InfoNu.nl > Sport > Overige sport > De tijdrit binnen het wielrennen

De tijdrit binnen het wielrennen

De tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast is het elk jaar bepalend geweest voor het algemeen klassement. Tegenwoordig is de tijdrit een onderdeel van elke serieuze wielerronde. Er zijn zelfs tijdritten die een wedstrijd op zichzelf zijn. Waarin alleen het discipline tijdrijden wordt beoefend.

Wat is een tijdrit.

Iedereen zal op tv wel eens een tijdrit gezien hebben. Groot kenmerk voor de leek zijn het dichte achterwiel en de druppelvormige helm welke de wielrenners dragen. Dit alles dient om het beste resultaat te halen, waarover later meer.

In het kort komt het er bij een tijdrit op neer dat een bepaalde afstand moet worden afgelegd in een zo kort mogelijke tijd. Meestal wordt dit individueel afgelegd, soms echter ook in team, bij de ploegentijdrit.

Materiaal

In tegenstelling tot het een gewone wedstrijd of etappe binnen het wielrennen is de aerodynamica bij de tijdrit van groot belang. In de gewone etappes wordt de te rijden afstand vaak in het peloton afgelegd, waarin geschuild kan worden voor de wind, en hierdoor de aerodynamica van ondergeschikt belang is. Echter in de tijdritten sta je er alleen voor, of in sommige gevallen met je ploeg. Hierdoor kan geen moment geschuild worden voor de wind.

Er wordt dus alles aan gedaan om de luchtweerstand zo minimaal mogelijk te houden. Hiervoor zijn tijdrit specifieke materialen. Al deze materialen bevorderen de luchtstroming om de renner heen, zodat de luchtweerstand minimaal is.

 • Tijdritpak
 • Dicht achterwiel
 • Voorwiel met hoge velg
 • Ligstuur
 • Fietsframe welke de aerodynamische houding bevordert.
 • Tijdrithelm

Soorten tijdritten

Proloog

Niet in alle etappe wedstrijden, maar toch in de meeste wordt op de eerste dag van de ronde een proloog gereden. Een proloog is een hele korte tijdrit, vaak niet meer dan 8km. In deze proloog wordt de rangschikking in het peloton bepaald. Vaak lopen de tijdverschillen in een proloog niet erg hoog op.

Ploegentijdrit

De ploegentijdrit is een tijdrit welke met de gehele ploeg gereden wordt. In de 3 grote ronden wordt hier gestart met de ploeg van 9 renners. Welke in zon kort mogelijk de tijd de volledige afstand af moeten leggen. Onderweg worden vaak een aantal renners opgeofferd welke later binnenkomen, omdat de tijd van de 5e renner bepalend is.

De normale tijdrit

Dit is de meest voorkomende tijdrit. Individueel dient hier een afstand afgelegd te worden welke vaan tussen de 35 en 50 kilometer is. De tijdritten vinden plaats op vlak tot glooiend parcours. En zullen met hoge gemiddelde snelheid afgewerkt te worden. Er treden hier vaak grote verschillen in het algemeen klassement op. De betere tijdrijders onder de klassementsrenners pakken hier niet zelden meer dan 3 minuten op de pure klimmers.

Klimtijdrit

Een iets minder voorkomende tijdrit is de klimtijdrit. Naast de afstand die hier afgelegd moet worden, dient er ook een behoorlijk hoogteverschil overbrugd te worden. Door dit hoogteverschil zijn de echte tijdritspecialisten hier minder in het voordeel. Vaak zijn het de klassementsrenners of de klimmers die goed scoren in deze tijdrit. Ook is de aerodynamica hier van minder belang, daarom wordt de tijdrit vaak afgelegd op een gewone (extra lichte) wielrennersfiets

Huidige tijdrit specialisten

 • Fabian Cancellara
 • Lance Armstrong
 • Cadel Evans
 • José Ivan Gutiérrez
 • David Millar
 • Michael Rogers
 • David Zabriski
 • Bradley Wiggens
 • Edvald Boason Hagen
© 2010 - 2019 M987, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?Tijdrijden wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest prestigieuze onderdelen van het wielrennen. Een tijdri…
Wielrennen: wie is Tom Dumoulin?Wielrennen: wie is Tom Dumoulin?Het jaar 2015 was het jaar van Tom Dumoulin. Tijdens de Vuelta deed hij de harten van veel Nederlanders sneller kloppen,…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestreamWK wielrennen 2019 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
EK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2019 vinden plaats in Nederland. Het evenement wordt van woensdag 7 augustus…

Reageer op het artikel "De tijdrit binnen het wielrennen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: M987
Gepubliceerd: 31-10-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!