De tijdrit binnen het wielrennen
De tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast is het elk jaar bepalend geweest voor het algemeen klassement. Tegenwoordig is de tijdrit een onderdeel van elke serieuze wielerronde. Er zijn zelfs tijdritten die een wedstrijd op zichzelf zijn. Waarin alleen het discipline tijdrijden wordt beoefend.
Wat is een tijdrit.
Iedereen zal op tv wel eens een tijdrit gezien hebben. Groot kenmerk voor de leek zijn het dichte achterwiel en de druppelvormige helm welke de wielrenners dragen. Dit alles dient om het beste resultaat te halen, waarover later meer.
In het kort komt het er bij een tijdrit op neer dat een bepaalde afstand moet worden afgelegd in een zo kort mogelijke tijd. Meestal wordt dit individueel afgelegd, soms echter ook in team, bij de ploegentijdrit.
Materiaal
In tegenstelling tot het een gewone wedstrijd of etappe binnen het wielrennen is de aerodynamica bij de tijdrit van groot belang. In de gewone etappes wordt de te rijden afstand vaak in het peloton afgelegd, waarin geschuild kan worden voor de wind, en hierdoor de aerodynamica van ondergeschikt belang is. Echter in de tijdritten sta je er alleen voor, of in sommige gevallen met je ploeg. Hierdoor kan geen moment geschuild worden voor de wind.
Er wordt dus alles aan gedaan om de luchtweerstand zo minimaal mogelijk te houden. Hiervoor zijn tijdrit specifieke materialen. Al deze materialen bevorderen de luchtstroming om de renner heen, zodat de luchtweerstand minimaal is.
- Tijdritpak
- Dicht achterwiel
- Voorwiel met hoge velg
- Ligstuur
- Fietsframe welke de aerodynamische houding bevordert.
- Tijdrithelm
Soorten tijdritten
Proloog
Niet in alle etappe wedstrijden, maar toch in de meeste wordt op de eerste dag van de ronde een proloog gereden. Een proloog is een hele korte tijdrit, vaak niet meer dan 8km. In deze proloog wordt de rangschikking in het peloton bepaald. Vaak lopen de tijdverschillen in een proloog niet erg hoog op.
Ploegentijdrit
De ploegentijdrit is een tijdrit welke met de gehele ploeg gereden wordt. In de 3 grote ronden wordt hier gestart met de ploeg van 9 renners. Welke in zo’n kort mogelijk de tijd de volledige afstand af moeten leggen. Onderweg worden vaak een aantal renners opgeofferd welke later binnenkomen, omdat de tijd van de 5e renner bepalend is.
De normale tijdrit
Dit is de meest voorkomende tijdrit. Individueel dient hier een afstand afgelegd te worden welke vaan tussen de 35 en 50 kilometer is. De tijdritten vinden plaats op vlak tot glooiend parcours. En zullen met hoge gemiddelde snelheid afgewerkt te worden. Er treden hier vaak grote verschillen in het algemeen klassement op. De betere tijdrijders onder de klassementsrenners pakken hier niet zelden meer dan 3 minuten op de pure klimmers.
Klimtijdrit
Een iets minder voorkomende tijdrit is de klimtijdrit. Naast de afstand die hier afgelegd moet worden, dient er ook een behoorlijk hoogteverschil overbrugd te worden. Door dit hoogteverschil zijn de echte tijdritspecialisten hier minder in het voordeel. Vaak zijn het de klassementsrenners of de klimmers die goed scoren in deze tijdrit. Ook is de aerodynamica hier van minder belang, daarom wordt de tijdrit vaak afgelegd op een gewone (extra lichte) wielrennersfiets
Huidige tijdrit specialisten
- Fabian Cancellara
- Lance Armstrong
- Cadel Evans
- José Ivan Gutiérrez
- David Millar
- Michael Rogers
- David Zabriski
- Bradley Wiggens
- Edvald Boason Hagen