InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?

Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?

Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton? Tijdrijden wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest prestigieuze onderdelen van het wielrennen. Een tijdrit is altijd een speciale belevenis. De wielrenners starten allemaal apart en zijn zo aerodynamisch mogelijk uitgedost. Een race tegen de klok is de ideale gelegenheid om te zien welke renners sterk zijn. De renners kunnen er immers in een eerlijke strijd van man tegen man uitmaken wie de snelste is. Wie zijn de beste tijdrijders van het peloton? En wie staat er op het lijstje van de beste tijdrijders aller tijden?

Tijdrijden

Kenners zeggen wel eens dat tijdrijden de elitediscipline van het wielrennen is. Je kan immers geen beschutting zoeken in het wiel van je concurrenten. Je staat er helemaal alleen voor: de wind, de weersomstandigheden, de vlakke stukken en de techniek in het bochtenwerk: tijdrijden is ieder voor zich. Er is dus wel wat voor te vinden dat dit het eerlijkste onderdeel van de koers is. In de race tegen de klok telt elke seconde en is elk detail belangrijk.

Tijdrijden en aërodynamica

Een van de eerste vereisten van een goede tijdrit is een optimale aerodynamica. Een tijdrijder heeft dan ook een speciale tijdritfiets die ervoor zorgt dat hij minder wind vangt. Het komt er ook op aan om "de grote molen rond te draaien", zoals dat in het jargon heet. Dit betekent dat je een zo groot mogelijk rendement (en dus snelheid) krijgt naarmate je een grotere versnelling kan draaien op je fiets. Tony Martin draaide in de eerste tijdrit van de Tour 2013 de ongelooflijk zware versnelling 58x11.

Beste tijdrijders (2019)

Remco Evenepoel

De Belg Remco Evenepoel geldt als een van de grootste talenten in de geschiedenis van het Belgische wielrennen. In zijn eerste profjaar werd hij meteen Europees kampioen tijdrijden en behaalde hij een derde plaats op het BK tijdrijden. De grootste troef van Evenepoel als tijdrijder is allicht de combinatie van fysieke kracht en een uitstekende aerodynamische houding op de fiets.

Wout Van Aert

Wout Van Aert is oorspronkelijk een veldrijder maar maakte in 2019 een opvallende opmars in het wegwielrennen. Zo won hij onder meer massaspurts in de Dauphiné en de Tour en werd hij Belgisch kampioen tijdrijden. Als cyclocrosser beschikt de talentvolle Van Aert over een explosiviteit die hem voordeel kan opleveren in tijdritten. Van Aert zal dan ook steeds tot de favorieten behoren wanneer hij deelneemt aan een tijdrit.

Chris Froome

Chris Froome is een vrij compleet renner en haalt uitstekende resultaten in tijdritten, vooral in grote rondes zoals de Tour de France. Zoals het een goed klassementsrenner past, behoort Froome zowel in het tijdrijden als in het klimmen tot de absolute top. Froome is een van de beste tijdrijders van de laatste tien jaar en schreef mede daardoor alle Grote Rondes op zijn naam.

Gerraint Thomas

Gerraint Thomas heeft net als Bradley Wiggins een opleiding gehad in het baanwielrennen, en beiden wonnen ook de Tour de France. Thomas won de Tour in 2018 en behoort tot de beste renners tegen de klok. Hij werd Brits kampioen in het tijdrijden en won tal van tijdritten in diverse rittenwedstrijden.

Tom Dumoulin

Dé grote naam in opmars als het aankomt op tijdrijden is de Nederlander Tom Dumoulin. De talentvolle tijdrijder en allrounder Dumoulin liet meermaals zijn talent voor tijdrijden zien en lijkt in juni 2015 in de vorm van zijn leven te zitten. Zo won hij de proloog en de tijdrit in de Ronde van Zwitserland 2015 waarbij hij telkens het tijdritfenomeen Fabian Cancellara in het stof liet bijten. In 2017 verbaasde Dumoulin vriend en vijand door in de afsluitende tijdrit van de Giro de roze leiderstrui definitief te veroveren. Dumoulin werd zodoende de eerste Nederlandse eindwinnaar van de Ronde van Italië.

Primoz Roglic

Opvallend aan Primoz Roglic is dat hij een voormalig schansspringer is die daardoor een bijzondere aerodynamische stijl heeft ontwikkeld. Hierdoor neemt hij een effectieve houding aan bij het tijdrijden wat hem al meerdere overwinningen heeft opgeleverd. Zo won hij al verschillende rittenwedstrijden zoals de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico.

Victor Campenaerts

De kleurrijke Belg Victor Campenaerts leverde in 2019 een prestatie van formaat door het werelduurrecord op zijn naam te schrijven. Met een afstand van 55,089 km verbeterde hij het vorige record van Bradley Wiggins met maar liefst vijfhonderd meter. Als je het werelduurrecord kan verbeteren ben je ontegensprekelijk een uitstekend tijdrijder. Campenaerts, ook wel Vocsnor genoemd, werd bovendien al Belgisch en Europees kampioen tijdrijden.

Andere goeie tijdrijders

Het hangt zowat af van het moment in het wielerseizoen welke tijdrijders er bovenuit steken. Op het einde van een grote wielerronde zoals de Tour zijn het ook vooral de klassementsrenners die de tijdritten winnen. Een van de beste graadmeters is steeds het wereldkampioenschap tijdrijden. Andere uitstekende tijdrijders in het peloton zijn:
 • Wilco Kelderman
 • Egan Bernal
 • Rohan Dennis
 • Alex Dowsett
 • Matthias Brändle
 • Taylor Phinney
 • Richie Porte
 • Roman Kreuziger
 • Thomas De Gendt
 • Stefan Küng

Beste tijdrijders aller tijden

Als we een lijst opmaken van de beste tijdrijders uit de geschiedenis van het wielrennen is het opvallend hoeveel Tourwinnaars vermeld worden. Blijkbaar is het geen toeval dat uitstekende tijdrijders die ook goed kunnen klimmen de beste troeven in handen hebben om de Tour de France te winnen. Dit lijstje kan ongetwijfeld weinig verkeerd doen als het gaat om het verzamelen van de beste tijdrijders aller tijden:
 • Eddy Merckx
 • Jacques Anquetil
 • Bernard Hinault
 • Miguel Indurain
 • Greg LeMond
 • Fabian Cancellara
 • Bradley Wiggins

Lees verder

© 2013 - 2019 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De tijdrit binnen het wielrennenDe tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast…
Tips voor wielrenners voor een betere tijdritTips voor wielrenners voor een betere tijdritTijdrijden is een van de mooiste disciplines in het wielrennen, maar ook een van de zwaarste. In een tijdrit is de renne…
Remco Evenepoel: programma 2019, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel: programma 2019, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel is een wielrenner die in de twee jaar dat hij bij de junioren actief was (2017 en 2018), een onuitwisbar…
Wielrennen: wie is Tom Dumoulin?Wielrennen: wie is Tom Dumoulin?Het jaar 2015 was het jaar van Tom Dumoulin. Tijdens de Vuelta deed hij de harten van veel Nederlanders sneller kloppen,…
Wielrennen: de tijdrit ... een vak apartEen vast onderdeel in elke grote wielerronde is de individuele tijdrit. Een race tegen de klok, tegen je tegenstanders e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdrijden (geraadpleegd op 23/06/2015).
 • https://www.wielerflits.be/nieuws/tour-2018-voorbeschouwing-individuele-tijdrit-naar-espelette/comment-page-2/ (geraadpleegd op 03/06/2019).

Reageer op het artikel "Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 10-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Topwielrenners
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!