Sportkruiden om blessures te behandelen

Wat zit er in de tas van een fytotherapeutisch sportarts? Sporters kunnen soepel genezen van een blessure door behandeling met sportkruiden. In veel gevallen wordt niet het kruid zelf in de dokterstas bewaard, maar een zalf op basis van dat kruid. Daarnaast kun je sommige kruiden via orale inname tot je nemen om het genezingsproces te versnellen. Enige stoffen zijn behalve goed voor het fysieke lichaam ook goed voor het denkvermogen; een gezonde lichaam en gezonde geest gaan hand in hand. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

IJs tegen sportblessures

Eén natuurlijk middel om pijn te behandelen staat hieronder niet bij. IJs gaat de vorming van zwellingen bij wonden tegen. Vele acute sportblessures kunnen ermee behandeld worden. Er zijn ijssprays die een laagje koude gel op de wond aanbrengen. Je kunt ook de gel zelf gebruiken. Een andere manier voor wondbehandeling zijn ice packs. Deze worden koud zodra je ze breekt. Vroeger gebruikt men gewoon een handdoek en ijsblokjes; zo kan het ook.

Kruiden die helpen bij blessures


Arnica of valkruid

Arnica geneest wonden en blauwe plekken die zijn opgelopen door te vallen. Daarnaast helpt arnica spierpijn te verminderen. Wanneer je een flinke sportieve prestatie hebt geleverd, bijvoorbeeld een uitputtende wedstrijd, dan kun je je laten masseren met arnica-olie. Zo gaat de spierspijn sneller over. Verder is arnica goed bij kneuzingen, verzwikkingen, verstuikingen, spierverrekking, spierscheuring, overbelaste spieren en oedeem dat wordt veroorzaakt door botbreuken.

Calendula / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Calendula / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Calendula

Vroeger werd arnica voor schaafwonden gebruikt maar tegenwoordig wordt dat met calendula of goudsbloem behandeld. Snijwonden, etterende wonden, doorligwonden, bloedende wonden en spataderzweren worden er ook mee genezen. Er zijn meer medicinale toepassingen maar speciaal voor de sporters is het goed om te weten dat calendula zwemmerseczeem, wratten, likdoorns en overmatige eeltproductie tegen gaat. Voeten van sporters hebben meestal duchtig te lijden.

Eucalyptus

Eucalyptusolie wordt gebruikt tijdens een massage om spierpijn sneller te laten wegvloeien. Zalven met eucalyptus kunnen worden aangewend om kneuzingen, verstuikingen en overbelaste spieren te behandelen. Verder is het een middel om wonden die slechts langzaam genezen ermee in te smeren. Je zou het ook kunnen gebruiken bij verkoudheid of hoest. Soms kan een sporter door een kleine verkoudheid minder goed ademhalen. Eucalyuptuszalf of -olie op de borst smeren maakt de longen open.

Smeerwortel

Smeerwortel is waarschijnlijk het meest gebruikte kruid bij sportblessures. Het helpt goed tegen spierkneuzingen en blauwe plekken. Ook verzwikking, bandscheuring, peesontstekingen, tenniselleboog, spierontsteking en botbreuken worden ermee behandeld. Het is eveneens goed voor de huid. Slecht genezende wonden, etterende wonden, schaafwonden en brandwonden worden ermee behandeld. Sommige mensen vragen zich af wat brandwonden met sporten te maken heeft. Als een sporter een sliding maakt of een valpartij op kunstgras, dan kan er soms door de wrijving een brandwond ontstaan.

Heermoes / Bron: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Heermoes / Bron: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Heermoes

Heermoes verhoogt de elasticiteit van kraakbeen, gewrichtsbanden en pezen. Het wordt in de fytotherapie aanbevolen voor sportblessures zoals kneuzingen, peesontsteking, te slappe gewrichtsbanden en tussenwervelaandoeningen. Soepel kraakbeen verkleint de kans op blessures van de gewrichtsbanden en de pezen. Sporters zouden er goed aan doen om in het voorjaar heermoesscheuten te eten uit preventieve overwegingen, en omdat het lekker is. Daarnaast geneest heermoes peesontstekingen; mocht men een blessure krijgen.

Duivelsklauw

Duivelsklauw is een plant uit Afrika, ten zuiden van de Sahara. Zalven op basis van duivelsklauw worden gebruikt om een verstuiking mee te behandelen. Wanneer je verse duivelsklauw zou kunnen bemachtigen zou je er een thee van kunnen zetten. Het biedt als thee en zalf ondersteuning bij spier- en gewrichtsklachten.

Maca

Maca is goed voor de spieropbouw. Het wordt vooral door bodybuilders gebruikt ter vervanging van anabole steroïden; het is een legale, natuurlijke doping. Maca is ook een veel gebruikt middel bij vermoeidheid, energiegebrek en uitputting. Verder is het eveneens een middel voor geestelijke vermoeidheid en concentratieproblemen. Op en top geconcentreerd bezig zijn is iets wat een topsporter van een liefhebbende recreatiesporter kan onderscheiden.

Jeneverbes

Jeneverbes wordt uitwendig gebruikt als verwarmende wrijfoplossing voor spieren en gewrichten. Het werkt goed bij tegen spierpijnen, rugpijn, kneuzingen en peesontstekingen. Je kunt ook een bad van jeneverbes nemen om het lichaam volledig tot rust te laten komen. Het is een ontstekingsremmend kruid dat eveneens de spieren ontspant.

Kava

Kava is een effectief en ongevaarlijk middel bij spierpijnen en spierkrampen. Het is ook een kruid dat wordt gebruikt bij psychische aandoeningen. Je krijgt er rust van, hebt minder last van faalangst en de negatieve gevolgen van stress worden verminderd. De mentale alertheid wordt vergroot en je hebt meer energie na kava gedronken te hebben.

Biergist

Biergist helpt huidwonden herstellen en is goed voor algemene energiestofwisseling. Topsporters hebben meer energie nodig. Biergist zorgt ervoor dat uit voeding meer energie wordt gehaald. Biergist is hét middel bij vermoeidheid. Biergist bevat veel vitamine B, voor sporters kan het geen kwaad deze vitamine extra te nemen. Biergist is eveneens goed voor het geestelijk prestatievermogen. Sport is niet alleen maar werken met je fysieke lichaam; wie geestelijk scherp en lichamelijk topfit is heeft grotere kans hoger te presteren dan een sporter die enkel zijn lichaam traint.

Lees verder

© 2013 - 2025 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
Voorkomen en behandelen van sportblessuresVoorkomen en behandelen van sportblessuresEen blessure kan er voor zorgen dat een sporter een aantal maanden uit de roulatie is. Blessures spelen dan ook een grot…
Medische sportkeuring, is dit nodig?Medische sportkeuring, is dit nodig?Een medische sportkeuring is aan te raden voor mensen die willen gaan sporten of na een lange tijd de sport weer willen…
Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstandSportblessure te voorkomen via je gezonde verstandGezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezo…

Fietscomputer kopenMeten is weten! Met een fietscomputer op je fiets ben je direct op de hoogte van je huidige en gemiddelde snelheid, de a…
Golfen met baanpermissie; de basis van de spelregelsGolfen met baanpermissie; de basis van de spelregelsJe hebt baanpermissie gekregen en mag een echte golfronde spelen. In je golftas zit je golfuitrusting, in je hoofd de in…
Bronnen en referenties
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.