Aan hardlopen beginnen
Het is zomer en je wilt je buikje kwijt. Dan is hardlopen goed om samen met het lijnen te doen. U kunt ook gewoon uw conditie willen verbeteren. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te beginnen. Beginnen is wel het moeilijkste van het hardlopen, bent u eenmaal begonnen? Dan gaat de rest meestal vanzelf.
Doel
Hardlopen is gratis en zeer gezond. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te beginnen.Het beginnen is vaak lastiger dan het hardlopen zelf.
Voordelen
- Je zit lekkerder in je vel.
- Je hebt meer energie. Je bent productiever.
- Je slaapt (een stuk) beter.
- Ook niet onbelangrijk: je ziet er beter uit.
- Je bent prettigere in de omgang.
- Je seksleven wordt (nog) beter.
Kleding
- Bovengedeelte: Zolang het lekker zit, is het voor de bovengedeelte voldoende.
- Benedengedeelte: Geen spijkerbroek! Een (korte) trainingsbroek is een goed alternatief voor het begin.
- Schoenen: Dit is het belangrijkste gedeelte van de kleding. Een expert in een hardloopwinkel kan bekijken welke schoenen het beste bij jou loop passen. Elke hardloper loopt anders en heeft dus andere schoenen nodig. Met goede schoenen kan je het maximale uit jezelf halen en het is ook beter tegen blessures.
Praktijk
Je hebt een doel voor ogen, je veters gestrikt en de rest van de hardloop kleding aan. Het is dan tijd om te gaan beginnen.
Warming-up
Dit is een zeer belangrijke gedeelte bij het hardlopen. Om de kans op blessures te verminderen en om het maximale uit jezelf te halen, is een warming-up noodzakelijk. Rek en strek jezelf. Loop ook in een zeer rustige pass om je spieren warm te maken.
Hardlopen
Voor je gaat hardlopen moet je 2 uur van te voren niets zwaars hebben gegeten. Als je eenmaal bezig gaat, moet je niet meteen teveel willen. Elke marathonloper is langzaam begonnen. Leer naar je lichaam te luisteren en wandel door als je te moe wordt. Hierdoor kan je lichaam wennen aan de zware inspanning en leer je blessures te vermijden. Je kan eerder te hard lopen dan te zacht. Na een tijdje ga je zien dat je steeds langere stukken kan rennen. Dit is goed voor de motivatie.
Cooling-down
Net zoals de warming-up een belangrijk aspect van het hardlopen. Ook de cooling-down is een manier om de kans op blessures te verminderen. Het herstel van je lichaam gaat er ook beter door. Je kan je rekken en strekken, of een eindje heel rustig aan joggen of wandelen. Daarna kan je het beste meteen gaan douchen en jezelf verkleden.
Verdere Tips
- Je maximale hartslag is bij benadering gelijk aan: 220 - leeftijd.
- Wat extra afleiding kan ook goed zijn voor de motivatie. Een MP3 met wat opzwepende muziek is een goed voorbeeld.
- Leer te luisteren naar je lichaam. En doe wat met de signalen die je lichaam geeft.
- Maak van het hardlopen een levensstijl. Pas ook je eetgewoontes aan.
- Loop samen met een vriend of vriendin. Dit is leuk en houd het hardlopen leuk.
- Beloon jezelf. Geef jezelf een cadeautje als je bijvoorbeeld een bepaalde route rennend hebt afgelegd. Doe dan natuurlijk geen patatje of andere vette versnaperingen, maar bijvoorbeeld een nieuwe mp3-speler om onder het hardlopen te gebruiken.
- Houd een dagboek bij. Het is leuk om je vorderingen te zien en het werkt ook meteen motiverend.
- Blijf realistisch, elke renner begint onderaan.
- Ga niet trainen als je vermoeid bent. Ook niet als je teveel last hebt van je vorige training.
- Loop nooit door pijn heen!
- Drink voldoende. Drink voordat je weggaat veel water, als je thuiskomt kan je meteen weer drinken. Ga je langer dan 30 minuten weg, neem dan wat te drinken mee. In een hardloopwinkel kan je handige flesjes kopen die je mee kan nemen.