Dione de Graaff, presentatrice Studio Sport en Sportjournaal

Dione de Graaff is sinds 1995 presentator bij NOS Studio Sport en het Sportjournaal. Al jarenlang houdt zij zich staande in het mannenbolwerk, als rechtgeaarde opvolger van de enige vrouw die haar daar echt voorging: Marga van Arnhem. Dione komt naturel en authentiek over, bevlogen en als een echte sportliefhebber. Sinds 2011 is ze ook actief als presentatrice van Radio Tour De France. Haar media belangstelling heeft ze niet van een vreemde, vader Jan was jarenlang journalist bij de VARA. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji vervult ze voor de eerste keer in haar carrière de rol van 'schaatsanchorvrouw', een rol die in het verleden weggelegd was voor Mart Smeets. Ze was mede-presentatrice van Radio Tour de France (2010 - 2014), sinds de Tour van 2015 is ze het gezicht van Studio Tour, de opvolger van de Avondetappe.

Beknopte biografie Dione de Graaff

Dione werd geboren in Bussum, op 9 juni 1969 en groeide op in Weesp en Leusden, als dochter van Jan de Graaff (Den Haag, 21 april 1943) en Sadi Bakker (Middelburg 16 mei 1942).
Ze voltooide haar middelbare school in Amersfoort (atheneum) en deed een jaar Frans. Daarna studeerde ze aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg (tegenwoordig Fontys). Ze liep daar al stage bij Studio Sport en studeerde af in 1993, vervolgens was ze tot midden 1995 werkzaam bij Omroep Amersfoort.
In de zomer van 1995 kwam ze in dienst bij de NOS waar haar eerste klus de presentatie van de Tour De France was.

Sindsdien heeft ze een vaste plek in het team presentatoren van Studio Sport. Vrijwel geen enkele vrouwelijke commentator heeft zich gedurende zo'n lange tijd in het mannenbolwerk weten te handhaven. Met recht mag ze zich de opvolger van Marga van Arnhem noemen. Marga was van 1971, toen de naam Sport in Beeld nog gehanteerd werd, tot eind jaren tachtig een van de boegbeelden van Studio Sport.
Dione de Graaff is ook op de radio te horen. Samen met Tom van 't Hek presenteerde ze in 2011 de middageditie van Radio Tour De France.

Anchorvrouw Winterspelen Sotsji

Dione de Graaff maakt in februari 2014 in de Russische badplaats haar debuut als olympisch schaatsanchor van de NOS. In de Adler Arena, zoals de schaatsbaan van Sotsji heet, krijgt ze voor de analyses versterking van (oud)schaatsers Paulien van Deutekom, Annette Gerritsen, Rintje Ritsma en Erben Wennemars.

Eerste Olympische Spelen en de Oval Lingotto

Na elf jaar bij Studio Sport mocht Dione in 2006 naar Turijn, voor haar eerste Olympische (Winter)Spelen.
Ze zei daar in een interview toen over: ,,Ik loop hier rond als Kuifje in de wondere wereld van de Olympische Spelen.''
Sinds ze zich kon herinneren keek ze "van begin tot einde" naar elke Olympische Spelen en nu mocht ze deze zelf verslaan.
Ze memoreerde aan het feit dat het op dat moment twaalf jaar geleden was, dat de Winterspelen in het Noorse Lillehamer plaats vonden.

Net voor het begin van die Spelen had ze een blindedarmoperatie ondergaan en de verplichte bedrust werd door haar zo ongeveer met gejuich ontvangen, omdat deze precies gelijk viel met het Olympische toernooi. Dione presenteerde in Italië hoofdzakelijk vanuit de Oval Lingotto waar ze het schaatsen versloeg.
Voorts maakte ze reportages voor Studio Sportwinter, dat laat op de avond geprogrammeerd stond bij de NOS.

Presentatrice Studio Tour

Sinds de Tour van 2015 is ze samen met Gert van het Hof het gezicht van Studio Tour, de opvolger van de Avondetappe. Gert presenteert vanuit de studio in Hilversum, Dionne reist mee met de tourkaravaan en doet elke dag verslag vanuit de betreffende etappeplaatsen.

Chris Götte

Dione was tot aan zijn dood samen met Chris Götte van de Zeeuwse popband Bløf, die om het leven kwam bij een motorongeluk in Zeeland. (17 maart 2001) In een interview met het weekblad Margriet in juli 2006, vijf jaar na zijn dood, zei ze daarover: "Elke keer dat er op de TT in Assen tijdens de wedstrijd een motor onderuit ging, kon je mij alweer wegdragen. We zouden samen naar de TT gaan. Maar dat is er niet meer van gekomen." Voorts concludeerde ze: "Het heeft een paar jaar geduurd, maar ik hoef nu niet meer bewust tegen mezelf te zeggen dat ik ergens van moet genieten, het verdriet is geen last meer".

In de VARAgids van juni 2015 gaf ze aan dat het geen gespreksonderwerp meer voor haar was. "In interviews word ik er altijd naar gevraagd en ik weet niet meer wat ik erover moet zeggen. Ik begin er ook nooit meer over. Ben bang dat mensen denken: o, daar heb je haar weer."

Nando Boers

Tegenwoordig heeft Dionne een relatie met journalist Nando Boers. Ze zag hem voor het eerst terwijl zij in Hilversum met collega's naar de Avondetappe zat te kijken, waar Nando het boek Het is koers! mocht promoten. "Kijk, dat vind ik nou een leuke man,' was haar reactie. De eindredacteur belde achter haar rug om met Frankrijk om te peilen of Nando ook vrijgezel was. Na de Tour volgde daarop een blind date.

Over Nando Boers

Nando (1970) is sportjournalist en schrijver van boeken over sport.
Hij debuteerde in 1997 op de sportredactie van het Haarlems Dagblad. In het verleden was hij hoofdredacteur van Formule I RaceReport, het grootste Formule 1-tijdschrift van Nederland.

Met regisseur Dirk Jan Roeleven maakte hij als researcher korte sportdocumentaires voor de NPS (Zembla, Andere Tijden, Maandag Prinsjesdag). In 2009 maakte Boers alle hoogte- en dieptepunten van de Tour van dichtbij mee. Hij reed mee met ploegleiders, stapte zelf op de fiets en keek achter de schermen mee. Over zijn embedded verblijf schreef hij het boek In de Tour.
Tegenwoordig schrijft hij voor NUsport en volgt daarvoor hoofdzakelijk het wielrennen en schaatsen.

Boeken van Nando Boers:

 • In de Tour
 • Strijd en extase (over de snelle wereld van de Formule 1)
 • De stille ronde
 • De muur 23 (luxe uitgevoerd wielertijdschrift)
 • Nachtmerrie In Indianapolis (De Dag Waarop De Formule 1 Zijn Ziel Verloor)
 • Cristi (Cristian Chivu: van Resita tot Amsterdam)
 • Amigo! (Pedro Horrillo en Nando Boers schrijven wielermail)

Over Jan de Graaff, VARA-man en vader Dione

Dione is een dochter van Jan de Graaff. Van 1966 tot 1970 was hij actief op de radio bij de VARA, vervolgens stapte hij in 1970 over naar de televisie.

Hij was onder andere eindredacteur van de actualiteitenrubriek Achter Het Nieuws en als journalist reisde hij de wereld over om reportages te maken.
Rond zijn vijftigste was hij het reizen beu en diende zich een andere baan aan.

Jan was aanwezig bij de diploma-uitreiking van Dione in Tilburg in 1993, toen zij haar journalistieke opleiding met succes afsloot.
Tijdens die gelegenheid kwam hij in gesprek met medewerkers van de Academie wat resulteerde in een baan als docent televisie. Hij bleef er lesgeven tot 2004.

Bijzondere activiteiten

Zaterdagavond 10 december 2011 was Dione de Graaff te gast in het programma Paul!. Met het oog op het aanstaande Sportgala dat ze opnieuw zou presenteren had Paul de Leeuw voor haar enkele galajurken uitgezocht, waarvan ze er één aantrok en de hele avond aanhield. De gekozen jurk was op z'n zachtst gezegd wat krap uitgevallen, Dione zei er later over dat je ze er beter niet had kunnen gaan zitten. Behalve die avond was ze ook enkele dagen later tijdens de live-uitzending weer trending topic op Twitter vanwege haar outfit.

 • In 2002 won Dione de Nationale Nieuwsquiz van de NCRV
 • Ze is supporter van Willem II, de Tilburgse voetbalclub
 • In januari 2009 was Dione te zien in het NCRV jeugdprogramma Hider in the house, waarin een bekende Nederlander zich een dag lang zich verstopt bij een gezin in huis. De moeder en de kinderen zitten telkens in het complot, de vader weet van niets. Iedereen moet die dag verschillende opdrachten doen en in de avonduren, tijdens een gezellig samenzijn komt dan uiteindelijke de aap uit de mouw. Het programma werd gepresenteerd door Jochem van Gelder.
 • Op 8 maart 2006 was Dione de Graaff samen met Willem van Walsen te gast in een uitzending van Verre Verwanten, gepresenteerd door Jan-Douwe Kroeske (Teleac). In dit geschiedenisprogramma gingen bekende en onbekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. In deze aflevering werd de persoonlijke geschiedenis Dione en Willem uitgeplozen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse goden: AphroditeGriekse goden: AphroditeAphrodite is in de Griekse mythologie de godin van de liefde vruchtbaarheid en seksualiteit. Voor sommigen is ze ook de…
Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi heeft de harten van menig voetbalfan, die naar het commentaar op het WK in Studio Brasil in 2014 keken, ges…
Het jaar 2020 is het jaar van de ratHet jaar 2020 is het jaar van de ratRond medio december krijg je bij de meeste Chinese restaurants - nadat je lekker hebt gegeten - bij het afrekenen een Ch…
Amerikaanse talkshow 'The Ellen DeGeneres Show'The Ellen DeGeneres show is een Amerikaanse talkshow gepresenteerd door Ellen DeGeneres. De show wordt gedistribueerd do…
Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Zodra de meteorologen vorst beginnen te voorspellen, begint de schaatskoorts in Nederland vaak alweer snel te stijgen. D…
Bronnen en referenties
 • http://fritsdegraaff.tripod.com
 • http://www.nieuwamsterdam.nl
 • http://deproloog.vara.nl
 • http://www.uitzendinggemist.nl
 • Varagids nr. 27/28, jaargang 2015
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 03-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.