Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?

Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer? Steeds meer fietsers grijpen bij hun fietstraining terug op de smartphone. Niet om te bellen natuurlijk! Nee, voor Strava, de app voor het meten en vergelijken van prestaties en trainingsprogramma’s. Strava werkt niet alleen verslavend maar ook erg motiverend. Het zou wel eens het einde van de traditionele fietscomputer kunnen betekenen.

Hoe moet je Strava gebruiken

De eenvoudigste manier om Strava te gebruiken is om de app op je smartphone te installeren. De applicatie is beschikbaar voor Android en iOS-apparaten. Is de app op de smartphone geïnstalleerd, dan moet je je aanmelden bij Strava:
  • ofwel meld je je aan op je gebruikersaccount met e-mailadres en wachtwoord;
  • ofwel je logt in via Facebook.

Bij die laatste variant neem je op de koop toe dat Strava namens jou informatie deelt en toegang heeft tot je eigen Facebook-vrienden. Dat moet zorgvuldig worden overwogen.

Gelijk na het inloggen, kan het beginnen

De eerste stap is om je profiel te bewerken. Wat weeg je? Vrouwelijk of mannelijk geslacht? Een profielfoto en een locatie, het kan allemaal worden ingevoerd in Strava. En het heeft straks allemaal invloed op de successen die je kan vieren binnen Strava.

Anderen volgen in Strava

Strava is niet alleen een trainings-app, maar ook een sociaal netwerk onder sporters. Net als bij Instagram of Twitter kan je vrienden of kennissen volgen. Doe je dat, dan kan je ook hun trainingsresultaten inzien. Dat motiveert natuurlijk enorm.

Strava motiveert ambitieuze sporters

Iedereen kent dat gevoel: 4 graden, regenachtig weer, maar eigenlijk wil je gaan trainen, maar je kan de moed niet opbrengen. Maar dan komt Strava in beeld: "Wat?! Je fietsmaatje Tom heeft vandaag al 65 km gefietst en daarbij 700 hoogtemeters overwonnen? Verdorie, dan moet ik ook op de fiets." Strava motiveert ambitieuze fietsers telkens opnieuw en ze voelen zich bij ritjes alleen toch niet eenzaam.

Zien hoe de profs trainen

Het is ook erg interessant om te zien hoe de profs trainen. Professionele renners gebruiken ook regelmatig Strava.

Uitdagingen

Naast de eigen uitdagingen bij een training, kan men in Strava ook andere gestelde uitdagingen aangaan:
  • wie legt deze maand de meeste kilometers af?
  • wie overwint deze maand de meeste hoogtemeters?

Op die manier kan je je meten met sporters uit de hele wereld en ook nieuwe mensen leren kennen, mensen die even fietsgek zijn als jezelf.

Elke berg wil bedwongen worden

Bemerkt Strava een stijging in het parcours, dan genereert de app automatisch een klimwaardering. Zo komt het bij elke berg tot een kleine strijd tegen de klok: Wie komt het snelste boven? Er kan dus zoiets als een "bergklassement" worden gewonnen. Zo kan het bij elke tocht een verslaving worden om zich tot King Of Mountain (KOM) of Queen Of Mountain (QOM) te kronen of zich in dat klassement te verbeteren. Ook hierbij kan men zich meten met de profs. De klassementen zijn vrij toegankelijk.

Een training starten

Een trainingsactiviteit wordt eenvoudig gestart vanuit "Overzicht", "Activiteit opnemen". Met behulp van GPS-satellieten bepaalt Strava alle bewegingen die we maken, zowel horizontaal als verticaal. Na de training kan je de activiteit simpel beëindigen door te drukken op de geblokte finishvlag. Daarna heeft men de mogelijkheid om zijn laatste prestaties op te slaan. Die worden dan weergegeven in het eigen profiel en voor je vrienden die eveneens kunnen zien wat je tot dan gepresteerd hebt. Ook kan men bij zijn Facebook-vrienden "opscheppen" hoe actief men weer geweest is.

Zonder smartphone gebruik maken van Strava

Ook zonder smartphone kan je gebruik maken van het trainingsprogramma. Talrijke GPS-apparaten zoals bijvoorbeeld die van Garmin, kunnen immers worden gebruikt om activiteiten te registreren. Daarna echter, moeten ze worden aangesloten op een PC die verbinding kan maken met internet. Smartphones zijn dus praktischer, maar minder nauwkeurig.

Browserversie

De browserversie van Strava is nog een stuk professioneler. Men kan trainingsdoelen stellen, kijken hoeveel men op een betreffende dag getraind heeft en vooral de kaarten en hoogteprofielen beter evalueren. Hier is duidelijk meer mogelijk dan met de smartphone. Een uitstapje naar strava.com kan nooit kwaad!

Conclusie

Een sportleven zonder Strava? Ondenkbaar! Het is veel te leuk om je te meten met vrienden. Vooral in de winter motiveert de app enorm. Veel functies die voorheen door een traditionele fietscomputer werden geboden, biedt tegenwoordig de smartphone. En de bediening is zeer eenvoudig. Een geweldige app. Een must-have, en niet alleen voor fietsers.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietscomputer kopenMeten is weten! Met een fietscomputer op je fiets ben je direct op de hoogte van je huidige en gemiddelde snelheid, de a…
Fietscomputer: van kilometerteller tot smartphoneFietscomputer: van kilometerteller tot smartphoneFietscomputers zijn verkrijgbaar van erg simpel tot zeer uitgebreid. Het verschil zit vooral in het aantal functies van…
Sport-apps voor op je mobiele telefoonSport-apps voor op je mobiele telefoonUit een onderzoek van Multiscope in 2015 is gebleken dat bijna de helft van de mensen die hardlopen, daarbij gebruik maa…
Fietsen: de anaerobe en aerobe fietstrainingFietsen: de anaerobe en aerobe fietstrainingBeweging vereist energie van je lichaam. Het soort inspanning, de duur van de inspanning en de trainingsintensiteit bepa…

Forelvissen in Zweden en tips voor het vissen op forelForelvissen in Zweden en tips voor het vissen op forelForelvissen is voor veel Nederlanders een leuke hobby. Het is vooral een uitdaging. Een stekelbaars aan de haak slaan is…
Is joggen gezond? Of loop je ook risico's ...?Is joggen gezond? Of loop je ook risico's ...?Joggen is vandaag de dag heel populair. Joggers behoren gewoon tot het straatbeeld. Je komt ze overal tegen, op straat o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.