Fietscomputer kopen
Meten is weten! Met een fietscomputer op je fiets ben je direct op de hoogte van je huidige en gemiddelde snelheid, de afstand die je hebt afgelegd en de totale tijd die je hebt gefietst. Ook is het bij de meer geavanceerde fietscomputer mogelijk om hoogte-verschillen, verbrande calorieën en hartslag te meten. Al deze gegevens kunnen je helpen om efficiënter te fietsen. In dit artikel vind je tips voor het kopen van een fietscomputer en de voor en nadelen van verschillende fietscomputer op een rijtje.
Wat is een fietscomputer?
Een fietscomputer is een elektronisch apparaat dat geplaatst wordt op het stuur van de fiets. De fietscomputer haalt zijn gegevens uit een sensor op het wiel. Afhankelijk van het model worden de gegevens van de sensor middels een draad of via een draadloze zender verzonden naar de computer. De fietscomputer toont vervolgens, afhankelijk van het model, de snelheid, afgelegde afstand, ritduur, gemiddelde snelheid, maximale snelheid, totale afstand (vanaf het moment van aanschaf), kloktijd, trapfrequentie, hartslag, hoogte en temperatuur. Zodra de fiets stil staat zetten de meeste fietscomputers ook de tijdmeting stil zodat dit geen invloed heeft op de gemiddelde snelheid van je rit. De fietscomputer gaat indien de fiets gedurende langere tijd stilstaat automatisch in een sluimerstand, welke weer opstart indien het wiel beweegt. De fietscomputer werkt op een knoopcel (batterij), deze gaat bij normaal gebruik enkele jaren mee.
Hoe monteer je een fietscomputer?
Volg bij de installatie van je
fietscomputer altijd goed de instructies uit de handleiding. Bij een geavanceerde fietscomputer heb je twee soorten meet-sensoren, de 'cadence sensor' en de 'speed sensor'. De cadence sensor meet de omwentelingen van de pedalen, de speed sensor het aantal wielomwentelingen. De cadence sensor wordt dan ook aan het pedaal vastgemaakt en de speedcensor aan de spaken van het achterste wiel. De zender die het naar de fietscomputer moet zenden moet zo geplaatst worden dat beide sensoren maximaal 5 millimeter van de twee sensoren af zit. Het is dus belangrijk dat deze zeer goed vast zit, zodat deze niet kan verschuiven. Voor het vastzetten worden meestal tyraps en rubbertjes tegen het schuiven meegeleverd.
Berekenen wielomtrek
Fietswielen zijn er in verschillende maten. Omdat de fietscomputer enkel de informatie heeft van het aantal omwentelingen van het wiel, zul je handmatig de omtrek van het fietswiel moeten invullen om de gegevens te krijgen die horen bij de specificaties van jouw fiets. De wielomtrek meten kan op de volgende manier. Zet de fiets met het ventiel beneden op de grond, markeer het punt waar het ventiel zit op de grond met bijvoorbeeld een krijtje. Rij de fiets vervolgens recht vooruit en stop als het ventiel na één omwenteling weer op de grond zit. Markeer ook dit punt en meet vervolgens met een meetlint de afstand tussen beide punten. Deze afstand is de waarde die je op de fietscomputer moet invoeren als wielomtrek.
Draadloze fietscomputer of met draad?
De betere en meer geavanceerde fietscomputers functioneren tegenwoordig draadloos. Het voordeel is uiteraard dat je geen last hebt van draden. Nadeel is dat er enige vertraging kan optreden in het versturen van bijvoorbeeld de actuele snelheid. Een tweede nadeel is dat er storing op kan treden als je fietst naast een fiets met eenzelfde
fietscomputer. Over het algemeen functioneren de draadloze fietscomputers echter zonder problemen.
Tips voor het kopen van een fietscomputer
- Koop een model met enkel de functies die je daadwerkelijk denkt te gaan gebruiken. Fietscomputers met meer functies zijn ook lastiger te bedienen en af te lezen. Geavanceerde fietscomputers zijn uiteraard ook iets duurder, dus je bespaart in dat geval veel geld voor functies die je toch niet zal gebruiken.
- Koop je fietscomputer online, kijk goed op verschillende webshops naar de beste aanbiedingen en vergelijk de prijzen. Per webshop kunnen de prijzen soms tot enkele tientallen euro's verschillen.
- Vraag je af of je wel een cadansmeter nodig hebt. Voor een racefiets is het erg handig, terwijl voor mountainbikers deze gegevens meestal niet heel zinvol zijn.
- Ook je telefoon kun je gebruiken als fietscomputer met apps als Runkeeper en Strava cycling. Nadeel is uiteraard dat je niet tijdens het fietsen direct kunt zien hoe hard je rijd, voordeel is echter dat de gegevens middels GPS zeer accuraat zijn.
Lees verder