Palmares en erelijst Jan Janssen
Zonder enige twijfel is Jan Janssen (geboren op 19 mei 1940 te Nootdorp) de één na grootste wielrenner die Nederland ooit heeft gehad. Alleen Joop Zoetemelk heeft een completere erelijst dan Janssen. Beide zijn de enige Nederlanders, die de Tour de France hebben gewonnen (dat weet bijna iedereen), maar ook de enige landgenoten, die de Vuelta a España (de Ronde van Spanje) op hun erelijst hebben staan. Overigens reed Jansen driemaal met de puntentrui naar Parijs, werd wereldkampioen en won diverse (top)klassiekers. Een zeer complete renner.
Biografie Jan Janssen
Wielereigenschappen
Jan Janssen is een echte allrounder. Hij was weliswaar niet zo snel als concurrent Darrigade in de sprint, maar Janssen kon echt wel een sprint winnen. Zo won hij driemaal de puntentrui in de Tour. In eerste instantie ging hij altijd voor het algemeen klassement, maar als dat niet lukte ging hij zich richten op de trui voor de sprinters. Ook in de Vuelta won hij tweemaal de puntentrui. Bovendien was Janssen geen echte tijdrijder zoals bijvoorbeeld zijn concurrent Jacques Anquetil. Maar in de belangrijkste tijdrit van zijn leven, de afsluitende tijdrit van de Tour de France in 1968, was het de snelste van heel het veld. Hij won toen niet alleen de tijdrit, maar ook de Tour. Zijn grootste overwinning.
Jan Janssen was geen echte klimmer, zoals zijn generatiegenoot Federico Bahamontes, toch won hij de beroemdste bergrit van de Tour de France ooit. Op 13 juli 1967 overleed Tom Simpson op de flanken van de Mont Ventoux. Een tragische gebeurtenis die iedereen zich nog kan herinneren, maar wie won die rit? Juist; Jan Janssen. Die had zich de hele klim van de Mont Ventoux kunnen handhaven in een select groepje. Na de afdaling was de finish in het dal. Met grote overmacht won Janssen de sprint van de overige echte klimmers.
Waarom was Janssen dan een wielrenner van wereldformaat? Hij was wellicht de beste tussen de oren. Hij had een goed koersinzicht en een uitmuntende mentaliteit. Hij kon echt afzien en zich vastbijten in zijn tegenstanders. Daarom was hij zo moeilijk om te lossen in de klim. Bovendien probeerde hij met de belangrijkste renners in het peloton goede vrienden te blijven zoals Jacques Anquetil. Janssen liet ooit de Fransman een belangrijk Frans criterium winnen. Later betaalde Anquetil hem terug door in de Ronde van Nederland een gat dicht te rijden, zodat Janssen (die een slechte dag had) toch de rittenkoers in eigen land op zijn naam kon schrijven.
Mooiste overwinningen en grootste teleurstellingen
In 1964 won Jan Janssen zijn allereerste topwedstrijd, het wereldkampioenschap. In 1966 leek hij op weg naar de zege in de Tour de France. Echter in de gele leiderstrui maakte hij in een Alpen-etappe een cruciale fout. In het begin van de etappe zat hij ontspannen achterin het peloton, toen enkele concurrenten (waaronder Aimar en Bitossi) wegreden. Ondanks alle inspanning verloor Janssen te veel tijd. Aimar won de Tour van 1966 en Janssen werd tweede. Een zeer harde les voor de Nederlander in het grote rondewerk.
Deze les kwam hem een jaar later goed van pas. In 1967 reed hij zijn eerste Ronde van Spanje en met groot succes. Hij had de negatieve ervaring van de Tour'66 meegenomen en reed nu wel naar de zege. Hij won bovendien de puntentrui. Hiermee was Jan Janssen de eerste Nederlander die een grote ronde op zijn naam had geschreven. Later dat jaar wilde Jan Janssen heel graag wereldkampioen worden voor eigen publiek in Heerlen. In de sprint kwam hij een half wiel te kort tegen het grote talent in opkomst Eddy Merckx. Deze tegenslag zou later een geluk bij een ongeluk blijken te zijn.
In 1968 kon je een redelijk salaris verdienen als wielrenner, maar de startgelden en premies in de criteriums was een welkome aanvulling op het jaarloon. Je kon als renner op twee manieren goed geld verdienen in de "rondje om de kerk". Of door goede prestaties in de Tour of door als wereldkampioen aan de start te verschijnen. Jan Janssen had besloten dat hij de Tour van 1968 niet zou rijden, als hij in 1967 wereldkampioen was geworden. Maar doordat hij tweede was geworden op het WK, moest hij wel naar de Tour van 1968 gaan, als hij zijn marktwaarde wilde veiligstellen in de lucratieve criteriums. Het verhaal over de Tour van 1968 is bekend. Janssen won als eerste Nederlander de Tour. Dat was nooit gebeurd als hij Merckx op het WK in Heerlen in 1967 had verslagen.
Later zou blijken dat 1968 de laatste kans was geweest voor Janssen op succes in de Tour, want vanaf 1969 was Merckx heer en meester in de Ronde van Frankrijk. Het leven kan soms een rare wending nemen. Want ondanks alle andere overwinningen was het leven van Jan Janssen ná de zomer van 1968 niet te vergelijken met daarvoor. Tijdens de het criterium "Acht van Chaam" kwamen naar verluid 80.000 mensen de Tourwinnaar van 1968 huldigen!
Palmares en erelijst
Wereldkampioenschap
- Eerste plaats: 1964
- Tweede plaats: 1967
- Derde plaats: -
Tour de France
- Eerste plaats: 1968
- Tweede plaats: 1966
- Derde plaats: -
- Puntenklassement: 1964, 1965, 1967
- Bergklassement: -
- Etappezeges: 7
Vuelta a España
- Eerste plaats: 1967
- Tweede plaats: -
- Derde plaats: -
- Puntenklassement: 1967, 1968
- Bergklassement: -
- Etappezeges: 3
Jan Janssen reed nooit de Giro d'Italia. Hij reed meestal voor Franse ploegen die de voorkeur gaven aan wedstrijden zoals de Daufiné in de maand mei.
Overige belangrijke wedstrijden
- Kampioenschap van Zürich: 1962
- Parijs-Nice: 1964
- Bordeaux-Parijs: 1966
- Parijs-Roubaix: 1967
Trivia
- Nederlands sportman van het jaar 1968
- Nederlands wielrenner van het jaar 1964, 1965, 1966, 1967, 1968
Jan Janssen stond in het boek van Jean Nelissen (1999) met de beste 100 wielrenners ooit op plaats 27 en bij Wilfred Luijckx (2015) in het boek "Top 100 van het Wielrennen" op plaats 24".
Lees verder