EK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programma

EK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programma De Europese kampioenschappen indoor atletiek worden in 2019 georganiseerd in Glasgow (Schotland). Het evenement vindt daar plaats in de Emirates Arena. Het EK begint op vrijdag 1 maart en eindigt op zondag 3 maart. Dit EK indoor atletiek is live op tv te volgen. Ook kan men dit Europees kampioenschap indoor atletiek online via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van het EK indoor atletiek verlopen? Hoe ziet het programma van het EK indoor atletiek 2019 eruit?

Geschiedenis EK atletiek indoor

De voorloper van de Europese kampioenschappen indoor atletiek was een evenement genaamd de European Indoor Games (Europese Indoor Atletiekspelen). Dit evenement werd van 1966 tot en met 1969 jaarlijks georganiseerd. Met ingang van 1970 werd de naam van het evenement veranderd en werd het officieel het EK indoor atletiek. Dat eerste EK atletiek (indoor) vond plaats in de Stadthalle van Wenen (Oostenrijk).

Van 1970 tot en met 1990 werd het EK indoor ieder jaar georganiseerd. Van 1992 tot en met 2002 werd het eens in de twee jaar gehouden. Om kalendertechnische redenen was er in 2004 geen EK indoor atletiek, maar werd dit in 2005 pas weer georganiseerd. Sindsdien wordt het EK indoor weer eens in de twee jaar gehouden. Twee keer werden de Europese kampioenschappen in Nederland georganiseerd. De eerste keer was in 1973, toen dit EK plaatsvond in Ahoy Rotterdam. De tweede keer was in 1989. Dat jaar vond het EK atletiek plaats in de Houtrusthallen te Den Haag.

Erelijst

Het succesvolste land uit de gezamenlijke geschiedenis van de European Indoor Games en het EK indoor atletiek is de Sovjet Unie. Dit communistische land won in totaal 327 medailles, waarvan 116 gouden medailles. Tweede op de lijst staat Duitsland, dat in totaal 305 medailles won. De DDR, het voormalige Oost-Duitsland, won in totaal 228 medailles, waarvan 87 gouden medailles.

Wanneer men de medailles van beide Duitslanden bij elkaar zou tellen, zou dus niet de Sovjet-Unie, maar Duitsland het succesvolste land zijn. Duitsland zou ook op die eerste plek blijven staan, als bij de medailles van de Sovjet-Unie ook de latere medailles van Rusland zouden worden opgeteld.

Locatie: Glasgow

De Europese kampioenschappen vinden plaats in Glasgow. Dit is de grootste stad van Schotland. Glasgow telt anno 2019 circa 620.000 inwoners. Tot de beroemde personen die geboren werden in Glasgow behoren onder meer voetbaltrainer Alex Ferguson, scheikundige William Ramsay, politicus Arthur Henderson, filmregisseur Frank Lloyd en de muzikanten Mark Knopfler, Angus Young en Alcolm Young.

In de zomer van 2019 was Glasgow wekenlang het middelpunt van de sportwereld. In die periode werden namelijk de Europese kampioenschappen van allerlei sporten in deze Schotse stad gehouden. Een uitzondering daarop was het EK atletiek (outdoor), dat in die zomer in Berlijn (Duitsland) plaatsvond.

Deelnemers: Nederlandse selectie

Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan dit EK indoor atletiek? Hieronder vindt u de selectie van Nederland voor dit Europees kampioenschap atletiek. Oorspronkelijk zat Jamile Samuel nog niet in de selectie aangezien ze enkele dagen te laat de limiet had gelopen. Uiteindelijk heeft de Atletiekunie besloten om haar toch op te nemen in de selectie. Dit EK is voor veel atleten het hoofddoel in het indoor-seizoen. Het grote hoogtepunt van het outdoor-seizoen vanzelfsprekend het WK atletiek 2019 (outdoor) dat vanaf 27 september in Doha (Qatar) wordt gehouden.

Selectie Nederland: EK indoor atletiek 2019

 • Heren: Joris van Gool (60 m), Tony van Diepen (400 m), Thijmen Kupers (800 m), Richard Douma 800 m), Liemarvin Bonevacia (400 m), Bram Anderiessen (3000 m), Benjamin de Haan (3000 m) en Mike Foppen (3000 m).
 • Dames: Dafne Schippers (60 m), Jamile Samuel (60m), Lisanne de Witte (400 m), Nadine Visser (60 m horden), Julie van Velthoven (3000 m), Maureen Koster (3000 m) en Anouk Vetter (vijfkamp).

Live op tv: Eurosport, Sporza en de NOS

Door welke omroepen wordt het EK indoor atletiek 2019 live op tv uitgezonden? De uitzendrechten zijn in handen van Eurosport, de NOS en Sporza. Hieronder vindt u de uitzendschema's. De NOS zendt helaas slechts relatief weinig live uit op tv van dit WK. Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt wat meer uit, doch dit zijn wel meestal gecombineerde uitzendingen met het WK baanwielrennen. De omroep die het meest live uitzendt op tv van het EK indoor atletiek 2019 is Eurosport (al is dat helaas wel vaak op de zender Eurosport 2; daarnaast is het toernooi bij hen echter wel geheel per livestream te volgen op de Eurosport Player).

Live op tv bij Eurosport

Bij veel voorgaande edities van het EK indoor (en ook het WK indoor) werd het toernooi integraal live op tv uitgezonden door de zender Eurosport 1. Helaas is dat in 2019 niet het geval. Het merendeel van de live-uitzendingen vindt plaats op de zender Eurosport 2, de abonneezender die niet in het standaardpakket zit van de meest tv-aanbieders; men dient een extra abonnement te hebben om die zender te kunnen bekijken. Een aantal delen van de sessies van dit EK indoor atletiek zijn zelfs helemaal niet live op tv te zien, doch alleen via hun livestream (meer info: zie verderop). Slechts een beperkt deel van dit EK indoor is bij Eurosport te zien op hun hoofdnet Eurosport 1.

Vr. 1 maart live op tv bij Eurosport, EK indoor atletiek 2019:

 • 10u45-12u00 live op Eurosport 2
 • 14u00-14u45 live op Eurosport 2
 • 19u45-23u00 live op Eurosport 2

Za. 2 maart live op tv bij Eurosport:

 • 18u45-20u20 live op Eurosport 2
 • 20u20-22u00 live op Eurosport 1

Zo. 3 maart live op tv bij Eurosport:

 • 10u45-14u30 live op Eurosport 2
 • 18u45-22u00 live op Eurosport 1

Live op tv bij Sporza (VRT)

In Vlaanderen wordt dit EK atletiek deels live uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). Hun live-uitzendingen van dit toernooi vinden grotendeels plaats op de zenders Canvas en Ketnet. Vaak zijn dit gecombineerde uitzending met het WK baanwielrennen. Men switcht tijdens deze uitzendingen dus regelmatig van het ene naar het andere WK. Anders dan bij de uitzendingen van Eurosport staan deze uitzendingen dus niet volledig in het teken van dit EK atletiek.

Vrijdag 1 maart 2019, live EK atletiek (indoor):


Zaterdag 2 maart 2019, live EK atletiek (indoor):


Zondag 3 maart 2019, live EK atletiek (indoor):

 • 's Middags op VRT één als onderdeel van Sporza op Zondag, samen met o.a. Kuurne-Brussel-Kuurne
 • 19u00: EK indoor atletiek live op Canvas

EK indoor atletiek op tv bij de NOS

De NOS zendt minder live uit dan Eurosport en Sporza. De hoogtepunten van het toernooi zijn bij hen wel in uitgebreide samenvattingen te zien. Op vrijdagavond 1 maart heeft men op Nederland 1 (NPO1) om 0u13 een uitzending met daarin samenvattingen van hoogtepunten van de eerste dag van het EK indoor atletiek; in die uitzending heeft men ook uitgebreid aandacht voor de hoogtepunten van die dag op het WK baanwielrennen.

Op zaterdagavond 2 maart laat men hoogtepunten van het EK indoor atletiek zien in de uitzending die om 19u50 begint op Nederland 3 (NPO3). Het hoofdonderdeel van die uitzending op zaterdagavond is echter niet het EK indooratletiek, doch het WK allround schaatsen dat die avond live vanuit Calgary wordt uitgezonden.

Op zondag 3 maart 2019 is het EK indoor atletiek één van de hoofdonderdelen van de reguliere zondagmiddaguitzending van NOS Studio Sport die plaatsvindt op Nederland 1 (NPO1). In die programma komen echter ook weer andere sporten aan bod.

Livestream EK indoor atletiek 2019

Livestream Eurosport

Dit EK is live te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream kan men dit EK indoor atletiek dus online op een smartphone of computer bekijken. De officiële livestream van Eurosport voor dit EK indoor atletiek bevindt zich op de Eurosport Player App. Die livestream is beschikbaar voor abonnees van die app. Hoe ziet het programma van de uitzendingen van deze livestream eruit? Hieronder vindt u het uitzendschema van de livestream van de Eurosport Player.

Vr. 1 maart, Eurosport livestream

 • 10u45-15u20 livestream middagsessie
 • 19u15-23u00 livestream avondsessie

Za. 2 maart, Eurosport livestream

 • 10u50-14u05 livestream middagsessie
 • 19u15-22u15 livestream avondsessie

Zo. 3 maart, Eurosport livestream

 • 10u50-14u00 livestream middagsessie
 • 19u00-22u00 livestream avondsessie

Livestream Vlaanderen: Sporza

Sporza biedt een gratis livestream aan bij dit EK atletiek. Men vindt hun livestream op de wedstrijddagen in het menu 'nu live' op hun site. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza app. Hun livestream van dit EK indoor atletiek 2019 is echter geo-restricted. Buiten België mag men officieel deze livestream van Sporza bij dit indooratletiek kampioenschap niet bekijken.

Livestream Nederland: NOS?

Bij diverse voorgaande edities had de NOS een gratis livestream van het EK indoor atletiek. Daarmee kon men online per stream gratis kijken naar onderdelen van het EK die door hen niet live op tv werden uitgezonden. Bij de editie van 2019 is er echter niet zo'n aparte livestream van het EK indoor atletiek bij de NOS. Wel kan men via een gratis livestream naar hun reguliere tv-sportuitzendingen kijken, waarvan het EK indoor atletiek een onderdeel is (gecombineerd met andere evenementen zoals het WK allround schaatsen en het WK baanwielrennen). De livestream van de NOS-uitzendingen is geo-restricted. Men mag deze livestream van hun sportuitzendingen alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze livestream van de uitzendingen van NOS Studio Sport 'geo-blocked'.

Alternatieven: livestream Go App? Livestream NLziet?

Het is ook mogelijk om delen van dit EK indoor atletiek via een livestream op de Ziggo Go App (online tv) te bekijken. Hierop kan men via de livestream de tv-uitzendingen van de NOS en Sporza bekijken. Indien men een aanvullend abonnement heeft, kan men op de livestream ook de uitzendingen van Eurosport 2 bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. In totaal is deze optie bij dit toernooi minder ideaal dan de livestream van de Eurosport Player, waarop immers alles live te zien is.

Het is ook mogelijk om een deel van dit EK atletiek online te bekijken via een livestream van NLziet. Dat is bij dit EK indoor echter allerminst ideaal, aangezien men op die livestream alleen maar de uitzendingen van de NOS kan bekijken, terwijl dat van de drie uitzendgemachtigden (Sporza, NOS en Eurosport) degene is die het minst live uitzendt.

Programma EK indoor atletiek 2019

Hoe ziet het programma van dit Europees kampioenschap indoor atletiek 2019 eruit? Hieronder vindt u het volledige programma. Let op: in dit programma zijn de tijdsverschillen met Schotland verwerkt. De tijden in dit schema zijn dus de tijden voor de kijkers in Nederland en België die op tv of per livestream dit EK indoor atletiek volgen.

Programma EK indoor atletiek, vrijdag 1 maart 2019

Programma middagsessie 1 maart

 • 11u03 verspringen kwalificatie, heren
 • 11u05 60 meter horden (vijfkamp), dames
 • 11u20 400 meter eerste ronde, heren
 • 11u45 hoogspringen (vijfkamp), dames
 • 12u10 800 meter eerste ronde, dames
 • 12u30 kogelstoten kwalificatie, heren
 • 12u55 1500 meter eerste ronde, heren
 • 13u00 hinkstapsprong kwalificatie, dames
 • 13u30 3000 meter eerste ronde, heren
 • 13u30 hoogspringen kwalificatie, heren
 • 14u00 400 meter eerste ronde, dames
 • 14u15 kogelstoten (vijfkamp), dames

Programma avondsessie 1 maart:

 • 20u00 polsstokhoogspringen kwalificatie, heren
 • 20u02 kogelstoten kwalificatie, dames
 • 20u04 verspringen (vijfkamp), dames
 • 20u06 hoogspringen kwalificatie, dames
 • 20u10 1500 meter eerste ronde, dames
 • 20u48 800 meter eerste ronde, heren
 • 21u25 hinkstapsprong kwalificatie, heren
 • 21u35 kogelstoten finale, heren
 • 21u36 400 meter halve finale, dames
 • 21u55 400 meter halve finale, heren
 • 22u15 800 meter (vijfkamp) finale, dames
 • 22u40 3000 meter finale, dames

Programma EK indoor atletiek, zaterdag 2 maart

Programma middagsessie 2 maart:

 • 11u00 verspringen kwalificatie, dames
 • 11u03 polsstokhoogspringen kwalificatie, dames
 • 11u10 60 meter (zevenkamp), heren
 • 11u30 60 meter eerste ronde, heren
 • 12u13 60 meter eerste ronde, dames
 • 12u57 60 meter horden eerste ronde, heren
 • 13u05 verspringen (zevenkamp), heren
 • 13u31 60 meter horden eerste ronde, dames

Programma avondsessie 2 maart:

 • 19u00 hoogspringen finale, heren
 • 19u02 kogelstoten (zevenkamp), heren
 • 19u06 800 meter halve finale, dames
 • 19u10 polsstokhoogspringen finale, heren
 • 19u25 800 meter halve finale, heren
 • 19u50 60 meter halve finale, dames
 • 20u20 60 meter halve finale, heren
 • 20u47 3000 meter finale, heren
 • 20u50 hoogspringen (zevenkamp), heren
 • 21u10 400 meter finale, dames
 • 21u22 400 meter finale, heren
 • 21u35 60 meter finale, dames
 • 21u50 60 meter finale, heren

Programma EK indoor atletiek, zondag 3 maart 2019

Programma middagsessie 3 maart:

 • 11u00 hinkstapsprong finale, dames
 • 11u06 60 meter horden (zevenkamp), heren
 • 12u05 60 meter horden halve finale, heren
 • 12u15 polsstokhoogspringen (zevenkamp), heren
 • 12u25 60 meter horden halve finale, dames
 • 12u35 verspringen finale, heren
 • 13u20 kogelstoten finale, dames

Programma avondsessie 3 maart:

 • 19u00 verspringen finale, dames
 • 19u05 polsstokhoogspringen finale, dames
 • 19u10 60 meter horden finale, heren
 • 19u25 60 meter horden finale, dames
 • 19u57 800 meter finale, heren
 • 20u15 hoogspringen finale, dames
 • 20u18 800 meter finale, dames
 • 20u35 hinkstapsprong finale, heren
 • 20u37 1000 meter (zevenkamp) finale, heren
 • 21u01 1500 meter finale, heren
 • 21u12 1500 meter finale, dames
 • 21u25 4x400 meter finale, heren
 • 21u40 4x400 meter finale, dames

Uitslagen: Nederland en België op het EK indoor atletiek 2019

Medailles Nederland

Hoe presteerden de Nederlanders op dit EK? Er werden door het Nederlandse team in totaal vijf medailles gewonnen op het Europees kampioenschap indoor atletiek te Glasgow. Bij de heren won Nederland twee bronzen medailles: Joris van Gool won brons op de 60 meter en Tony van Diepen won die medaille op de 400 meter.

Bij de dames won Nederland een gouden, een zilveren en een bronzen medaille. Brons werd door Lisanne de Witte gewonnen op de 400 meter. Zilver werd gewonnen door Dafne Schippers op de 60 meter. Het hoogtepunt voor het Nederlandse team was de winst van de gouden medaille door Nadine Visser op de 60 meter horden.

Medailles België

Het Belgische team heeft op dit Europees kampioenschap indoor atletiek twee medailles gewonnen. Bij de dames won Cynthia Bolingo Mbongo de zilveren medaille op de 400 meter. Bij de heren won België de gouden medaille op de 4 x 400 meter estafette. Het winnende team bestond uit Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Julien Watrin.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamVan vrijdag 19 maart tot en met zondag 21 maart 2021 vinden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaats in de stad…
EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Bislett: The Impossible Games 2020, live tv en livestreamBislett: The Impossible Games 2020, live tv en livestreamIn Oslo (Noorwegen) worden jaarlijks de Bislett Games georganiseerd. Dit atletiekevenement is een onderdeel van de Diamo…
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…

Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea is shorttrack één van de sporten waarop Olympische medailles worde…
Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Athletics_Indoor_Championships
 • http://www.belgrade2017.org/en/schedule
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgrado
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Kombank_Arena

Reageer op het artikel "EK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!