InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK rugby 2019 live op tv en livestream

WK rugby 2019 live op tv en livestream

WK rugby 2019 live op tv en livestream Het wereldkampioenschap rugby 2019 begint op vrijdag 20 september. De finale wordt op zaterdag 2 november gespeeld. Het WK rugby 2019 vindt plaats in Japan. Er doen twintig landen mee aan dit wereldkampioenschap. Het WK rugby 2019 wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Ook is dit wereldkampioenschap rugby online via een livestream te volgen.

Geschiedenis WK rugby

Voorgeschiedenis

Pas in 1987 werd er voor het eerst een officieel WK rugby gehouden. Lang daarvoor bestond er echter al een toernooi dat als een officieus WK rugby werd beschouwd: het Home Nations Championship. De eerste editie van dat toernooi vond al plaats in 1883. Hieraan mochten slechts een beperkt aantal landen deelnemen. Bij de eerste edities waren dit Engeland, Schotland, Ierland en Wales. Later ging ook Frankrijk aan dit toernooi deelnemen en werd het evenement bekend onder de naam het 'Five Nations Championship'. (In Nederland werd dit het vijflandentoernooi genoemd.)

Sinds 2000 doet ook Italië mee aan dit toernooi en noemt men het dus het 'Six Nations Championship' (zeslandentoernooi). Dit toernooi wordt jaarlijks gespeeld. Lange tijd was dit het belangrijkste toernooi voor landenteams. Sinds de komst van het officiële WK is de status van dat oude toernooi wel wat minder geworden, maar het jaarlijkse zeslandentoernooi geldt toch nog steeds als een zeer prestigieus evenement in de rugbywereld.

WK rugby (Rugby World Cup)

Sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw zijn er diverse malen serieuze plannen geopperd, om een officieel WK rugby te gaan organiseren. Rugby was immers in veel landen een buitengewoon populaire sport die op hoog niveau werd beoefend. Het was een merkwaardige situatie dat jarenlang de toplanden van buiten Europa (zoals Australië) niet de mogelijkheid hadden om met hun nationale team aan het belangrijkste mondiale landentoernooi deel te nemen. Aan het Home Nations Championship, dat toen als het 'officieuze WK' gold, deden immers alleen maar Europese landen mee.

Toch zou het nog tot medio jaren tachtig duren, voordat er binnen de rugbywereld besloten werd om een officieel WK rugby te gaan organiseren. Ook toen was er overigens nog steeds veel gemopper en weerstand tegen dit nieuwe WK, met name vanuit traditionele Europese rugbylanden zoals Ierland, Schotland en Engeland. In 1985 nam de wereldrugbybond (IRBF) het besluit dat in 1987 het eerste WK rugby (de Rugby World Cup) in Australië en Nieuw-Zeeland zou worden gehouden. Het WK werd voortaan eens in de vier jaar georganiseerd. Nederland heeft zich overigens nog nooit voor het WK rugby kunnen kwalificeren.

Erelijst

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van het WK rugby eruit? Het succesvolste land uit de historie van het WK is Nieuw-Zeeland, dat drie keer dit kampioenschap won. Nieuw-Zeeland won het eerste WK in 1987. Ook in 2011 en 2015 won dat land de wereldtitel. Australië en Zuid-Afrika wonnen het WK twee keer. Australië zegevierde in 1991 en 1999. Zuid-Afrika pakte zijn eerste wereldtitel in 1995 tijdens het befaamde WK dat in Zuid-Afrika plaatsvond. Dat WK werd daar slechts enkele jaren na de afschaffing van de apartheid georganiseerd en leek het land te verbroederen. In 2007 pakte Zuid-Afrika wederom de wereldtitel. Engeland, de bakermat van het rugby, won de wereldtitel pas één keer: in 2003.

Speelschema en programma WK rugby 2019

Er doen 20 landen mee aan het WK rugby 2019. In de eerste ronde van het WK zijn de landenteams ingedeeld in vier poules van vijf ploegen. De beste twee landen van elke poule kwalificeren zich voor de kwartfinales. De nummer drie positie is echter ook nog van belang: de drie beste landen in elke poule plaatsen zich automatisch voor het volgende WK rugby (dat in 2024 wordt gehouden). Hieronder vindt u de groepsindeling van het wereldkampioenschap. Tijdens de World Cup Rugby 2019 worden hieronder ook de uitslagen van de wedstrijden en de standen in de poules bijgehouden.

WK rugby 2019 in Japan: groepsindeling voor de eerste ronde

Poule APoule BPoule CPoule D
Ierland
Schotland
Rusland
Japan
Samoa
Nieuw-Zeeland
Zuid-Afrika
Namibië
Italië
Canada
Engeland
Frankrijk
Verenigde Staten
Argentinië
Tonga
Australië
Wales
Fiji
Georgië
Uruguay

Live op tv: WK rugby 2019 op Ziggo Sport Totaal

WK rugby 2015 live op RTL7

In 2015 werd het WK rugby in Nederland live op tv uitgezonden door RTL7. Zij zonden niet alleen veel wedstrijden uit. Ook zonden zij uitgebreide voorbeschouwingen bij de wedstrijden uit, waarbij aan de Nederlandse kijkers achtergrondinformatie werd gegeven over de rugbysport. Dit was een groot succes. Het zorgde voor een grote groei van de populariteit van rugby als kijksport in Nederland.

WK rugby 2019 live op Ziggo Sport Totaal

In 2019 wordt het WK rugby in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zij zenden alle wedstrijden van dit WK live op tv uit. Het is echter nog niet bekend of deze live-uitzendingen merendeels plaatsvinden op hun 'open net' (kanaal 14, te bekijken door iedereen met digitale tv bij Ziggo), of merendeels op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Zodra er meer duidelijkheid is over de plannen van Ziggo Sport voor het WK rugby 2019, dan wordt hier meer info geplaatst. Uiteindelijk wordt op deze plek het complete uitzendschema geplaatst van alle wedstrijden die door Ziggo Sport Totaal live op tv worden uitgezonden.

Ook op Ziggo Sport Tv: Geschiedenis World Cup Rugby

Mede om het Nederlandse publiek wat meer te leren over de rugbygeschiedenis, zendt Ziggo Sport de documentairereeks 'History of the Rugby World Cup' uit op tv. Het eerste deel is op dinsdag 13 augustus 's avonds laat te zien (vanaf circa 0u20) op de zender Ziggo Sport 14.

WK rugby live in overige landen

In Groot-Brittannië wordt de Rugby World Cup 2019 live op tv uitgezonden door ITV. In Duitsland wordt een deel van de wedstrijden live uitgezonden op het 'open net' Prosieben Maxx. Daarnaast zijn alle wedstrijden van het WK rugby in Duitsland live te bekijken op de abonneezender Ran Sportsendung. In de Verenigde Staten wordt het WK live uitgezonden op het Engelstalige NBC Sports en op het Spaanstalige Univision. In Frankrijk wordt dit wereldkampioenschap live uitgezonden op de tv-zender TF1. In Zuid-Amerika is het WK rugby live te zien op ESPN. In het gastland Japan is dit wereldkampioenschap live te volgen bij Nippon Tv, NHK en J Sports.

Livestream WK rugby 2019

Livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt ook een livestream beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal bij dit wereldkampioenschap rugby. Met die livestream kan men online via bijvoorbeeld een smartphone of computer naar de wedstrijden van deze World Cup Rugby kijken. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Alle wedstrijden van het WK rugby 2019 die door de zenders van Ziggo Sport Totaal live op tv worden uitgezonden, zijn bij hen ook via een livestream op die app te bekijken. Men dient een abonnement op die app te hebben om op die manier per livestream naar dit wereldkampioenschap te kijken. Indien men niet een vast abonnement op die app heeft en toch een wedstrijd per livestream wil bekijken, dan is het echter wel mogelijk om via 'PPV' (Pay Per View) de stream van zo'n wedstrijd van dit kampioenschap te kopen.

Livestream via Ziggo Go

Het is ook mogelijk om wedstrijden van dit rugbykampioenschap via de Go App (Online tv) te bekijken. Met die app is het mogelijk om per livestream naar televisie te kijken. Dit is een dienst van Ziggo. Wie een standaard tv-pakket bij hen heeft, hoeft niets bij te betalen om via deze app alle zenders uit dat zenderpakket per livestream te kunnen bekijken. Tot de zenders die een klant met een standaard tv-pakket online per livestream op die app kan bekijken, behoort Ziggo Sport 14 (op digitaal kanaal 14). In de praktijk is er dus een 'gratis livestream' te vinden op die app, van de wedstrijden die op deze zender worden uitgezonden, voor de klanten van digitale tv bij Ziggo.

Wie echter alleen een standaard abonnement heeft van digitale tv bij Ziggo, kan via de reguliere Ziggo Go App alleen de wedstrijden per livestream bekijken die live uitgezonden worden op digitaal tv-kanaal 14 (Ziggo Sport). Abonnees van het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal kunnen daarentegen wel alle wedstrijden die live op tv worden uitgezonden, ook per livestream bekijken op de reguliere Ziggo Go App. Via de Go App kan men de wedstrijden van dit rugbykampioenschap niet alleen per livestream bekijken, ook biedt dit de mogelijkheid om een week lang elke live tv-uitzending per stream terug te kijken.

Voorgaande editie: WK rugby 2015

In 2015 speelde in de eerste halve finale van het wereldkampioenschap rugby Nieuw-Zeeland tegen Zuid-Afrika. Nieuw-Zeeland won met 20-18. In de tweede halve finale speelde Australië tegen Argentinië. De Australiërs wonnen met 29-15. De finale ging dus tussen Nieuw-Zeeland en Australië. Nieuw-Zeeland werd wereldkampioen rugby 2015 door de Australiër te verslaan met 34-17.

Lees verder

© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rugby Six Nations Championship 2019, live tv en livestreamRugby Six Nations Championship 2019, live tv en livestreamOp vrijdag 1 februari gaat het Zeslandentoernooi 2019 van start. Dit evenement behoort tot de belangrijkste rugbytoernoo…
Hockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze competitie voor landenteams vervangt de Hockey World League (HWL). De…
NBA 2019: Play-offs en Finals, live op tv en livestreamNBA 2019: Play-offs en Finals, live op tv en livestreamOp zaterdag 13 april 2019 beginnen de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Na de play-offs staan de NBA…
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Bronnen en referenties
  • http://www.rugbyworldcup.com/pools
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Rugby_World_Cup
  • https://rugbyregels.nl/node/497

Reageer op het artikel "WK rugby 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!