Wedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennen

Wedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennen In het wielrennen zijn er verschillende niveau's voor wedstrijden en ploegen. Niet elke wedstrijd is namelijk even belangrijk en niet elke ploeg is goed genoeg om aan de belangrijkste wedstrijden mee te doen. Daarom heeft de UCI verschillende categorieën bedacht voor de wedstrijden en de ploegen. Door die categorieën is het niet meer mogelijk als continentale ploeg om mee te doen aan een UWT-koers.

Categorieën van de ploegen in het wielrennen

Er zijn in het wielrennen drie soorten ploegen. Je hebt de World Tour, de Pro Continental Tour en de Continental Tour.

World Tour

De World Tour is de hoogste categorie voor ploegen. In deze categorie rijden 18 ploegen. Bekende ploegen uit die categorie zijn Sky, Astana, Movistar en Ag2r La Mondiale. Ploegen uit de World Tour zijn verplicht om mee te doen aan wedstrijden zoals de Tour de France en Paris - Roubaix. Voor een World Tour ploeg moeten ten minste 23 en maximaal 30 renners rijden. Alle renners in deze ploegen zijn profwielrenners. Deze categorie wordt vaak afgekort als WT.

Pro Continental Tour

De Pro Continental Tour is de categorie voor ploegen die niet goed genoeg zijn om in de World Tour te rijden. Toch mogen ze soms in de World Tour koersen meedoen als ze daar een uitnodiging voor hebben gekregen. Voorbeelden van ploegen in de Pro Continental Tour zijn Bardiani, Roompot en Aqua Blue. Voor een Pro Continental Tour team moeten ten minste 16 en maximaal 30 wielrenners rijden. Ook in deze categorie zijn alle renners prof. Deze categorie wordt vaak afgekort als PCT.

Continental Tour

De Continental Tour is de laagste categorie voor ploegen. Deze ploegen mogen niet meedoen aan de belangrijkste wedstrijden. Voor een Continental Tour team moeten ten minste 8 en maximaal 20 renners onder contract hebben. Een groot deel van de renners in deze ploegen moet er nog een baan naast hebben, omdat ze hier maar een heel laag salaris krijgen. De renners in deze categorie zijn dus geen prof. Voorbeelden van ploegen uit de Continental Tour zijn LKT Brandenburg, Join-S en Metec. Deze categorie wordt vaak afgekort als CT.

Uitleg wedstrijdcategorieën in het wielrennen

In het wielrennen zijn er ook voor wedstrijden verschillende categorieën. De afkorting voor die categorie bestaat uit twee delen. De afkorting kan er uitzien als 2.2. Het eerste cijfer geeft aan of een wedstrijd uit één of uit meerdere dagen bestaat. Na dat cijfer volgt een punt. Op het laatste deel van de afkorting staat van welk niveau de wedstrijd is.

Meerdaagse of eendagswedstrijd

Het eerste cijfer van de afkorting geeft aan of een wedstrijd een meerdaagse of een eendaagse wedstrijd is. De 2 staat voor een meerdaagse wedstrijd en de 1 staat voor een eendaagse wedstrijd.

Niveau van de wedstrijd

Het tweede cijfer staat voor het niveau van de wedstrijd. .UWT staat voor een World Tour-koers. Dat zijn de belangrijkste wedstrijden in het wielrennen. Tot de World Tour-koersen behoren onder andere de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen. Ook heb je .HC-koersen. Dat zijn voor wedstrijden die net wat minder bekend zijn dan de World Tour-koersen. Die categorie wordt ook wel de buitencategorie genoemd. Verder heb je nog de eerste en de tweede categorie. Die worden afgekort als .1 en .2. Ook zijn er nog koersen voor beloften. Dat zijn wielrenners die jonger zijn dan 23 jaar. De belangrijkste categorie voor beloften is .Ncup. Dat is de afkorting van de NationsCup. Dat is een soort van de World Tour voor beloften. Andere wedstrijden voor beloften worden gecategoriseerd met .2U.

Voorbeelden

De Ronde van Vlaanderen heeft in 2017 de wedstrijdcategorie (1.UWT). Dat betekent dus dat het een eendagswedstrijd uit de World Tour is. De Tour de Normandie heeft in 2017 de wedstrijdcategorie (2.2). Dat betekent dus dat het een meerdaagse wedstrijd op het tweede niveau is.

Wie mag meedoen aan welke categorie?

De Continental Tour-ploegen mogen natuurlijk niet meerijden in de Tour de France. Daarom heeft de UCI regels bedacht over wie mag meedoen aan welke wedstrijd.

World Tour-koersen

Aan World Tour-koersen mogen alle World Tour-ploegen meedoen. Ook mogen er een paar Pro Continental Tour-ploegen meedoen. Bij sommige wedstrijden doet er ook nog een nationaal team mee. Dat team moet dan wel uit het land van de organisator komen.

.HC-koersen

Aan koersen van de buitencategorie zijn er verschillende regels voor Europa en de rest van de wereld. In Europa mag maximaal 70% van de teams uit de World Tour komen. De rest van de teams moeten Pro Continental Tour of Continental Tour uit het land van de wedstrijd zijn. Sinds 2016 mogen er ook twee buitenlandse Continental Tour-teams rijden in buitencategorie koersen.

In de rest van de wereld zijn er iets andere regels. Daar mogen alle Continental Tour-teams meerijden, maar mag maximaal 65% World Tour zijn. Bij alle wedstrijden mag er een nationale selectie uit het land van de organisator meedoen.

.1-koersen

In koersen van de eerste categorie zijn er wel dezelfde regels over de hele wereld. Maximaal de helft mag World Tour zijn. De overige teams komen uit de Pro Continental Tour of de Continental Tour. Ook mogen er nationale selecties meedoen.

.2-koersen

In de koersen van de tweede categorie zijn er dan weer wel verschillende regels. In Europa mogen er alleen Pro Continental Tour-ploegen meedoen uit het eigen land. In de rest van de wereld mogen alle Pro Continental Tour-ploegen meedoen. Sinds 2016 mogen er echter wel twee buitenlandse Pro Continental Tour-teams meedoen aan koersen van de tweede categorie. Ook hier mogen nationale selecties meedoen.

Beloftekoersen

Bij .Ncup-koersen doen er alleen maar nationale selecties mee. Bij .2U-koersen mogen wel Continental Tour-teams meedoen.

Overzicht afkortingen met voorbeeld

AfkortingUitlegVoorbeeld
WTPloeg op het hoogste niveauAstana
PCTPloeg op het middelste niveauDirect Energie
CTPloeg op het laagste niveauKolls
1.UWTEendagswedstrijd in de World TourRonde van Vlaanderen
2.UWTMeerdaagse wedstrijd in de World TourTour de France
1.HCEendagswedstrijd in de buitencategorieScheldeprijs
2.HCMeerdaagse wedstrijd in de buitencategorieTour of Hainan
1.1Eendagswedstrijd in de eerste categorieLa Samyn
2.1Meerdaagse wedstrijd in de eerste categorieRonde van Oostenrijk
1.2Eendagswedstrijd in de tweede categorieGP Izola
2.2Meerdaagse wedstrijd in de tweede categorieTour du Cameroun
1.NcupEendagswedstrijd in de World Tour voor mannen onder de 23Trofeo Alfredo Binda
2.NcupMeerdaagse wedstrijd in de World Tour voor mannen onder de 23Tour de l'Avenir
1.2UEendagswedstrijd in de tweede categorie voor mannen onder de 23Trofeo PIVA
2.2UMeerdaagse wedstrijd in de tweede categorie voor mannen onder de 23Ronde de l'Isard
© 2017 - 2024 Wicow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: de vijf continentale circuitsWielrennen: de vijf continentale circuitsMeestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zij…
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
De tijdrit binnen het wielrennenDe tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast…
Franco Ballerini; verongelukt winnaar Parijs-RoubaixFranco Ballerini was een Italiaans wielrenner en wielercoach die in zijn carrière onder meer twee maal de Franse klassie…

Dartspelers: Tony O'Shea (BDO) - EngelandDartspelers: Tony O'Shea (BDO) - EngelandDe Engelse profdarter Tony O'Shea speelt al sinds 2002 bij de British Darts Organisation (BDO). Een overstap naar de vee…
Profdarter: Vincent van der VoortVincent van der Voort is een Nederlandse professionele darter met de bijnaam 'The Dutch Destroyer'. Met zijn snelle mani…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Union Cycliste Internationale, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.uci.ch/mm/Document/News/Rulesandregulation/17/73/59/2-ROA-20161108-E_English.PDF
Wicow (4 artikelen)
Laatste update: 05-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.