Aan hardlopen beginnen

Het is zomer en je wilt je buikje kwijt. Dan is hardlopen goed om samen met het lijnen te doen. U kunt ook gewoon uw conditie willen verbeteren. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te beginnen. Beginnen is wel het moeilijkste van het hardlopen, bent u eenmaal begonnen? Dan gaat de rest meestal vanzelf.

Doel

Hardlopen is gratis en zeer gezond. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te beginnen.Het beginnen is vaak lastiger dan het hardlopen zelf.

Voordelen

 • Je zit lekkerder in je vel.
 • Je hebt meer energie. Je bent productiever.
 • Je slaapt (een stuk) beter.
 • Ook niet onbelangrijk: je ziet er beter uit.
 • Je bent prettigere in de omgang.
 • Je seksleven wordt (nog) beter.

Kleding

 • Bovengedeelte: Zolang het lekker zit, is het voor de bovengedeelte voldoende.
 • Benedengedeelte: Geen spijkerbroek! Een (korte) trainingsbroek is een goed alternatief voor het begin.
 • Schoenen: Dit is het belangrijkste gedeelte van de kleding. Een expert in een hardloopwinkel kan bekijken welke schoenen het beste bij jou loop passen. Elke hardloper loopt anders en heeft dus andere schoenen nodig. Met goede schoenen kan je het maximale uit jezelf halen en het is ook beter tegen blessures.

Praktijk

Je hebt een doel voor ogen, je veters gestrikt en de rest van de hardloop kleding aan. Het is dan tijd om te gaan beginnen.

Warming-up

Dit is een zeer belangrijke gedeelte bij het hardlopen. Om de kans op blessures te verminderen en om het maximale uit jezelf te halen, is een warming-up noodzakelijk. Rek en strek jezelf. Loop ook in een zeer rustige pass om je spieren warm te maken.

Hardlopen

Voor je gaat hardlopen moet je 2 uur van te voren niets zwaars hebben gegeten. Als je eenmaal bezig gaat, moet je niet meteen teveel willen. Elke marathonloper is langzaam begonnen. Leer naar je lichaam te luisteren en wandel door als je te moe wordt. Hierdoor kan je lichaam wennen aan de zware inspanning en leer je blessures te vermijden. Je kan eerder te hard lopen dan te zacht. Na een tijdje ga je zien dat je steeds langere stukken kan rennen. Dit is goed voor de motivatie.

Cooling-down

Net zoals de warming-up een belangrijk aspect van het hardlopen. Ook de cooling-down is een manier om de kans op blessures te verminderen. Het herstel van je lichaam gaat er ook beter door. Je kan je rekken en strekken, of een eindje heel rustig aan joggen of wandelen. Daarna kan je het beste meteen gaan douchen en jezelf verkleden.

Verdere Tips

 • Je maximale hartslag is bij benadering gelijk aan: 220 - leeftijd.
 • Wat extra afleiding kan ook goed zijn voor de motivatie. Een MP3 met wat opzwepende muziek is een goed voorbeeld.
 • Leer te luisteren naar je lichaam. En doe wat met de signalen die je lichaam geeft.
 • Maak van het hardlopen een levensstijl. Pas ook je eetgewoontes aan.
 • Loop samen met een vriend of vriendin. Dit is leuk en houd het hardlopen leuk.
 • Beloon jezelf. Geef jezelf een cadeautje als je bijvoorbeeld een bepaalde route rennend hebt afgelegd. Doe dan natuurlijk geen patatje of andere vette versnaperingen, maar bijvoorbeeld een nieuwe mp3-speler om onder het hardlopen te gebruiken.
 • Houd een dagboek bij. Het is leuk om je vorderingen te zien en het werkt ook meteen motiverend.
 • Blijf realistisch, elke renner begint onderaan.
 • Ga niet trainen als je vermoeid bent. Ook niet als je teveel last hebt van je vorige training.
 • Loop nooit door pijn heen!
 • Drink voldoende. Drink voordat je weggaat veel water, als je thuiskomt kan je meteen weer drinken. Ga je langer dan 30 minuten weg, neem dan wat te drinken mee. In een hardloopwinkel kan je handige flesjes kopen die je mee kan nemen.
© 2010 - 2024 Markiepoe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Hardlopen en afvallen Tips en trucjes voor beginnersHardlopen en afvallen Tips en trucjes voor beginnersBeweging is belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en voor het verliezen van gewicht. Hardlopen of joggen is een van…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…

Beginnen met (sport)vissenBeginnen met (sport)vissenVissen, voor veel mensen een zielige sport. Het kan voor veel mensen ook ontspannend zijn, vooral het winnaars gevoel al…
Een sport met een hoog risicogehalte: basejumpenWie parachutespringen niet spectaculair genoeg vindt, kan zich wagen aan het basejumpen vanop gebouwen, monumenten of na…
Markiepoe (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.