Rennen met je bed. Een sport in opkomst

De dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten en een goede uitlaatklep voor de stress van het dagelijkse bestaan. Maar welke sport kies je? Ga je voetballen? Of schaatsen misschien? Als je dat wat te gewoon vindt, moet je misschien eens denken aan Bed-racing, een nogal ongewone sport die snel aan populariteit begint te winnen.

Bed-Racing

Bed-racing is een sport die wel wat wegheeft van het in ons land zo populaire Te land, ter zee en in de lucht.
Bed-racing vindt plaats in het Engelse stadje Knaresborough nabij Yorkshire. De race wordt sinds 1966 jaarlijks gehouden en vraagt uithoudings- en doorzettingsvermogen. Net als bij Te land, ter zee en in de lucht, moeten deelnemers een constructie bouwen rondom een bed met een matras en dit op vier wielen plaatsen om dan zo snel mogelijk een parkoers af te leggen van zon vijf kilometer lang. Het parkoers is zwaar, gaat over heuvels en dalen en eindigt bij de diepe en ijskoude rivier Nidd, die moet worden overgestoken, waarbij het bed zelf zo droog mogelijk moet blijven.

Voor de race

Elk jaar verschijnen er zon 90 deelnemende teams aan de start. Een team bestaat uit zes hardlopers en een passagier; meestal een niet al te zwaar kind. Maar het gaat niet alleen om de race zelf. Voor de eigenlijke race paraderen alle deelnemende teams met hun versierde en opgemaakte bedden door het oude middeleeuwse stadje. Ieder team draagt speciaal voor de gelegenheid gemaakte kostuums, vaak met een middeleeuws tintje. De beste en mooist uitziende bedden worden beloond met een prijs.

De eigenlijke race

Na de parade worden de versieringen van de bedden gehaald en begint het echte werk. De atleten staan trappelend van ongeduld klaar aan de start met hun bed op wieltjes. De deelnemers starten 10 seconden na elkaar, waarbij de resultaten van het jaar daarvoor bepalend zijn voor je startpositie. Als je het jaar daarvoor dus slechte resultaten hebt geboekt, begin je al direct met een behoorlijke achterstand.
De snelste teams leggen de afstand af in een kwartier, maar de meeste hebben meer dan een half uur nodig om het traject te voltooien.

Sport in opkomst

Het hele gebeuren wint snel aan populariteit en de dag waarop de wedstrijd gehouden wordt is in de wijde omtrek uitgegroeid tot een ware feestdag. Het idee is inmiddels ook aangeslagen in andere landen. Er worden nu ook jaarlijks bed-race toernooien gehouden in Duitsland, Amerika, Nieuw-Zeeland, Thailand en Australië.
In sommige landen zijn de regels lichtelijk aangepast. Er worden op verschillende plaatsen inmiddels hele competities opgesteld en het fenomeen begint uit te groeien tot een serieuze sportgebeurtenis.

Rennen voor het goede doel

Oorspronkelijk was het idee bedoeld als een toernooi om geld in te zamelen voor goede doelen. De afgelopen jaren werd er op deze manier meer dan 100.000 Euro verzameld, wat werd doorgespeeld aan een goed doel.
In Amerika zijn nu ook speciale bed-race competities opgesteld die tot doel hebben, hulpbehoevende kinderen te steunen. Hierbij hoef je niet eens meer met je eigen bed op de proppen te komen, maar kun je bedden huren voor de race.
© 2015 - 2020 Dustbsh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Start to Fitness: Begin met fitnessenStart to Fitness: Begin met fitnessenFitnessen is een populaire sport. Je kan er een mooi afgetraind lichaam door krijgen en je kan het in alle weersomstandi…
EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019De EuroMillions Basketball League is de hoogste basketbalcompetitie in België. In een gesloten competitie strijden 10 pl…

Ronde van Romandië 2021, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2021, live op tv en livestreamDe 74e editie van de Ronde van Romandië wordt verreden in het voorjaar van 2021. Romandië is het Franstalige deel van Zw…
Schaken en boksen in de ring, De sport van de toekomst?Lekker sporten. Goed voor het lichaam. Maar een denksport kan je ook bekoren. Die twee gaan natuurlijk niet samen. Of to…
Bronnen en referenties
  • http://www.bedracetoaidchildren.org/index.php/faq/
  • http://www.bedrace.co.uk/about
  • http://artery.wbur.org/2014/08/01/newburyport-bed-race

Reageer op het artikel "Rennen met je bed. Een sport in opkomst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dustbsh
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!