Vuelta: Alto El Angliru, live op tv en livestream

Vuelta: Alto El Angliru, live op tv en livestream Eén van de beroemdste bergen in het parcours van de Vuelta is de Alto de El Angliru. Deze verschrikkelijke klim heeft als bijnaam 'Het Monster van Asturië'. Dikwijls ligt de finish van een bergrit in de Vuelta op de top van die berg. Zo'n etappe is bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men een etappe naar de top van de Angliru op het internet volgen via een livestream.

Statistieken: Alto El Angliru

De beklimming van de Angliru is 12,5 kilometer lang. Er moet een hoogteverschil van 1248 meter worden overwonnen. Het gemiddelde stijgingspercentage is 10,1% en het maximum stijgingspercentage is 23,6%. Welke renners hebben in de loop der jaren op de top van de Angliru een etappe gewonnen?

Het debuut: de Alto El Angliru in de Vuelta 1999

In 1999 werd deze berg voor het eerst opgenomen in het parcours van de Ronde van Spanje. Verschillende renners en journalisten die deze col voorafgaande aan die Vuelta inspecteerden, getuigden destijds dat deze berg nog zwaarder was dan alle andere cols die ooit in de Vuelta, Tour of Giro waren beklommen. José Maria Jiménez won in ’99 de rit bovenop de Angliru, door in de laatste kilometer nog de koploper Pavel Tonkov in te halen.

José-Maria Jimenez

Jimenez was in die jaren een extreem populaire renner in Spanje. Hij was een superklimmer die tijdens zijn carrière vaak in één adem werd genoemd met de Italiaan Pantani. Helaas waren er buiten hun grote klimtalent nog meer overeenkomsten tussen Jimenez en Pantani: beiden worstelden met psychische problemen en drugsverslaving. Uiteindelijk zouden ze beiden veel te jong sterven. Jimenez overleed in december 2003, op 32-jarige leeftijd, aan een hartstilstand. Pantani overleed in februari 2004, op 34-jarige leeftijd, eveneens aan een hartstilstand. Bij Pantani was de waarschijnlijke oorzaak een overdosis cocaïne, gecombineerd met een grote dosis antidepressiva.

2000

Die eerste beklimming van ‘Het Beest van Asturië’ in 1999 was een immens publicitair succes. Daarom besloot men deze berg in 2000 wederom op te nemen in het parcours van de Vuelta. De zestiende etappe van die Ronde van Spanje finishte bovenop de Angliru. Wederom won een beroemde klimmer op deze berg: de Italiaan Gilberto Simoni.

2002

In 2002 werd deze monsterlijke berg voor de derde keer opgenomen in het parcours van de Vuelta. Ditmaal verliep de beklimming uitermate chaotisch. De rit werd in noodweer verreden. De nieuwe laag asfalt die op de weg lag, werd door de zware regenbuien spekglad. Er waren verschrikkelijk veel valpartijen. Zelfs sommige ploegleidersauto's slaagden er niet of nauwelijks in om deze spekgladde en extreem steile helling te trotseren en blokkeerden zo de auto’s achter hen.

Verschillende renners en ploegleiders protesteerden heftig tijdens en na de rit tegen al die chaotische toestanden op de flanken van de Angliru. Men vond het onverantwoord dat het peloton onder deze omstandigheden over deze berg moest rijden. David Millar stapte uit het protest net voor de finish van zijn fiets en ging op de grond zitten. Hij weigerde over de finishlijn te rijden en verliet die dag de Vuelta.

De Spanjaard Roberto Heras pakte in 2002 de ritzege bovenop de Angliru. De eindzege in die Vuelta van 2002 ging naar de Spanjaard Aitor Gonzalez van het team Kelme.

2008

Al deze commotie zal er aan bij hebben gedragen, dat de Angliru een aantal jaren niet werd beklommen in de Vuelta. Pas in 2008 keerde de berg terug in het parcours van de Ronde van Spanje. Ditmaal was het gelukkig heel wat beter weer en was er ook heel wat minder commotie. Alberto Contador won ditmaal bovenop de monsterlijke berg. Hij sloeg een dubbelslag: behalve de ritzege pakte hij ook de leiderstrui. Alberto Contador zou ook de eindoverwinning behalen in die Vuelta van 2008.

2011

In 2011 werd de Angliru wederom opgenomen in het parcours van de Ronde van Spanje. De etappe werd dat jaar gewonnen door de Spanjaard Juan José Cobo. Als tweede eindigde de Nederlander Wout Poels op 48 seconden. Denis Menchov werd derde en Chris Froome werd vierde. Zij eindigden beiden in dezelfde tijd als Poels. De Spanjaard Cobo legde met zijn overwinning op de Alto El Angliru de basis voor zijn eindoverwinning in de Vuelta 2011. Hij pakte die dag de leiderstrui in het algemeen klassement en hij zou die niet meer afstaan. Uiteindelijk won Juan José Cobo die Vuelta met een voorsprong van 13 seconden op Froome in het eindklassement.

2013

Doorgaans werd de etappe die op de Angliru finishte gewonnen door beroemde klimmers en belangrijke klassementsrenners. In 2013 werd de Angliru voor de zesde keer opgenomen in het parcours van de Vuelta. Voor het eerst kwam er een zeer verrassende naam op de erelijst van deze berg: de pas 22-jarige Fransman Kenny Elissonde won deze etappe. Hij finishte met een voorsprong van 26 seconden voor de Amerikaan Chris Horner. De Spanjaard Alejandro Valverde finishte als derde op 54 seconden.

2017

In de Vuelta van 2017 lag de finish van de voorlaatste etappe (rit 20) op de top van de Alto El Angliru. Die Vuelta was de laatste grote ronde die Alberto Contador reed. Hij arriveerde solo zegevierend op de top van de Agliru. Op zeventien seconden achterstand finishte de Nederlander Wout Poels als tweede. Diens kopman Chris Froome werd derde.

2020

In 2020 werd de Alto El Angliru dus voor de achtste keer opgenomen in het parcours van de Ronde van Spanje. Als gevolg van de coronacrisis is de gehele wielerkalender herzien. Daarom werd de Vuelta 2020 pas ver in het najaar verreden. De etappe naar de Alto El Angliru is de twaalfde rit en wordt verreden op zondag 1 november. De rit werd gewonnen door Hugh Carthy. Het was weer een bloedstollende slotklim. Primoz Roglic, de topfavoriet in de Vuelta, had het erg moeilijk op de Angliru en leek zelfs te breken. Uiteindelijk hield hij de schade op de overige klassementsrenners (zoals Carapaz) in deze rit beperkt. Hij zou het algemeen klassement van deze Vuelta uiteindelijk winnen.

Live op tv

Deze etappe naar de Angliru wordt live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Sporza zendt het uit op de zender VRT één. Eurosport zendt het uit op zijn hoofdnet (Eurosport1). Deze twee omroepen zenden ook alle andere etappes van de Vuelta uit. Naast hen zendt ook de NOS ook deze rit live uit. Bij de NOS is de live-uitzending van deze etappe een onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending, waarin behalve het wielrennen ook andere sporten live worden uitgezonden.

Livestream Angliru

Livestream Sporza

Deze Vuelta-etappe wordt via een livestream door Sporza (VRT) uitgezonden. Met zo'n livestream kan men deze etappe naar de Alto El Angliru op een computer of smartphone bekijken. De livestream van Sporza is gratis. Deze livestream van de Vlaamse publieke omroep is echter wel geo-restricted: alleen in België mag men deze gratis stream op de website bekijken. De livestream is echter ook op de Sporza-app te bekijken. Wie in België deze applicatie heeft gedownload op zijn of haar smartphone of tablet, kan zo'n livestream vervolgens in de hele EU bekijken. Bij alle andere etappes van de Ronde van Spanje bieden zij ook zo'n gratis livestream aan.

Livestream Eurosport

Deze etappe wordt ook via een livestream door Eurosport uitgezonden. Hun livestream van deze bergrit bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport App. Alleen abonnees van die app kunnen deze livestream bekijken. Ook de overige ritten van de Ronde van Spanje zijn via een livestream bij hen te volgen.

Livestream NPO

De NPO (NOS Studio Sport) deze etappe ook via een livestream. Hun livestream is te vinden op de website van de NOS in de rubriek Sport. Zo'n livestream is bij hen gratis, maar wel geo-restricted: alleen in Nederland mag de stream van NOS Studio Sport bekeken worden. Het is ook mogelijk om de live tv-uitzending van de NOS via een livestream op de NPO Start-app te bekijken. Dat is een gratis livestream. Eveneens is er een livestream van deze live tv-uitzending te vinden op de NLZIET-app. Die livestream is echter alleen door abonnees te gebruiken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online televisie) naar de live-uitzendingen van Sporza, Eurosport en de NOS kijken. Dit is een livestream-dienst van klanten van Ziggo. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken.

iTV-app

Eveneens is het mogelijk om via de iTV-app per livestream in de hele EU naar de live-uitzendingen van Sporza, Eurosport en de NOS te kijken. Dat is een streaming-app van KPN.

Livestream Angliru bij GCN

Ook bij GCN is het mogelijk om deze bergrit uit de Vuelta via een livestream te bekijken. Om hun livestream te kunnen gebruiken, dient u bij hen wel een abonnement te hebben. Alle andere ritten van de Ronde van Spanje zijn eveneens door abonnees van hen per livestream te bekijken.

Livestream Discovery+

Etappes van de Vuelta, en dus ook de rit naar de Angliru, zijn ook per livestream te bekijken bij Discovery+.

Erelijst: winnaars op de Angliru

Jaartal Etappewinnaar
1999 José Maria Jimenez
2000 Gilberto Simoni
2002 Roberto Heras
2008 Alberto Contador
2011 Juan José Cobo
2013 Kenny Elissonde
2017 Alberto Contador
2020 Hugh Carthy

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…
Montecatini Alto, een mooi middeleeuws bergdorpje in ToscaneMontecatini Alto, een mooi middeleeuws bergdorpje in ToscaneMoltecatini Alto is een mooi dorpje, in de provincie Pistoia, boven op een heuvel en hoort bij het beneden in het dal ge…
Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…

Foekje Dillema, de topatlete die man werd genoemdFoekje Dillema was een toptalent op het gebied van hardlopen. Ze rent harder dan wie ook en steekt Fanny Blankers-Koen n…
Biografie: Mathieu HermansBiografie: Mathieu HermansOp 9 januari 1963 werd Mathieu Hermans geboren in de Noord-Brabantse plaats Goirle. In 1985 werd hij profwielrenner. Ein…
Bronnen en referenties
  • http://www.pezcyclingnews.com/?pg=fullstory&id=6285&status=True
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.cyclingnews.com
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mar%C3%ADa_Jim%C3%A9nez
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Spanje_2017
  • Cyclosprint - augustus 2011
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-09-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.