Schaken en boksen in de ring, De sport van de toekomst?

Lekker sporten. Goed voor het lichaam. Maar een denksport kan je ook bekoren. Die twee gaan natuurlijk niet samen. Of toch wel? De Nederlander Iepe Rubingh combineerde zijn liefde voor sport en denksport en kwam op de proppen met een nieuwe sport, het schaakboksen. Bij het schaakboksen moet je van alle markten thuis zijn en behalve een goede conditie ook nog eens goed kunnen nadenken, wat nadat je een behoorlijke kaakslag hebt moeten incasseren, nog wel eens een probleem zou kunnen zijn.

Geschiedenis

De Nederlander Iepe Rubingh kwam met het idee om denk-en-vechtsport te combineren. Naar eigen zeggen kreeg hij het idee bij het lezen van de stripverhalen van de Tsjechisch-Bosnische striptekenaar Enki Bilal, wiens stijl wordt gekenmerkt door surrealistisch kleurgebruik. De eerste officiële schaakbokswedstrijd werd in 2003 gehouden in Berlijn, waarbij Iepe Rubingh zelf in de ring kwam onder zijn boksnaam Iepe the Joker, tegen “the Lawyer” het alias van een advocaat uit Amsterdam. Sinds die tijd is de populariteit van deze nog relatief onbekende sport enorm toegenomen en is het WCBO (World Chess Boxing Organisation) opgericht om meer bekendheid te verwerven. Zelfs de vermaarde Gary Kasparov staat in contact met de WCBO. Het idee om de twee sporten te combineren is op zichzelf niet vreemd als je bedenkt dat er nogal wat boksers van hoog niveau ter voorbereiding van een belangrijk toernooi graag schaken om zo hun concentratie te verhogen.

De wedstrijd

Elke schaakbokswedstrijd bestaat uit 11 ronden. De wedstrijd begint met een ronde schaken, volgens het patroon van het snelschaken, waarbij je per wedstrijd maximaal 12 minuten bedenktijd tot je beschikking krijgt.
Een schaakronde duurt 3 minuten, waarna er 3 minuten gebokst wordt.
Een wedstrijd wordt gewonnen door een knock-out of door de tegenstander schaakmat te zetten. Als een tegenstander de tijdslimiet overschrijdt wordt hij gediskwalificeerd en is de wedstrijd voorbij. In het geval dat er geen duidelijke winnaar is, neemt de jury de beslissing, net als bij het boksen.

Een mix van kracht, inzicht en strategie

Schaakboksen is een bijzondere combinatie van twee wel heel uiteenlopende vaardigheden. Bij het schaakboksen moet je de knop voortdurend omzetten en uiterst geconcentreerd te werk gaan. Tijdens het boksen is er sprake van kracht, geweld en adrenaline, maar drie minuten later moet je je volledig kunnen afsluiten om je te concentreren op de volgende, belangrijke zet om de koning van je tegenstander schaakmat te zetten.
Er zijn vooralsnog niet veel sporten bekend, waarbij zowel de lichamelijke als de geestelijke vaardigheden zo direct op de proef worden gesteld als bij het schaakboksen.

Een uitspraak van een overwinnaar

Leonid Chernobaev, wereldkampioen licht-zwaar gewicht zei daarover: “Soms ligt de overwinning binnen handbereik, maar dan klinkt de bel en moet ik me opeens bezighouden met een aanval op mijn koningin. Dat is zwaar. Het gaat erom dat ik alles volledig onder controle houd. Ik vecht met mijn vuisten maar moet mijn hoofd te allen tijde koel houden.

Categorieën

Net als bij het normale boksen is er ook hier sprake van verschillende categorieën en worden er inmiddels wereldkampioenschappen georganiseerd in alle verschillende klassen.

  • De verschillende categorieën zijn als volgt:
  • Zwaargewicht, meer dan 90 kg
  • Licht-Zwaar gewicht 80-90 kg
  • Middelgewicht 70-80 kg
  • Lichtgewicht onder 70 kg.

Gedragsregels

Net als bij het normale boksen is het een vereiste dat er bij elke wedstrijd een dokter aanwezig is die de gezondheid van de boksers in de gaten moet houden. Om deel te mogen nemen aan een gevecht moet je minimaal 18 jaar zijn, maar vanaf 13 jaar mag je beginnen te trainen. Schaakboksen is zowel voor vrouwen als voor mannen mogelijk.

De eerste wereldkampioenschappen werden gehouden in 2013 in Moskou. Wereldkampioenen waren Sven Rooch (Duitsland), Leonid Chernobaev (Belarus) and Nikolay Sazhin (Rusland)
© 2015 - 2024 Dustbsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door te boksenAfvallen door te boksenVeel mensen denken dat boksen alleen beoefend kan worden door gespierde kooivechters en professionele boksers, niks is m…
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…
Muay Thai BoksenWat is Muay Thai boksen en waar komt het precies vandaan? Is Muay Thai boksen het zelfde als kickboksen? Is deze harde s…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…

Rennen met je bed. Een sport in opkomstDe dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten e…
Raleigh (1974-1983), beste Nederlandse wielerploeg ooitDoor de jaren heen heeft Nederland mooie wielerprestaties geleverd. Maar meestal in de schaduw van de grotere wielerland…
Bronnen en referenties
  • http://www.chessboxing-global.com/about/
  • http://www.ad.nl/ad/nl/10444/Offside/article/detail/3553634/2013/11/29/Denken-en-vechten-bij-het-WK-schaakboksen.dhtml http://londonchessboxing.com/
  • http://worldchessboxing.com/about/wcba-code-conduct/
Dustbsh (11 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.