Rekken en strekken

Rekken en strekken We zien het de weekdagen iedere morgen bij omroep MAX voorbij komen en daar heeft het best een oubollig karakter, want we plaatsen het in een hokje met oudere mensen. Maar feitelijk is niets minder waar, we moeten allemaal bewegen … en meer dan het gemiddelde van nu.

Lichaamsbeweging

De hoeveelheid lichaamsbeweging van de gemiddelde mens was in het verleden beduidend meer dan tegenwoordig. Logisch dat men slechts voor oudere mensen, om het lichaam fit te houden, extra oefeningen in beeld bracht. Maar aangezien de man of vrouw in de kracht van het leven tegenwoordig ook vaak niet relatief weinig beweegt, is het helemaal niet zo gek deze ook iedere ochtend aan de slag te zetten.

Met het programma op televisie lukt dit (nog) niet, maar is ook inherent aan de opzet. Voor jongere mensen mag het iets flitsender dan zoals omroep MAX het brengt en dat zou kunnen betekenen dat er meer mensen op afstemmen. Maar omroep MAX heeft een andere doelgroep en dus is de kans groot dat het blijft zoals het is.

Doelgroep in beeld

Dat alles neemt niet weg dat er nog wel wat gedaan moet worden en daar zou een andere omroep of zender op in kunnen springen. Immers, RTL heeft de huismoeders iedere ochtend aan de televisie en een half uur ervoor jezelf in het zweet werken en dan een uurtje “bijkletsen met de koffietijddames” pakt plots een relatief grote groep.

Wat lastiger wordt is de man of vrouw op kantoor, want de fysieke inspanning is minimaal. Fanatiekelingen nemen de trap in plaats van de lift, maar verder ben je in en met je hoofd bezig en niet met je lichaam.
Ondernemingen hebben hier een kans om er op in te springen, maar doen het niet of nauwelijks. Behalve als de overheid met een subsidiepot klaar staat. Terwijl een fitte medewerker veel productiever is en dus wint de ondernemer er wel degelijk bij. Een dergelijke investering is snel terugverdiend.

Waarbij de jeugd door de scholen aangepakt moet worden. Daarmee niet gezegd dat daar ook weer de hand opgehouden hoeft te worden, maar ga met oudere jeugd maar enkele keren per week een uur wandelen en al wandelend filosoferen. Daar hebben we geestelijk en lichamelijk wat aan en kan rekenen en schrijven prima aanvullen. Filosoferen doet wat met je gedachtegang en als we heel veel geluk hebben, haalt het ook nog wat extreme gedachten weg.

Kortom, tal van mogelijkheden om mensen actiever te krijgen, terwijl er niet enorme (financiële) inspanning voor nodig zijn. Enige creativiteit betrachten en je maakt zo meters. Dat neemt niet weg dat er altijd mensen tussen wal en schip belanden en daarnaast zijn er de mensen die plots een brainwave krijgen en zelf aan de slag gaan. Dit is uiteraard helemaal toe te juichen en voor deze mensen een aantal oefeningen die je overal en altijd kunt doen en je lichaam soepel houden.

Rek- en strekoefeningen

Alle oefeningen een tot drie minuten volhouden en afwisselen. Lukt het even niet of wil je rustiger opbouwen, dan kan dit uiteraard.
  • Ga rechtop staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar. Ontspan je lichaam en draai rondjes met de armen in het komgewricht. Maak de rondjes ze groot mogelijk, maar houdt de schouders stil. Draai de armen gelijktijdig of juist beurtelings.
  • Ga weer in dezelfde houding staan en beng je armen naar voren, tik je vingers zo ver mogelijk van je af tegen elkaar en breng da armen gehoekt zo vel mogelijk terug naar achter het lichaam en weer naar voren.
  • Ga weer in dezelfde houding staan met de armen in de zij en de schouders stil houden. Draai nu met de heupen enkele keren linksom en dan enkele keren rechtsom.
  • Ga rechtop staan en breng een been gebogen naar voren en zak er als het ware doorheen. Met de armen de balans bewaren. Zak zover mogelijk door totdat het been goed gebogen is en kom terug. Nu het andere been en herhaal dit.
  • Ga rechtop staan en breng beurtelings je onderbeen naar achter richting de bil. Het zou mooi zijn als je de bil aan kunt tikken … probeer dit in ieder geval en wissel af.
  • Ga zitten met de benen langs elkaar en de voeten rechtop. Buig voorzichtig met je lichaam naar voren en probeer met je vingers je tenen te raken. Enkele keren rustig herhalen, enkele seconde stoppen en nog een keer.
  • Ga rechtop staan en breng je armen voorzichtig met een grote boog boven je lichaam. Op die beweging adem je diep in en maak je lichaam zo groot mogelijk. Als je de armen weer omlaag brengt adem je rustig uit.
  • Dribbel een minuut of wat op de plaats, even stoppen en weer een minuut. Probeer de dribbeltijd steeds iets op te rekken en je pauzetijd steeds korter te maken.

Tot slot

Belangrijk bij iedere oefening, ook als je zelf wilt variëren, is dat je niet forceert. Als je herhaald ga je vanzelf meer doen c.q. volhouden. Je mag er wel moe van worden, maar het moet goed voelen. Als je het rustig op weet te bouwen is de kans dat je het echt leuk gaat vinden en dat je het vol weet te houden, vele malen groter. En om die lichaamsbeweging vast te houden, was dit alles immers bedoeld.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
De warming-up en cooling-down voor de hondDe warming-up en cooling-down voor de hondNiet alleen voor mensen is het belangrijk de spieren los te maken en op te rekken voor het sporten. Voor honden is het m…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Hardlopen: warming-up en cooling-downWe hebben het allemaal wel eens gehoord: je lichaam opwarmen voordat je gaat sporten is belangrijk, evenals de cooling-d…

De TT, de MotoGP van AssenDe TT, de MotoGP van AssenJaarlijks wordt de TT, de MotoGP van Assen, verreden. De TT van Assen is een jaarlijks motorfestijn met races in alle Gr…
Hardlopen, meer dan een fysieke inspanningHardlopen, meer dan een fysieke inspanningDe echte hardloper weet er alles van ... hardlopen is meer dan een goede conditie opbouwen en getrainde spieren hebben.…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.