Alto de El Angliru - ritwinnaars op deze berg in de Vuelta

Alto de El Angliru - ritwinnaars op deze berg in de Vuelta Eén van de beroemdste bergen in het parcours van de Vuelta is de Alto de El Angliru. Deze verschrikkelijke klim heeft als bijnaam 'Het Monster van Asturië'. De beklimming van de Angliru is 12,5 kilometer lang. Er moet een hoogteverschil van 1248 meter worden overwonnen. Het gemiddelde stijgingspercentage is 10,1% en het maximum stijgingspercentage is 23,6%. Welke renners hebben in de loop der jaren op de top van de Angliru een etappe gewonnen?

Het debuut: de Alto El Angliru in de Vuelta 1999

In 1999 werd deze berg voor het eerst opgenomen in het parcours van de Ronde van Spanje. Verschillende renners en journalisten die deze col voorafgaande aan die Vuelta inspecteerden, getuigden destijds dat deze berg nog zwaarder was dan alle andere cols die ooit in de Vuelta, Tour of Giro waren beklommen. José Maria Jiménez won in ’99 de rit bovenop de Angliru, door in de laatste kilometer nog de koploper Pavel Tonkov in te halen.

José-Maria Jimenez

Jimenez was in die jaren een extreem populaire renner in Spanje. Hij was een superklimmer die tijdens zijn carrière vaak in één adem werd genoemd met de Italiaan Pantani. Helaas waren er buiten hun grote klimtalent nog meer overeenkomsten tussen Jimenez en Pantani: beiden worstelden met psychische problemen en drugsverslaving. Uiteindelijk zouden ze beiden veel te jong sterven. Jimenez overleed in december 2003, op 32-jarige leeftijd, aan een hartstilstand. Pantani overleed in februari 2004, op 34-jarige leeftijd, eveneens aan een hartstilstand. Bij Pantani was de waarschijnlijke oorzaak een overdosis cocaïne, gecombineerd met een grote dosis antidepressiva.

2000

Die eerste beklimming van ‘Het Beest van Asturië’ in 1999 was een immens publicitair succes. Daarom besloot men deze berg in 2000 wederom op te nemen in het parcours van de Vuelta. De zestiende etappe van die Ronde van Spanje finishte bovenop de Angliru. Wederom won een beroemde klimmer op deze berg: de Italiaan Gilberto Simoni.

2002

In 2002 werd deze monsterlijke berg voor de derde keer opgenomen in het parcours van de Vuelta. Ditmaal verliep de beklimming uitermate chaotisch. De rit werd in noodweer verreden. De nieuwe laag asfalt die op de weg lag, werd door de zware regenbuien spekglad. Er waren verschrikkelijk veel valpartijen. Zelfs sommige ploegleidersauto's slaagden er niet of nauwelijks in om deze spekgladde en extreem steile helling te trotseren en blokkeerden zo de auto’s achter hen.

Verschillende renners en ploegleiders protesteerden heftig tijdens en na de rit tegen al die chaotische toestanden op de flanken van de Angliru. Men vond het onverantwoord dat het peloton onder deze omstandigheden over deze berg moest rijden. David Millar stapte uit het protest net voor de finish van zijn fiets en ging op de grond zitten. Hij weigerde over de finishlijn te rijden en verliet die dag de Vuelta.

De Spanjaard Roberto Heras pakte in 2002 de ritzege bovenop de Angliru. De eindzege in die Vuelta van 2002 ging naar de Spanjaard Aitor Gonzalez van het team Kelme.

2008

Al deze commotie zal er aan bij hebben gedragen, dat de Angliru een aantal jaren niet werd beklommen in de Vuelta. Pas in 2008 keerde de berg terug in het parcours van de Ronde van Spanje. Ditmaal was het gelukkig heel wat beter weer en was er ook heel wat minder commotie. Alberto Contador won ditmaal bovenop de monsterlijke berg. Hij sloeg een dubbelslag: behalve de ritzege pakte hij ook de leiderstrui. Alberto Contador zou ook de eindoverwinning behalen in die Vuelta van 2008.

2011

In 2011 werd de Angliru wederom opgenomen in het parcours van de Ronde van Spanje. De etappe werd dat jaar gewonnen door de Spanjaard Juan José Cobo. Als tweede eindigde de Nederlander Wout Poels op 48 seconden. Denis Menchov werd derde en Chris Froome werd vierde. Zij eindigden beiden in dezelfde tijd als Poels. De Spanjaard Cobo legde met zijn overwinning op de Alto El Angliru de basis voor zijn eindoverwinning in de Vuelta 2011. Hij pakte die dag de leiderstrui in het algemeen klassement en hij zou die niet meer afstaan. Uiteindelijk won Juan José Cobo die Vuelta met een voorsprong van 13 seconden op Froome in het eindklassement.

2013

Doorgaans werd de etappe die op de Angliru finishte gewonnen door beroemde klimmers en belangrijke klassementsrenners. In 2013 werd de Angliru voor de zesde keer opgenomen in het parcours van de Vuelta. Voor het eerst kwam er een zeer verrassende naam op de erelijst van deze berg: de pas 22-jarige Fransman Kenny Elissonde won deze etappe. Hij finishte met een voorsprong van 26 seconden voor de Amerikaan Chris Horner. De Spanjaard Alejandro Valverde finishte als derde op 54 seconden.

2017

In de Vuelta van 2017 lag de finish van de voorlaatste etappe (rit 20) op de top van de Alto El Angliru. Die Vuelta was de laatste grote ronde die Alberto Contador reed. Hij arriveerde solo zegevierend op de top van de Agliru. Op zeventien seconden achterstand finishte de Nederlander Wout Poels als tweede. Diens kopman Chris Froome werd derde.

Winnaars op de Angliru

Jaartal Etappewinnaar
1999 José Maria Jimenez
2000 Gilberto Simoni
2002 Roberto Heras
2008 Alberto Contador
2011 Juan José Cobo
2013 Kenny Elissonde
2017 Alberto Contador

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Montecatini Alto, een mooi middeleeuws bergdorpje in ToscaneMontecatini Alto, een mooi middeleeuws bergdorpje in ToscaneMoltecatini Alto is een mooi dorpje, in de provincie Pistoia, boven op een heuvel en hoort bij het beneden in het dal ge…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaSanta Maria is een prachtig eiland, onder andere vanwege het fantastische samenspel van de vele kleuren die je hier tege…
Alto: Sprekende gsm voor slechtzienden en blindenAlto: Sprekende gsm voor slechtzienden en blindenVeel smartphones zoals een Apple- of Android-toestel zijn toegankelijk voor blinden en slechtzienden, maar bieden voor h…
Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…

Foekje Dillema, de topatlete die man werd genoemdFoekje Dillema was een toptalent op het gebied van hardlopen. Ze rent harder dan wie ook en steekt Fanny Blankers-Koen n…
Mathieu HermansDe Brabantse wielrenner Mathieu Hermans was eind jaren tachtig één van de beste sprinters ter wereld.
Bronnen en referenties
  • http://www.pezcyclingnews.com/?pg=fullstory&id=6285&status=True
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.cyclingnews.com
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mar%C3%ADa_Jim%C3%A9nez
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Spanje_2017
  • Cyclosprint - augustus 2011

Reageer op het artikel "Alto de El Angliru - ritwinnaars op deze berg in de Vuelta"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!