Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tv

Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tv Bij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en dames op het programma. Vanwege het coronavirus zijn de Olympische Spelen echter verplaatst naar 2021. De nieuwe datum van de tijdritten is nog niet bekend. Het parcours van de tijdritten bevindt zich bij de berg Fuji. De Olympische tijdritten van de heren en dames worden live op tv uitgezonden. Hoe ziet het parcours eruit? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Olympische tijdrit? Hoe is de geschiedenis van het tijdrijden op de Olympische Spelen verlopen?

Coronavirus

Het coronavirus heeft een enorme impact op de mondiale maatschappij. De ontwikkelingen rondom de coronacrisis zijn in Nederland onder meer te volgen via de NOS journaals, die in deze crisistijd extra vaak worden uitgezonden. De maatregelen die de overheid neemt tegen deze coronacrisis, worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering.

Geschiedenis: tijdrijden op de Olympische Spelen

Tot 1996 stond er bij de Olympische Spelen geen individuele tijdrit voor wegrenners op het programma. Wel stonden er in die periode individuele tijdritten voor baanrenners op het Olympisch programma (de één kilometer tijdrit en de vier kilometer achtervolging). Voor de wegrenners stond er in die tijd een ploegentijdrit op het programma.

100 kilometer ploegentijdrit

Van 1960 tot en met 1992 was de 100 kilometer ploegentijdrit een vast onderdeel van het Olympisch programma voor de heren. Het succesvolste team uit de historie van die Olympische ploegentijdrit bij de heren was de Sovjet-Unie. Zij wonnen drie keer goud op dit onderdeel: in 1972, 1976 en 1980. Nederland was ook vaak erg sterk op de ploegentijdrit. Het Nederlandse mannenteam won twee keer goud op dit onderdeel: in 1964 en 1968. De Italianen wonnen eveneens twee maal goud: in 1960 en 1984. In 1988 won Oost-Duitsland (DDR) goud op de ploegentijdrit bij de heren. In 1992 won het herenigde Duitsland de gouden medaille op dat onderdeel.

Individuele tijdrit heren

Met ingang van de Olympische Spelen van 1996 werd de ploegentijdrit op het programma vervangen door de individuele tijdrit. Een andere verandering was, dat met ingang van 1996 ook de profs deel mochten nemen aan het Olympische wielrennen. (Voorheen was het voor profwielrenners verboden om deel te nemen aan de Olympische Spelen.)

De Spanjaard Miguel Indurain won in 1996 goud op de eerste Olympische tijdrit voor heren. De Rus Ekimov pakte in 2000 goud op dit onderdeel. In 2004 werd de tijdrit oorspronkelijk gewonnen door Hamilton, maar wegens dopinggebruik werd hij later gediskwalificeerd. Ekimov werd oorspronkelijk tweede in die tijdrit van 2004, maar pakte na de diskwalificatie van Hamilton alsnog de titel. In 2008 werd de Olympische tijdrittitel bij de heren gewonnen door de Zwitser Fabian Cancellara. In 2012 ging de titel naar de Brit Bradley Wiggins, die kort daarvoor de Tour de France had gewonnen. In 2016 ging de titel voor de tweede keer naar Cancellara.

Individuele tijdrit dames

Bij de dames was de ploegentijdrit geen Olympisch onderdeel. Voor de vrouwen werd het tijdrijden daarom pas in 1996 een onderdeel van het programma van het Olympische wegwielrennen. In 1996 pakte de Russin Zabirova de eerste Olympische titel op de individuele tijdrit. De Nederlandse Leontien Zijlaard - van Moorsel won zowel in 2000 als in 2004 de Olympische tijdrittitel. De Amerikaanse Kristin Armstrong won die titel in 2008, 2012 en 2016.

Parcours Olympische tijdrit 2021

Parcours heren elite

Hoe ziet het parcours van de tijdrit voor heren elite eruit bij de Olympische Spelen van Tokio? Het is een heuvelachtig parcours. Het gaat deels over het autocircuit Fuji International Speedway. De renners moet twee rondes afleggen van 22,1 kilometer. Het totale parcours heeft dus een lengte van 44,2 kilometer. In elke ronde zijn twee serieuze heuvels opgenomen. De eerste klim heeft een lengte van 5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5 procent. De tweede klim heeft een lengte van 2 kilometer en eveneens een stijgingspercentage van circa 4,5 procent.

Parcours dames elite

De dames rijden op hetzelfde parcours als de heren. Het enige verschil is dat de vrouwen slechts één ronde op dat parcours hoeven af te leggen. Hun Olympische tijdrit heeft dus een lengte van 22,1 kilometer.

Deelnemers: startlijst

Tot de prominente deelnemers aan de tijdrit voor de heren elite behoren onder meer Tom Dumoulin (Nederland), Rohan Dennis (Australië) en Remco Evenepoel (België). Tot de toppers op de deelnemerslijst van de dames elite behoren onder meer de Nederlandse Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, en de Amerikaaanse Cloé Dygert.

Starttijden en startvolgorde

Zodra de definitieve startlijsten, de startvolgorde en de starttijden bekend zijn, wordt die info hier geplaatst.

Live op tv

De Olympische tijdritten van de heren en de dames worden live op tv uitgezonden door onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT), het Britse BBC en Eurosport. De uitzendingen zullen echter wel, net als bij de wegritten, onderbroken worden door verslagen van andere Olympische sportwedstrijden. Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzendingen beginnen, dan wordt die informatie hier gemeld.

Livestream Olympische tijdrit

De Olympische tijdritten van de heren en dames zijn ook online via een livestream te volgen. In Nederland biedt de NOS een gratis livestream aan, die echter wel geo-restricted is (en niet buiten Nederland bekeken mag worden). In België biedt Sporza een gratis geo-restricted livestream aan. Eurosport biedt ook een livestream aan, maar om die te kunnen bekijken dient men een abonnement te hebben op de Eurosport Player.
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)In de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 10…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…
Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamWielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio zou op zaterdag 25 juli 2020 de wegrit van de heren op het programma. Vanwege de coro…
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…

Openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-TurkijeOpeningswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-TurkijeDe openingswedstrijd van het EK voetbal 2021 vindt plaats in Rome. De wedstrijd gaat tussen Italië en Turkije. Dit duel…
WK rugby 2019 in JapanWK rugby 2019 in JapanHet wereldkampioenschap rugby 2019 begon op vrijdag 20 september. De finale werd op zaterdag 2 november gespeeld. Het WK…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=2113
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_olympische_medaillewinnaars_wielersport_(weg)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vasil_Kiryjenka
  • http://www.touretappe.nl/olympische-spelen-2016/

Reageer op het artikel "Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!