American Football: Super Bowl live op tv en livestream

American Football: Super Bowl live op tv en livestream De Super Bowl is de finale van het NFL American Football-seizoen. Tijdens deze wedstrijd spelen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC) tegen elkaar. De Super Bowl wordt wereldwijd door veel zenders live op tv uitgezonden. Ook is de Super Bowl online via een livestream te volgen.

Geschiedenis van American Football

Deze sport is ontstaan als een variant op rugby. De eerste officiële American Footballwedstrijd werd in november 1869 gespeeld in New Jersey door twee universiteitsteams. Het spel had in die begintijd echter wel veel andere spelregels. Zo was het in de oertijd van het American Football verboden om met de bal in de hand te lopen. Met name in de laatste decennia van de 19e eeuw hebben er buitengewoon veel spelregelwijzigingen plaatsgevonden, zodat uiteindelijk het moderne American Football ontstond.

Populariteit van American Football

In de loop van de 20e eeuw groeide het uit tot één van de populairste sporten van Amerika. Velen beschouwen het zelfs als de ultieme nationale sport van de Verenigde Staten. Sociologen, psychologen en historici hebben op allerlei manieren geprobeerd om te verklaren waarom juist deze sport zo extreem populair is in Amerika, terwijl American Football buiten de Verenigde Staten, ondanks veel pogingen om het ook daar op grootse wijze te promoten, toch nooit buitengewoon populair is geworden.

Frontier mentaliteit?

Eén van de verklaringen voor de populariteit in de verenigde Staten is, dat American Football volgens sociologen qua mentaliteit goed zou aansluiten bij de 'frontier mentality', die van oudsher bij de Amerikaanse cultuur hoort. Dit is de harde mentaliteit van kolonisten, die nieuwe stukken grondgebied voor zichzelf moesten veroveren. In het American Football gaat het (figuurlijk gezien) voor een belangrijk gedeelte ook om het veroveren van 'yards' grondgebied op de vijand.

Ontstaan NFL

Van oorsprong was American Football officieel een amateursport. Mede door de enorme populariteit van dit spel werden de amateurregels echter al snel grootschalig in het geheim overtreden. Reeds aan het einde van de 19e eeuw konden topspelers stiekem enorme kapitalen verdienen aan deze 'amateursport'. In de jaren twintig van de twintigste eeuw ontstond er een grote, officiële profcompetitie. Deze kreeg als naam de National Football League (NFL).

Ontstaan van de Super Bowl

Er waren in de loop der jaren diverse pogingen om naast de NFL nog andere grote profcompetities op te zetten. Een succesvolle concurrent van de NFL was de AFL (American Football League). De AFL ontstond in 1960. In de tweede helft van de jaren zestig kwamen er echter 'vredesbesprekingen' tussen de AFL en de NFL. Er werd besloten om met ingang van 1967 jaarlijks de kampioenen van de AFL en de NFL tegen elkaar te laten spelen om het 'overall kampioenschap American Football'. Dit superkampioenschap werd de 'Super Bowl' genoemd.

Fusie NFL en AFL

Uiteindelijk kwamen de NFL en de AFL in 1970 tot een fusie. Dit leidde tot een reorganisatie waarbij men wel de oude namen bleef gebruiken. De nieuwe, overkoepelende organisatie kreeg de oude naam NFL. Eén van de twee topcompetities van de vernieuwde NFL gaf men de naam AFL. De andere heette voortaan NFC. De term Super Bowl bleef behouden voor de grote finale van het American Football-seizoen.

Erelijst NFL Super Bowl

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van dit evenement eruit? Recordhouders qua aantal eindzeges in de Super Bowl zijn de Pittsburgh Steelers en de New England Patriots. Zij wonnen dit kampioenschap zes keer. De teams van de San Francisco 49ers en de Dallas Cowboys pakten vijf keer de eindzege. Ploegen die dit kampioenschap vier maal wonnen zijn de New York Giant en de Green Bay Packers.

Datum Super Bowl

Op welke datum wordt deze American Football-wedstrijd gehouden? Tot en met 2001 was het de gewoonte om deze finale in januari te spelen. Daarna is de wedstrijd qua datum echter verhuisd naar de eerste helft van februari. De datum van de Super Bowl 2022 is bijvoorbeeld 13 februari 2022. De Super Bowl 2023 wordt gehouden op 12 februari 2023. De Super Bowl 2024 wordt gehouden op 11 februari 2024. De editie van 2025 vindt plaats op 9 februari 2025.

Super Bowl tradities: o.a. volkslied en halftime show

Voorafgaand aan de Super Bowl wordt traditioneel het Amerikaanse volkslied, 'The Star-Spangled Banner', gezongen door een beroemdheid. Ook zingt een andere beroemdheid vaak voor de wedstrijd nog een ander beroemd patriottisch lied, bijvoorbeeld 'America The Beautiful'. Tijdens de halftime show de Super Bowl wordt er voor veel entertainment gezorgd door diverse grote sterren. Op 13 februari 2022 staan op het podium bijvoorbeeld Dr Dre, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, Mary J. Blige en Eminem.

Reclamespots

Door het sportieve belang van de wedstrijd, maar ook door het vele entertainment er omheen, is de Super Bowl doorgaans het grootste mediaspektakel van het jaar in Amerika. Het evenement behaalt enorme kijkcijfers. Daar wordt vanzelfsprekend ook op ingespeeld door veel marketingmensen. Vaak maken zij nieuwe reclamespots speciaal voor Super Bowl. De zendtijd van die spots is peperduur. Zo moet bedrijven in 2022 voor een halve minuut zendtijd circa 5 miljoen dollar betalen.

Naamgeving Super Bowl: Latijnse cijfers

In de Verenigde Staten gebruikt men doorgaans Latijnse cijfers om aan te geven om welke editie van de Super Bowl het gaat. De Super Bowl van 2022 is bijvoorbeeld de 56e editie. Het getal 55 omgezet in Latijnse cijfers is 'LVI'. Vandaar dat men in Amerika die editie van de Super Bowl doorgaans de 'Super Bowl LVI' noemt. De editie van 2023 krijgt als naam Super Bowl LVII. In 2024 draagt deze wedstrijd het getal LVIII.

Super Bowl live op tv: o.a. ESPN voor Nederland

Welke zender live op tv in Amerika?

Door welke zenders wordt in de Verenigde Staten de Super Bowl live op tv uitgezonden? Omdat dit het grootste sportevenement van Amerika is, heeft de NFL ervoor gekozen om niet één vaste omroep te hebben, maar te rouleren tussen de grote omroep: ieder jaar is er weer een andere grote omroep aan de beurt. In de Verenigde Staten wordt de Super Bowl bijvoorbeeld in 2022 live op tv uitgezonden door NBC. In 2023 wordt het in de Verenigde Staten live uitgezonden door FOX. In 2024 door CBS. In 2025 is het in Amerika weer bij FOX live te zien..

Hoe laat en welke zender live op tv in Nederland?

Voor Nederland heeft het bedrijf ESPN (ex-FOX Sports) de uitzendrechten van het NFL American Football. De Super Bowl wordt live uitgezonden op het hoofdnet van ESPN. Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Super Bowl? De voorbeschouwing begint om 23u30. De live-uitzending van het evenement zelf begint in de nacht van zondag op maandag in Nederland om 0u30. (Daaraan voorafgaand zijn er op zondagavond doorgaans echter al grote terugblikken op het seizoen te bekijken, zoals de 'NFL Road to the Super Bowl'.)

Men zendt dit evenement bij ESPN tegelijkertijd live uit op verschillende kanalen: op het hoofdnet is Nederlandstalig commentaar te horen, op een ander kanaal is het Amerikaanse commentaar te horen. De zender ESPN- Sports 1 (het hoofdnet met het Nederlandse commentaar) zit bij onder meer KPN, Odido en Ziggo in het standaardpakket. Wie digitale tv bij KPN heeft, kan op die zender dus 'gratis' live naar de Super Bowl kijken. Die 'gratis zender' bevindt zich bijvoorbeeld bij KPN op digitaal kanaal 14.

Overige zenders live op tv in Europa: BBC

In Groot-Brittannië wordt de Super Bowl live op tv uitgezonden door zowel de BBC als Sky Sports. Met name dat de BBC het live op tv uitzendt is al jaren mooi nieuws voor veel Nederlanders. Nederlandse kijkers die geen ESPN Sports hebben, kunnen via die zender dus alsnog 'gratis' live naar dit evenement kijken op tv.

België: live op tv bij Eleven Sports

In België wordt de Super Bowl live op tv uitgezonden door Eleven Sports.

Livestream Super Bowl

Livestream Super Bowl bij ESPN (Nederland)

Er wordt bij de NFL Superbowl een livestream verzorgd door ESPN Sports. Men kan bij hen deze Super Bowl dus niet alleen live op tv volgen, maar ook live op het internet. Met die livestream kan men in de nacht van zondag op maandag live naar de Super Bowl kijken op bijvoorbeeld een computer, smartphone of tablet. Deze officiële livestream voor Nederland bevindt zich op ESPN Sports Go App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Met de livestream kan men de tv-uitzendingen van ESPN Sports zien. Behalve de wedstrijd zijn op die livestream dus ook de voorbeschouwingen op de Super Bowl bekijken. Tijdens het American Football-seizoen kunnen de liefhebbers ook veel andere topwedstrijden uit de NFL live bekijken middels een livestream op hun app.

Dagpas livestream ESPN Sports? Neen

Het is helaas niet meer mogelijk om een livestream bi ESPN Sports via PPV (Pay Per View) te kopen. Ook is het niet meer mogelijk om bij ESPN een dagpas voor de livestream te kopen, waarmee men live online via hun stream naar de Super Bowl kan kijken. Wel is het mogelijk om een dagpas bij een tv-provider te kopen voor een zender van ESPN Sports waarmee men live op tv naar deze finale van het American Football-seizoen kan kijken.

Livestream NFL bij Super Bowl (PPV)

Er is ook een mondiale livestream voor de Super Bowl van de NFL. Deze livestream is beschikbaar via 'Pay Per View' (PPV). Om die officiële Amerikaanse livestream van de Super Bowl te bekijken, dient men online een 'NFL Game Pass' te kopen.

Go App livestream Super Bowl (hele EU)

Het is ook mogelijk om de Super Bowl een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men in de nacht van zondag op maandag per livestream bijvoorbeeld de live-uitzending van de BBC bekijken. Op die app kan men namelijk, indien men een abonnement heeft voor digitale tv bij Ziggo, dezelfde zenders live online (per livestream) bekijken als thuis op het televisietoestel. Aangezien de zenders BBC One en BBC Two in het basispakket van de digitale tv-zenders van Ziggo zitten, kan men automatisch per livestream naar de live-uitzending van de BBC bij de Super Bowl kijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. Voor klanten van digital tv bij Ziggo is dit een automatische service, zij hoeven hier niets voor bij te betalen voor zo'n online live-uitzending op een stream. Voor hen is dit in de praktijk dus een soort 'gratis livestream'. Die livestream kan men via die app niet alleen thuis, of in Nederland, maar in de hele EU bekijken. Wanneer men ook de zender ESPN Sports 1 tot de beschikking heeft (in veel seizoenen was dat alleen voor mensen met een aanvullend abonnement mogelijk, maar in sommige actie-periodes geldt dat voor alle Ziggo-klanten) dan kunt u ook met die app via een gratis livestream van ESPN kijken.

BBC livestream Super Bowl?

De BBC heeft ook een eigen livestream waarmee men deze Super Bowl uitzendt. Dit is echter een livestream die puur bedoeld is voor de Britse kijkers. Deze livestream van de Super Bowl is dus 'geo-restricted'. Dit is nochtans een gratis livestream. Voor kijkers in Nederland en België is deze livestream op de site van de BBC echter 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wanneer men toch de BBC live-uitzending per livestream wil bekijken, dan is in Nederland daarvoor een prime legaal alternatief de stream van de BBC op de Ziggo Go App. Die livestream is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Ook is het mogelijk om de BBC live-uitzending van de Super Bowl te bekijken via een livestream op de iTV-app. Die livestream is alleen beschikbaar voor mensen met een abonnement op interactieve tv bij KPN. Ook veel andere tv-providers bieden zo'n app aan waarmee per livestream naar tv gekeken kan worden.

Livestream België via Telenet

Men kan dit evenement ook via een livestream bekijken bij Telenet Play Sports. In België wordt deze editie van de Super Bowl immers live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Die sportomroep is ook live op tv en via een livestream te ontvangen door abonnees van Telenet Play Sports. De zenders van Eleven zitten namelijk in het sport tv-pakket dat Telenet aan haar klanten aanbiedt, waarin ook de zenders van Play Sports zitten. Klanten van Telenet die dat sportpakket hebben, kunnen via de livestream inloggen op de site van Play Sports en daar per livestream ook naar de tv-uitzendingen van Eleven Sports kijken. Via de livestream begint de voorbeschouwing ook om 0u00. De livestream van de wedstrijd begint om 0u30.

Livestream Super Bowl via Play Sports Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Play Sports Go App naar dit Amerikaanse topevenement te kijken. Ook daarop is namelijk een livestream beschikbaar van de live tv-uitzending van Eleven Sports. De livestream van de voorbeschouwing begint om 0u00. De stream van de wedstrijd begint live om 0u30. De Play Sports App bestaat sinds 2018 en biedt aan mensen die geen abonnement hebben op digitale televisie bij Telenet, om toch per livestream naar de live-uitzendingen van Play Sports en Eleven Sports te kunnen kijken. Men kan via die app namelijk een puur digitaal abonnement nemen, waarmee men dus op een smartphone of computer per livestream hun tv-uitzendingen kan bekijken. Elke livestream is voor abonnees in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om een dagpas te kopen, waarmee men één etmaal elke livestream (en dus ook de stream van dit Amerikaanse topevenement) kan bekijken.

Livestream Super Bowl via iTV-app

Is het ook mogelijk om online live per livestream naar de finale van het American Football-seizoen te kijken op de iTV-app? Ja, klanten van KPN die een abonnement hebben op Interactieve Tv kunnen via die app per livestream naar allerlei tv-zenders kijken, waaronder BBC One en BBC Two. Ook de zender ESPN Sports 1 (op digitaal kanaal 14) behoort tot de zenders die men hierop standaard via een 'gratis livestream' kan bekijken, indien men reeds zo'n abonnement voor digitale tv bij KPN heeft. Zo kan men dus in de nacht van zondag op maandag live via die app per livestream kijken naar deze wedstrijd.. (Wie dus een abonnement op Interactieve Tv bij KPN heeft, hoeft dus niet een aanvullend abonnement bij ESPN Sports te hebben om toch via een livestream op die app naar de Super Bowl op ESPN Sports 1 te kunnen kijken. Sinds de zomer van 2019 is die zender voor hen 'gratis' via een livestream en op tv te bekijken.) Via die app kan men zo'n livestream (en dus ook deze livestream van de live-uitzending van het American Football) in de hele EU bekijken. De iTV-app is overigens wel bedoeld voor mensen die een livestream bekijken op hun smartphone of tablet. Wie als klant van KPN de Super Bowl in de nacht van zaterdag op zondag via een livestream op een desktop computer (of laptop) wil bekijken, kan dat beter doen via een stream op de site van Interactieve Tv. Klanten van KPN die dat tv-pakket hebben, kunnen via die site in de hele EU inloggen om via een livestream naar televisie te kijken.

Livestream Super Bowl via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de finale van het American Football-seizoen per livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, op die app kan men niet per livestream naar de zenders kijken waarop de wedstrijd wordt uitgezonden. Via die app kan men wel per livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa, maar niet naar zenders van ESPN Sports en de BBC, waarop dit evenement te zien is.

Super Bowl terugkijken (wedstrijd en halftime show)

Via de eerder genoemde Ziggo Go App kunnen kijkers onder meer de BBC live-uitzending van de Super Bowl (inclusief de halftime show) terugkijken middels een stream op deze app. Die app is beschikbaar bij Ziggo voor Nederlandse kijkers. Wanneer men de beschikking heeft over deze app, dan kan men hiermee in de gehele EU dit evenement terugkijken via deze app.

O.a. België: livestream Super Bowl bij Eleven Sports

De live tv-uitzending Super Bowl is ook online via een stream van Eleven Sports te bekijken. Om hun stream van deze Super Bowl te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de KNVB Beker, Champions League, eredivisie en Europa League worden live op tv uitge…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamVoetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamAFC Ajax speelt in de UEFA Europa League tegen Lille OSC uit Frankrijk. Op donderdag 25 februari speelt de Amsterdams cl…

Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…
Wereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenWereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenHet WK schaken vond voor het eerst plaats in 1886. De Oostenrijker Wilhelm Steinitz werd er de eerste wereldkampioen sch…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/NRG_Stadium
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_LI
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_myth
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Halftime_show
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2016_NFL_season
  • http://www.nfl.com/schedules
  • http://thecelebritycafe.com/2017/01/lady-gaga-hints-expect-super-bowl-halftime-performance/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.