InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Sportzomer, je kunt er niet omheen

Sportzomer, je kunt er niet omheen

Sportzomer, je kunt er niet omheen Je zult er niet omheen kunnen. Elk jaar, en nog eens extra elke twee jaar én elke vier jaar wordt Nederland in de zomer overgenomen door sport, sport en nog eens sport. Van Roland Garos, van Wimbledon, voetbal en Olympische Spelen. De zomer staat in het teken van een spannende sportzomer, waarin de tv overwerk doet.

Sportliefhebbers opgelet

Sporten is gezond en het is leuk om te doen. Vraag maar eens aan je huisarts: beweging doet je goed. Het houdt je lijf fit en gezond. Heel veel mensen in Nederland en België houden zich intensief met sport bezig, al of niet in clubverband. En na je eigen sportactiviteiten is het natuurlijk prachtig te kunnen genieten van de grote voorbeelden uit de sportwereld. Gedeeltelijk, of een beetje meer dan dat, een prachtige compensatie voor al datgene dat onszelf nog net niet lukt. Zien hoe het spelletje gespeeld of de wedstrijd gelopen moet worden. Sportliefhebbers genieten! Wie niet van sport houdt, staat in sommige jaren zware tijden te wachten. In elk schrikkeljaar is de hoeveelheid sport waar je van kunt genieten enorm!

Jaarlijkse sportfeestjes

Een beetje sportfanaat ziet elk voorjaar uit naar het begin van een prachtige sportzomer. Enkele grote sporttoernooien houden veel mensen aan de buis gekluisterd. Allereerst in mei de Giro d'Italia, de grote Italiaanse wielerronde. Dan het tennistoernooi van Roland Garos in Frankrijk. Een belangrijk warmlopertje voor dat ándere tennistoernooi, dat enkele weken later op Wimbledon in het Verenigd Koninkrijk wordt gespeeld. En natuurlijk is er ook de Tour de France, die zich grotendeels op de Franse wegen afspeelt. Deze drie toernooien zijn vaak al voldoende om menig sporthart sneller te doen slaan en staan garant voor uren en uren televisieplezier.

EK en WK Voetbal

Eéns in de twee jaar komt daar nog een evenement van nationale allure bij. Nationale allure, dus het gaat hier om de sport der sporten, de enige sport die een heel land compleet op z'n kop kan krijgen, de enige sport die de nuchtere Nederlander zo gek krijgt dat hij huizen, straten en dorpen compleet oranje versiert of schildert. Hoeveel gebeurtenissen verenigen ons land zo intens? Dat kan alleen maar voetbal zijn. En dat is het dan ook. In elk schrikkeljaar wordt in Europa het Europees Kampioenschap Voetbal voor Landenteams gehouden. In het even jaar tussen de schrikkeljaren in is het de beurt aan het Wereldkampioenschap Voetbal voor Landenteams. Je hebt de hoofdletters gezien, we kunnen er niet omheen.

Omdat we er altijd van uitgaan dat de heren zich ook weten te kwalificeren (helaas gebeurt dat niet altijd) leven we enthousiast en massaal naar deze evenementen toe. Weinig landen met zoveel voetbaldeskundigen, dus die zijn niet van het beeldscherm af te poetsen. Vluchten naar de kroeg heeft overigens weinig zin, want de voetbaldeskundigen hebben het land overgenomen: je ziet ze werkelijk overal. Het is voorbeschouwing, interview, voorgesprek, achtergronddocumentaire, tussen gesprek, nagesprek en nabeschouwing vóór en ná. Je kunt er écht niet omheen. In een jaar dat het nationale team zich niet voor het toernooi heeft weten te kwalificeren, speelt het voetbal tóch een hoofdrol. De echte liefhebber wil ook dan geen wedstrijd missen.

Ook andere sporten in de sportzomer!

Maar we zijn er nog niet. Ook andere sporten houden Europese of Wereldkampioenschappen. Misschien krijgen deze in al het sportgeweld wat minder aandacht, maar ze zijn er wel. En ze zijn natuurlijk leuk om te volgen.

Olympische Spelen

Eéns in de vier jaar, ook weer in het schrikkeljaar, worden de Olympische Spelen gehouden. Het gaat om de Olympische Zomerspelen en ook deze vinden logischerwijze plaats in de zomer. Sporters trainen jaren om hieraan mee te kunnen doen. Verwachtingen van sporters en hun begeleiders zijn hooggespannen. En het blijkt dat de voetbaldeskundigen van véél meer verstand hebben, want zij ontpoppen zich nu als allround-sportdeskundigen. Opnieuw zal het leeuwendeel van de televisiezendtijd besteed worden aan de sport en de nodige voor- en nagesprekken. Reken erop, dat op diverse zenders tegelijk verschillende takken van sport te zien zullen zijn. Europese landen stellen hun eigen prioriteiten en brengen het liefst hun eigen medaillekandidaten in beeld. Geen Nederlanders of Belgen aan de start? Geen nood, genoeg interessante sporten om uit te kiezen.

Atletiek

Sinds 2010 worden om de twee jaar ook de Europese Kampioenschappen Atletiek staan. Belangrijk, omdat het onderdeel atletiek ook op de Olympische Spelen hoog op het lijstje staat. Zijn de kanshebbers in vorm? Zijn er onverwachte dingen, blessures? Het staat allemaal garant voor uren televisieplezier, en zoals je al hebt opgemerkt: ook dit evenement vindt plaats in een jaar met een even jaartal. Dus: 2012, 2014, 2016, 2020, etc.

Sporten in de sportzomer van een schrikkeljaar

Als je dit alles op een rijtje zet, dan staan er in elke zomer van een schrikkeljaar dus achtereenvolgens te gebeuren:
 • Giro d'Italia
 • Roland Garos
 • EK Voetbal
 • Wimbledon
 • EK Atletiek
 • Tour de France
 • Olympische Spelen
 • Vuelta (wielerronde van Spanje)

Let op, er is een stressverhogend element: sommige sportevenementen overlappen elkaar. Je zult soms dus moeten kiezen. Kijk je naar het voetbal, of naar Wimbledon? Kijk je naar Wimbledon of naar de Tour de France?

Ik houd er niet van!

Als je nu géén sportliefhebber bent, dan staan je enkele moeilijke maanden te wachten. Het sportprogramma is maar moeilijk te vermijden. Het land in oranje sferen, op je werk geen enkel sportloos gesprek te voeren, kroegen met grote beeldschermen om toch maar vooral niets te missen. Thuis hebben je partner en de kinderen de televisie geclaimd om vooral niets te missen. En heb je toevallig een tweede (derde) televisie in huis staan, of vind je een moment dat de sportterreur buitenshuis is, dan word je door de televisiezenders getrakteerd op de jaarlijkse doses herhalingen uit de oude doos. Gelukkig zijn er ook DVD's en online videodiensten.

Remedie voor de anti-sporters

 • Zorg dat je een goed boek hebt, liefst twee of drie
 • Hoop op goed weer en ga in je tuin of in het bos zitten
 • Sluit je met een paar goede DVD's op, gebruik desnoods een computer om alles op af te spelen
 • Neem een abonnement op een online videodienst, zoals Netflix
 • Houd een zomerslaap
 • Ga op vakantie, bijvoorbeeld naar plekken waar geen televisieontvangst is

Houd je wel van sport?

Gefeliciteerd. Er is een hoop te beleven in de zomer en we zullen er van genieten! De periodes die je in je agenda moet noteren:
 • Roland Garos: eind mei - begin juni.
 • WK of EK voetbal: half juni - half juli.
 • Wimbledon: begin tot half juli
 • Tour de France: begin tot eind juli
 • Atletiek: begin augustus
 • Olympische Spelen: begin augustus, alleen in een schrikkeljaar.

De periodes die er de zomer van 2018 toe doen:

ToernooiTijdvak
Roland Garos21 mei - 10 juni
WK Voetbal14 juni - 15 juli
Wimbledon2 juli - 15 juli
Tour de France7 juli - 29 juli
EK Atletiek7 aug - 12 aug

Afkicken

Eind augustus van het schrikkeljaar is het weer allemaal voorbij. Er zal even afgekickt moeten worden. Mocht je tegen die tijd allerlei mensen verdwaasd zien rondkijken, of zie je andere afkickverschijnselen, of mensen die even niet weten wat ze met hun tijd moeten doen, stel ze gerust. Het voetbalseizoen gaat weer van start en het duurt niet lang voor ook het langebaanschaatsen weer begint....
© 2012 - 2019 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Billie Jean KingBillie Jean King is een tennislegende. Ze won twintig Wimbledon-titels en zette zich in voor de gelijkberechtiging van v…
Spelen op WimbledonSpelen op WimbledonWimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld. Het is een grandslamtoernooi. Wimbledon wordt gezien als het meest pr…
Tennis live op tv in het seizoen 2019Tennis live op tv in het seizoen 2019Tennis behoort wereldwijd tot de populairste sporten op tv. Ook in Nederland en België wordt er jaarlijks veel tennis li…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…

Reageer op het artikel "Sportzomer, je kunt er niet omheen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hansvg
Laatste update: 14-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Schrijf mee!