Rennen met je bed. Een sport in opkomst
De dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten en een goede uitlaatklep voor de stress van het dagelijkse bestaan. Maar welke sport kies je? Ga je voetballen? Of schaatsen misschien? Als je dat wat te gewoon vindt, moet je misschien eens denken aan Bed-racing, een nogal ongewone sport die snel aan populariteit begint te winnen.
Bed-Racing
Bed-racing is een sport die wel wat wegheeft van het in ons land zo populaire ‘Te land, ter zee en in de lucht.’
Bed-racing vindt plaats in het Engelse stadje Knaresborough nabij Yorkshire. De race wordt sinds 1966 jaarlijks gehouden en vraagt uithoudings- en doorzettingsvermogen. Net als bij ‘Te land, ter zee en in de lucht,’ moeten deelnemers een constructie bouwen rondom een bed met een matras en dit op vier wielen plaatsen om dan zo snel mogelijk een parkoers af te leggen van zo’n vijf kilometer lang. Het parkoers is zwaar, gaat over heuvels en dalen en eindigt bij de diepe en ijskoude rivier Nidd, die moet worden overgestoken, waarbij het bed zelf zo droog mogelijk moet blijven.
Voor de race
Elk jaar verschijnen er zo’n 90 deelnemende teams aan de start. Een team bestaat uit zes hardlopers en een passagier; meestal een niet al te zwaar kind. Maar het gaat niet alleen om de race zelf. Voor de eigenlijke race paraderen alle deelnemende teams met hun versierde en opgemaakte bedden door het oude middeleeuwse stadje. Ieder team draagt speciaal voor de gelegenheid gemaakte kostuums, vaak met een middeleeuws tintje. De beste en mooist uitziende bedden worden beloond met een prijs.
De eigenlijke race
Na de parade worden de versieringen van de bedden gehaald en begint het echte werk. De atleten staan trappelend van ongeduld klaar aan de start met hun bed op wieltjes. De deelnemers starten 10 seconden na elkaar, waarbij de resultaten van het jaar daarvoor bepalend zijn voor je startpositie. Als je het jaar daarvoor dus slechte resultaten hebt geboekt, begin je al direct met een behoorlijke achterstand.
De snelste teams leggen de afstand af in een kwartier, maar de meeste hebben meer dan een half uur nodig om het traject te voltooien.
Sport in opkomst
Het hele gebeuren wint snel aan populariteit en de dag waarop de wedstrijd gehouden wordt is in de wijde omtrek uitgegroeid tot een ware feestdag. Het idee is inmiddels ook aangeslagen in andere landen. Er worden nu ook jaarlijks bed-race toernooien gehouden in Duitsland, Amerika, Nieuw-Zeeland, Thailand en Australië.
In sommige landen zijn de regels lichtelijk aangepast. Er worden op verschillende plaatsen inmiddels hele competities opgesteld en het fenomeen begint uit te groeien tot een serieuze sportgebeurtenis.
Rennen voor het goede doel
Oorspronkelijk was het idee bedoeld als een toernooi om geld in te zamelen voor goede doelen. De afgelopen jaren werd er op deze manier meer dan 100.000 Euro verzameld, wat werd doorgespeeld aan een goed doel.
In Amerika zijn nu ook speciale bed-race competities opgesteld die tot doel hebben, hulpbehoevende kinderen te steunen. Hierbij hoef je niet eens meer met je eigen bed op de proppen te komen, maar kun je bedden huren voor de race.
© 2015 - 2024 Dustbsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Bronnen en referenties
- http://www.bedracetoaidchildren.org/index.php/faq/
- http://www.bedrace.co.uk/about
- http://artery.wbur.org/2014/08/01/newburyport-bed-race