Hardlopen, meer dan een fysieke inspanning

Hardlopen, meer dan een fysieke inspanning De echte hardloper weet er alles van ... hardlopen is meer dan een goede conditie opbouwen en getrainde spieren hebben. Hardlopen kan het hoofd leegmaken en je nieuwe energie geven. Daar is niet meer voor nodig dan goede schoenen aantrekken en er op uit trekken. Bij voorkeur de natuur in.

Hardlopen als hobby

Behalve degene die er in doorgeslagen is, en die zijn er nu eenmaal overal, is hardlopen gewoon goed voor je lichaam. Maar beter nog, met lol die sportschoenen aantrekken en er op uittrekken, is de perfecte start. Je startpunt is bepalend voor je duurloop, het kan je humeur zomaar stevig beïnvloeden.

Denk aan je hoofd

Maar je kunt veel meer halen uit hardlopen, dan alleen die goede conditie en goed getrainde beenspieren. Probeer je hoofd er ook eens bij te houden. En hoewel dit gemakkelijker klinkt dan het gedaan wordt, kan het wel degelijk. Het vergt alleen een goede concentratie.

Wat veel mensen doen is de koptelefoon op, mp3 of i-pod aan en lopen maar. En strikt genomen is daar niets mis mee, maar je kunt veel meer uit je duurloop halen. Het begint al bij de warming up. Deze hoort er uiteraard bij, maar doe het ook een bewust. Voel de spieren zich opwarmen tijdens je oefeningen, maar voel ook de eventuele stijfheid in bepaalde spieren en gewrichten. Maak je lichaam groot door je ruggengraat te strekken en reguleer je ademhaling. Je longen kunnen zich volzuigen … maar doe het heel bewust met je hoofd.

Als je gaat lopen is het goed je ademhaling proberen te reguleren. Tel de stappen dat je met je inademing bezig bent en vervolgens met je uitademing. Je uitademing moet iets meer tijd kosten (als je het goed doet). Voel de zuurstof door je lichaam stromen en je spieren –die druk bezig zijn- voeden.

Hoge ademhaling

Veel mensen hebben een (te) hoge ademhaling tijdens het lopen en krijgen het niet voor elkaar, de ademhaling de veranderen. Probeer eens met de onderkant van je lijf bezig te zijn. Voel de spieren in je kuiten, je enkels en hoe je voeten iedere keer een stukje ondergrond pakken. Even vasthouden en je aandacht daarmee verleggen. Voel of je ademhaling verandert en lukt het nog niet zo snel, herhaal dit dan regelmatig.

Volgende fase

De volgende fase luidt het creatieve proces in. Als je lekker aan het lopen bent, je de dagelijkse zaken al van je afgeworpen hebt en je ademhaling gereguleerd, dan kan je vlagen uit je leven de revue laten passeren. Waar ben je mee bezig, wat moet je nog doen, waar loop je op vast. Allemaal zaken die de mens bezig houden, maar jij laat ze op de wolken die je voor je en boven je ziet, voorbij drijven. Je denkt er wel aan, maar het zweeft net zo gemakkelijk weer weg (voelt goed). Die vastlopers zijn meestal hardnekkig en dat is een signaal dat je er wat mee moet. Denk er zo luchtig aan als je zelf aan het lopen bent. Loop er in gedachten omheen en bekijk daarmee het probleem van alle kanten. Bekijk de verschillend manieren hoe je kunt reageren op hetgeen er speelt en vorm voor iedere invalshoek een uitleg. Voel wat echt voelt en zoek bijvoorbeeld de oplossing is de tegenargumenten.

Door het lopen voelt het niet als zwaar, maar door je concentratie kom je meer tot de kern dan wanneer je hoofd toch al vol is. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld creatieve vastlopers. “Even het hoofd leeg maken” zoals met het populair noemt, is feitelijk precies wat je doet … en dit spelenderwijs, terwijl je je lichaam traint. Creativiteit heeft ruimte nodig, ook in je hoofd.

Afsluiten

Als je richting het eindpunt gaat is het goed je gedachten ook af te sluiten. Dit kan je het eenvoudigste doen door de ademhalingsoefeningen weer toe te passen en spelenderwijs richting je cooling down te gaan. Laat je lichaam en geest als het ware wennen aan de normale bewegingen van het lichaam en de geest. Heel ontspannen en zonder enige vorm van dwang. Probeer het eens!

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Runningtherapie inzetten bij angstRunningtherapie inzetten bij angstRegelmatig bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Steeds meer wordt hardlopen gebruikt als…
Hersenen functioneren beter door regelmatig te sportenHersenen functioneren beter door regelmatig te sportenSporten is niet alleen goed voor je hart, bloedsomloop, spieren, longen etc, maar brengt tevens je brein in betere condi…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Rekken en strekkenRekken en strekkenWe zien het de weekdagen iedere morgen bij omroep MAX voorbij komen en daar heeft het best een oubollig karakter, want w…
Sporten: intensief en ontspannenSporten: intensief en ontspannenDe meeste mensen kennen sporten als inspanning, wat uiteindelijk ook een stuk ontspanning is, maar niet veel mensen word…
Bronnen en referenties
  • H. Brekelmans, sportarts

Reageer op het artikel "Hardlopen, meer dan een fysieke inspanning"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 15-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Sporten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!