Skateboarden voor beginners

Wil je aan skateboarden beginnen? Of skaten je vrienden vaak en heb je geen idee waar ze het over hebben? Of ben je simpelweg geïnteresseerd lees dan rustig verder.

Skatboarden voor beginners, the basics

Skateboarden is al een oude sport. Het is min of meer begonnen in de jaren zestig. Het begon met een aantal surfers in Amerika maar al snel won het aan populariteit. In die tijd hadden ze ook een heel ander skateboard dan vandaag de dag. Het skateboard zoals we het nu kennen bestaat uit vier delen. Genaamd het deck, trucks, lagers en wielen.

Het deck is een houten plank die aan beide uiteinden een golf omhoog heeft. Het achtereind van het deck is altijd iets minder hoog dan de voorkant om een goede "pop"(springen) te creëren. Je hebt verschillende diktes. Dit heeft te maken met je lengte en gewicht maar ook je voorkeur aan gewicht van het deck. Trucks zijn de assen van je skateboard en hebben een verbinding met de plank waar nog een stuk rubber tussen zit zodat er enige flexibiliteit ontstaat om te kunnen sturen tijdens het rijden. De wielen spreken een beetje voor zich. Ze worden gemaakt van polyurethaan en zijn in verschillende hardheden te verkrijgen. Dit heeft te maken met je rijstijl en op wat voor ondergrond je rijd. Met harde wielen ga je over het algemeen sneller en worden vaker gebruikt.

Je hebt een deck samengesteld die bij je gewicht, hoogte en rijstijl past en nu wil je echt gaan beginnen met rijden. Dan is het handig om na te gaan denken wat voor stijl je wilt gebruiken en hoe je het liefst staat. Je hebt eigenlijk twee stijlen en twee stands dit zijn: vert skaten en street skaten en regular en goofy. Vert is skaten in een park met de daarbij behorende halfpipes (tegen over elkaar staande schansen waar tussen je heen en weer blijft rijden), funboxes (dit kan heel divers zijn maar over het algemeen is het een kubus met verschillende toevoegingen aan alle 4 de kanten), olieboxes (een lage kubus waar men op springt of grind), ledges(betonnen randen die worden gebruikt om te grinden), en pools(een vaak ronde kuil met stijle hellingen). Streetskaten doe je, zoals de naam al doet vermoeden, op straat. Je zoekt een mooie trap of reling etc en gaat proberen daar je tricks op te doen. Ook word er vaak op de flat(vlakke grond) geskate en hier doe je dan je tricks door middel van springen,draaien en flippen.

Regular en goofy stands zijn benamingen voor de manier waarop je staat op je skateboard. Bijvoorbeeld: iemand die regular staat, staat altijd met zijn rechter voet op de tail en zijn linker voet op het midden van het board. Als hij rechtdoor rijdt zal je zo'n persoon enigszins naar rechts zien kijken. Iemand die regular staat stept (afzetten) altijd met zijn rechtervoet. Voor iemand die goofy staat geldt hetzelfde alleen dan precies andersom.

Fliptricks

 • Ollie: alles valt en staat bij deze trick en word ook als één van de belangrijkste tricks gezien. Het is simpelweg springen zonder daarbij gebruik te hoeven maken van schansen.
 • Kickflip: Hetzelfde als een olie alleen dan draait je board (deck) om zijn verticale as.
 • Heelflip: Hetzelfde als een kickflip alleen draait je board in de tegengestelde richting.
 • Shove it: Je draait je board een halve slag zonder je board van de grond af te halen.
 • Pop shove it: Hetzelfde als een shove it alleen je doet tegelijkertijd een olie.
 • 360 shove it: Hetzelfde als een shove it of pop shove it maar je draait je board nu 360 graden.
 • 180: Een soort van shove it alleen draai je nu met je lichaam mee.
 • 360: Zie 180 alleen nu een 360 graden draai.
 • Treflip of 360flip: Een combinatie van een 360 en een kickflip.

Grind tricks

 • 5050: Met beide trucks op een reling of ledge glijden.
 • Boardslide: met je deck over een reling of ledge glijden in een horizontale houding.
 • Tailslide: Op je "tail" glijden over een railing of ledge.
 • Nose slide: op je nose (vooreinde van je deck) over een ledge of reling glijden.
 • Feeble: Over een reling springen en je achterste truck op de reling plaatsen en glijden en je voorste truck naar beneden houden.
 • Willy: op je voorste truck glijden over een reling en je achterste truck naar beneden houden.
 • Smith: hetzelfde als een feeble maar nu houd je je voorste truck aan de kant waar je vandaan kwam.

Overige

 • Manual: Op je achterste wielen rijden.
 • Nose manual: op je voorste wielen rijden.
 • Boneless: Spring door je met 1 been af te zetten en land weer op je board.
 • Revert: Draai je board zonder de wielen van de grond te halen tijdens het rijden.
 • Rock to fakie: Je rijd bij een ramp omhoog en rijd je voorste truck over de rand heen(rock) zo blijf je even staan en je rijd achteruit(fakie) weer naar beneden.

Er zijn nog een hele hoop andere tricks die je zal leren als je veel oefent maar dit zijn wel echt de basic tricks. Als je deze kunt ben je al heel goed bezig en kan je tricks gaan combineren of zelf tricks verzinnen. Er zijn nog veel meer tricks en je zal deze langzaam ook leren kennen. Ben je geïnteresseerd maar zou je graag willen zien hoe je deze tricks nu daadwerkelijk doet? Dan raad ik je aan om op internet videos te zoeken waar deze worden voorgedaan. Dit is al gauw veel duidelijker. Laat je niet afschrikken door een keer vallen want dat is deel van de sport. Wellicht is het een idee om te beginnen in een houten skateparkje. Daar zijn de klappen een stuk minder hard en het skate erg fijn. Verder heb ik nog drie adviezen: doorzetten doorzetten en doorzetten. Wellicht leuk om verschillende professionele skaters op te zoeken: Dustin Dollin, Rodney Mullen, Andrew Reynolds, Tony Hawk. Dit zijn doorgewinterde skaters die hun hele eigen stijl merk en tricks ontwikkeld hebben. Kijk wat je gaaf vind en probeer zo'n stijl eens.

Veel skate plezier! Ik hoop dat je er wat aan hebt.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skateboarden - Wat is hetSkateboarden is een sport waarbij je op een speciale plank rijdt met wieltjes eronder. De plank zelf, ook wel je deck ge…
Streetsurfing: Wat is dat?Streetsurfing is ontstaan in Californië en breidde zich al snel verder uit. Na de Verenigde Staten veroverd te hebben ve…
Waveboarden of Street Surfing, hoe leer je dat?Waveboarden of Street Surfing, hoe leer je dat?Waveboarden of Street Surfing is een fantastische bezigheid die na het ontstaan snel aan populariteit toenam. Het is een…
Flowboarden, een spectaculaire sportHet is een compleet nieuwe, avontuurlijke en hippe sport. Flowboarden. Het best te omschrijven als een combinatie van su…

6 zware buikspieroefeningen in zit6 zware buikspieroefeningen in zitTraditionele oefeningen worden vaak in ruglig gedaan. Maar er zijn verschillende vormen wat betreft het uitvoeren van bu…
Strakke buik in 6 weken - Tips en oefeningenEen strakke en platte buik behaal je in 6 weken door goed te letten op je voeding, op hoeveel dat je beweegt en het cons…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.