Fitness trend: Koude workouts

Wanneer het buiten koud is blijven hardloopschoenen vaak ongebruikt in de kast staan, het zou immers niet verantwoordelijk zijn om in de kou te sporten. Je zou sneller vatbaar zijn voor ziektes, er zou een grotere kans zijn op blessures doordat je spieren kouder zijn zou en eigenlijk zit je ook gewoon liever lekker warm binnen dan dat je buiten staat in de kou. Toch is koud sporten de opkomende trend van 2015 in Amerika maar wat zijn hier dan zo de voordelen van?

Koud sporten

In Amerika hebben ze sportscholen met speciale zalen waar ze de temperatuur omlaag schroeven tot ongeveer 15 graden. Deze nieuwe manier van sporten, het zogenaamde 'koude sporten', is bedacht met als hoofddoel sneller en gezonder calorieën te verbranden. Vooral krachttrainingen worden in deze 'koude zalen' gegeven, maar ook cardiotrainingen zijn geschikt.

De perfecte temperatuur

Volgens enkele Amerikaanse sportscholen bevindt de perfecte temperatuur om te sporten zich rond de 15 graden. Rond deze temperatuur heb je het frisjes maar heb je het niet zo koud dat je gaat trillen of klappertanden dus blijft het sporten aangenaam. Ook onder de vijftien graden heeft het koude sporten effect (maar niet hoger dan vijftien graden) alleen dit zal kouder aanvoelen en een betere warming-up van je verlangen.

Je lichaam zal door de kou een deel van het bruine vetweefsel gaan activeren (aangezien het zichzelf warm wil houden). Dit bruine vetweefsel zorgt voor een extra verbranding aan vetzuren en glucose en daarmee dus calorieën. Naast dat je calorieën verbrandt met het sporten, verbrand je ook calorieën door het bruine vet, dit zou dus moeten zorgen voor een extra verbranding.

Bruin vet

Naast het welbekende witte vet (het vetweefsel dat dient als de opslag van vetten, waar je dus van aankomt) bevindt zich in ons lichaam ook bruin vet. Dit vet is bij alle zoogdieren aanwezig. Bij baby's was er bekend dat het lichaam ongeveer voor vijf procent uit bruin vetweefsel bestond en voor lange tijd werd er gedacht dat het bruine vet bij volwassen mensen volledig verdween. Later bleek dat ook bij volwassenen dit bruine vetweefsel nog aanwezig is. Het weefsel bevindt zich rond de ruggenwervels en tussen de schouderbladen.

Bruin vetweefsel wordt geactiveerd wanneer het lichaam in aanraking komt met kou. In deze koude omstandigheden zorgt onder andere het bruine vetweefsel voor de handhaving van de juiste lichaamstemperatuur door middel van de aanvoer van warmte.

Bruin vetweefsel heeft een goede doorbloeding doordat er veel haarvaten in aanwezig zijn. Deze goede doorbloeding zorgt voor een goede aanvoer van voedingsstoffen (vetzuren en glucose) en een goede afvoer van de verkregen warmte.
Daarnaast bevinden zich in de bruine vetcellen veel mitochondriën die voor de verbranding zorgen van vetten en glucose. Door deze verbranding ontstaat de warmte.

Andere voordelen

Naast dat je in de kou meer calorieën verbrandt zitten er nog meer voordelen aan sporten in de kou, namelijk:
  • Je zweet minder tot niet en dus voel je je frisser
  • Je raakt niet oververhit en hierdoor kan je langer doorgaan
  • Je weerstand gaat omhoog doordat je je lichaam laat wennen aan koude omstandigheden (en de hierbij komende virussen)
  • Door hard te lopen in de kou zorg je sneller dat je conditie beter word aangezien de zuurstofomloop sneller word (zo train je je longen)

Nadelen

Koud sporten kent ook nadelen, namelijk:
  • Bij gebrek aan een goede warming-up en cooling-down is er een grotere kans op blessures (al is dat ook zo bij normale temperaturen maar door de kou moeten spieren wel eerst goed opgewarmd worden).
  • Daarnaast is volgens enkele onderzoekers het aantal calorieën dat je extra verbrand in de kou te verwaarlozen.

Koud sporten in Nederland

In Nederland zijn er anno augustus 2015 officieel nog geen fitnesscentrums die het koude fitnessen aanbieden (of de airco moet per ongeluk te laag staan). Als je toch deze manier van sporten uit wilt proberen zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om zelf te ondernemen. Je kan bijvoorbeeld je eigen airco naar beneden bijstellen of in de regen of kou buiten gaan hardlopen of sporten. Uiteindelijk draait het erom dat je sport in een koudere omgeving zodat je je bruine vetweefsel activeert en dan maakt het niet uit waar of hoe je dat doet.
© 2015 - 2024 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenHoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenSporten is, samen met een aangepast voedingspatroon, één van de meest gebruikte manieren om calorieën te verbranden en d…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Sportieve activiteiten voor gevoelige gewrichtenSportieve activiteiten voor gevoelige gewrichtenWanneer je last hebt van je gewrichten kan het lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Toch zijn er verschillende…
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…
Palmares en erelijst Jan JanssenZonder enige twijfel is Jan Janssen (geboren op 19 mei 1940 te Nootdorp) de één na grootste wielrenner die Nederland ooi…
Bronnen en referenties
  • http://www.usatoday.com/story/life/2015/07/30/cool-workouts-could-next-hot-fitness-trend/30706193/
  • http://www.menshealth.co.uk/fitness/cardio-exercise/the-ice-edge
Yvette001 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.