn eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk.

Jonge opvolger van Merckx gezocht

Eddy Merckx had de Belgische wielerliefhebbers gedurende 13 jaar onvergetelijke momenten bezorgd, en zijn impact op de wielerwereld is dan ook moeilijk te overschatten. Toen Merckx in 1978 stopte met wielrennen ging de Belgische pers gretig op zoek naar een opvolger, want de wielerliefhebbers hadden nood aan een nieuwe held. In het Merckx-tijdperk kon het Belgische wielrennen genieten van absolute toprenners als De Vlaeminck, Maertens en Van Impe, maar dezen werden toch vooral beschouwd als gevestigde waarden die met Merckx hadden gestreden om de overwinning. Men ging dus zoeken naar een "nieuwe Merckx" bij jonge, veelbelovende talenten die pas profrenner waren geworden, om op die manier een nieuw magisch tijdperk voor het Belgisch wielrennen in te luiden.

De eerste "nieuwe Merckx": Daniel Willems

De eerste renner die na het Merckx-tijdperk als de "nieuwe Merckx” bestempeld werd was Daniel Willems. Willems had talrijke zeges behaald in de jeugdcategorieën en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen hij profrenner werd in 1978, het jaar waarin Eddy Merckx zijn loopbaan beëindigde. Daniel Willems was aanvankelijk erg succesvol met overwinningen in de Waalse Pijl, Parijs-Tours en vier Touretappes, maar uiteindelijk kon hij de hoge verwachtingen niet echt inlossen en kwam er te snel een einde aan zijn beloftevolle carrière. Het al te snel zoeken naar een opvolger van Merckx door pers en supporters was misschien wel een teken van de onvergetelijke indruk die Merckx had nagelaten in de wielerwereld.

Fons De Wolf

In hetzelfde tijdperk als Daniel Willems trad er een andere beloftevolle jonge wielrenner op de voorgrond: Fons De Wolf. De ranke, wat enigmatische renner zat als gegoten op zijn fiets en bleek een natuurtalent. Op jonge leeftijd maakte hij indruk door de twee Italiaanse wielermonumenten de Ronde van Lombardije en Milaan-Sanremo te winnen. De stijlvolle De Wolf kende daarna hoogtes en laagtes, maar kon de uitstekende resultaten van het begin van zijn loopbaan niet bevestigen, enkele etappezeges in Tour en Vuelta niet te na gesproken. Zowel mentaal als fysiek bleek De Wolf fragiel en de aanvankelijk zo veelbelovende wielrenner zou geleidelijk aan wegdeemsteren in de anonimiteit van het wielerpeloton.

Edwig Van Hooydonck

Tranen van vreugde

“Noem me alstublieft niet de nieuwe Merckx”: dat waren de opmerkelijke woorden van een piepjonge Edwig Van Hooydonck in tranen op het hoogste trapje van het podium van de Ronde van Vlaanderen van 1989. De toen amper 22-jarige Van Hooydonck huilde tranen met tuiten van vreugde, en dit met de trofee van de overwinning hoog in de lucht gestoken. Dit ontroerend beeld staat voor altijd in het geheugen van de Belgische wielerliefhebber gegrift en zou symbool gaan staan voor het onrealistische verlangen om een opvolger te zoeken voor Eddy Merckx, een uniek wielrenner die allicht nooit geëvenaard zal worden.

“Eddy Bosberg”

Edwig Van Hooydonck kreeg de bijnaam “Eddy Bosberg”, doordat hij zijn twee overwinningen in de Ronde van Vlaanderen behaalde na een splijtende demarrage op de Bosberg. De voornaam Eddy blijft een verwijzing naar Eddy Merckx, maar toch zou de pers in de toekomst voorzichtiger omgaan met het betitelen van jonge wielertalenten als "de nieuwe Merckx”. De twee zeges in de Ronde van Vlaanderen (1989, 1991) bleven naast vier overwinningen in de Brabantse Pijl de enige echte grote resultaten voor Van Hooydonck, en de talentvolle wielrenner zette uiteindelijk op 29-jarige leeftijd ontgoocheld een punt achter zijn carrière.

VDB en de anderen

Keerpunt

De ontwapenende woorden van een huilende Van Hooydonck op het hoogste schavotje van de Ronde van Vlaanderen betekenden een keerpunt in de perceptie en de beschrijving van talentvolle jonge wielrenners door de Belgische media. Pers, wielerliefhebbers en supporters begonnen te begrijpen dat het benoemen van jonge talenten als “de nieuwe Merckx” wel eens omgekeerd zou kunnen werken. Te hoge verwachtingen leidden immers al te vaak tot teleurstellende resultaten omdat talentvolle wielrenners bezweken aan de druk. Onder meer om die reden bleef de benaming “de nieuwe Merckx” uit bij de veelbelovende opkomst van de jonge wielerbelofte Frank Vandenbroucke, alias “VDB”.

"Merckxiaans"

Deze uitermate getalenteerde wielrenner was zeer succesvol van zijn 19de tot zijn 24ste, met onder meer klinkende overwinningen in Gent-Wevelgem, Parijs-Brussel, Parijs-Nice en Luik-Bastenaken-Luik. Vanaf 2000 ging het echter bergaf met de flamboyante VDB en uiteindelijk kwam er op 34-jarige leeftijd een triest einde aan zijn leven. Opnieuw was er dus een jong wielertalent dat de hoge verwachtingen niet kon waarmaken. In de periode daarna kende België twee absolute toprenners: Tom Boonen en Philippe Gilbert. Deze twee renners behaalden tussen 2000 en 2017 imponerende zeges in grote koersen, waarbij men in de media soms sprak van een “Merckxiaanse prestatie” (bv. bij de Ronde van Vlaanderen van 2017 die door Gilbert gewonnen werd), maar de titel de “nieuwe Merckx” liet men wijselijk links liggen.

Remco Evenepoel / Bron: Granada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Remco Evenepoel / Bron: Granada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Remco Evenepoel

Van voetballer tot wielrenner

Pas in 2018 kwam hierin verandering. Voor het eerst sinds lange tijd kon je in de media lezen over de “nieuwe Merckx”, en dit bij de beschrijving van de jonge wielerbelofte Remco Evenepoel. Het bijzondere aan Evenepoel is dat hij tot zijn 17e voetballer was bij onder meer PSV en Anderlecht, en dus niet de eerste jeugdcategorieën van het wielrennen (oa. aspiranten, nieuwelingen) heeft doorlopen. Je zou dus verwachten dat hij wat tijd nodig heeft om de kneepjes van het vak te leren en een achterstand heeft goed te maken op zijn leeftijdgenoten, die wel van jongs af aan zijn beginnen koersen. Toen hij in 2017 in competitieverband ging wielrennen behaalde Evenepoel echter meteen een heleboel overwinningen in lastige koersen en deed dit vaak met verbluffend gemak.

De "Kannibaal van Schepdaal"

In 2018 verbaasde Remco Evenepoel de wielerwereld nog meer door op sublieme wijze het berg-, punten- en eindklassement van de Vredeskoers te winnen. Bovendien werd hij Belgisch, Europees én wereldkampioen bij de junioren, en dit telkens in de wegrit én de tijdrit. Adelbrieven genoeg dus om de wielerwereld te verbazen en tot beloftevolle jongere te worden uitgeroepen. Door de dominantie die Remco Evenepoel tentoonspreidde wordt hij dan ook vergeleken met Eddy Merckx. Niet voor niets draagt hij nu al de bijnaam "de Kannibaal van Schepdaal", een verwijzing naar zijn woonplaats en - uiteraard Eddy Merckx. Merckx zelf beweert alvast dat Evenepoel een uitzonderlijk talent is en weleens in zijn voetsporen zou kunnen treden. In 2019 sloeg Remco Evenepoel de categorie van de beloften prompt over en werd meteen profrenner bij de prestigieuze Deceuninck-Quick Step-wielerploeg van Patrick Lefevere. Bij die ploeg bewees hij dat hij niet veel tijd nodig had om ook bij de profs een absolute topper te worden. In zijn eerste profjaar won hij al meteen de Ronde van België (Baloise Belgium Tour) en de prestigieuze Clasica San Sebastian.

Lees verder

© 2018 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielerlegende Eddy MerckxDe Belgische Eddy Merckx was een van de grootste wielrenners ooit. Hij won elke beroemde ronde die er te winnen viel en…
Palmares en erelijst Eddy MerckxOntegenzeggelijk is de Belg Eddy Merckx de beste wielrenner ooit. Hij kon vrijwel alles (tijdrijden, klimmen, dalen, spr…
Tour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnenTour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnenIn 2018 kon de Brit Chris Froome de vijfde wielrenner worden die de belangrijkste wielerronde ter wereld, de Tour de Fra…
Tour de France 2022: parcours en rittenschemaTour de France 2022: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2022 begint met de start en het vertrek op 1 juli 2022 in de hoofdstad Kopenhagen…

Wielrennen: de gemengde ploegentijdritWielrennen: de gemengde ploegentijdritVoordat het onderdeel in 2019 werd ingevoerd, lag het idee al enige tijd op de plank, maar kwam het er telkens niet van:…
Thuis sporten met FitchannelThuis sporten met FitchannelFitchannel is een online platform dat inspeelt op de populariteit rondom sporten en gezonde voeding en dit toegankelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chris Protopapas, Flickr (CC BY-SA-2.0/bewerkt)
  • https://www.hln.be/video/deze-18-jarige-renner-wordt-nu-al-de-nieuwe-merckx-genoemd~p50785
  • https://uitgeverijdemuur.nl/de-nieuwe-merckx-m-v/
  • https://www.hln.be/regio/dilbeek/-schepdaal-heeft-z-n-kannibaal~a5ab575c/
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140319_01032961
  • http://hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-de-wolf-fons/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddy_Merckx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fons_De_Wolf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Willems
  • https://rouleur.cc/editorial/tears-van-hooydonck-flanders-winner/
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180927_03789879
  • https://www.youtube.com/watch?v=9A2Pmuv9O94
  • https://sporza.be/nl/2018/09/25/schotte-en-de-cauwer-over-evenepoel/
  • https://hansvdw1.wordpress.com/2018/09/26/column-de-rek-op-remco-in-de-morgen-van-woensdag-26-sep-2018/
  • https://jkomkommertijd.wordpress.com/2016/09/13/daniel-willems-afscheid-van-een-jeugdheld/
  • https://www.ad.nl/wielrennen/hoe-goed-wordt-superjunior-evenepoel-straks-bij-de-profs~ac31c8c5/
  • https://www.gva.be/cnt/dmf20180926_03785617/discussie-is-het-verantwoord-remco-evenepoel-18-nu-al-met-eddy-merckx-te-vergelijken
  • https://www.indeleiderstrui.nl/nieuws/algemeen-nieuws/191606/merckx-over-de-nieuwe-merckx-ik-hoop-dat-de-nieuwe-merckx-is-opgestaan
  • https://www.indeleiderstrui.nl/nieuws/algemeen-nieuws/195862/merckx-waarschuwt-opvolger-evenepoel-hij-zou-beter-wat-bescheiden-zijn
  • https://www.wielerkrant.be/nl/nieuws/lees/2018-03-20/nieuwe-merckx-en-voorlaatste-belgische-winnaar-milaan-sanremo-tom-coninx-haalde-me-uit-depressie (bronnen geraadpleegd op 21/11/2018).
  • Afbeelding bron 1: Granada, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.