Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)

Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen) De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielrennen. Op de deelnemerslijst van deze Italiaanse rittenkoers staan jaarlijks veel wereldtoppers. De Giro Rosa is op het internet te volgen via een livestream. De officiële naam van deze koers is de Giro d'Italia Internazionale Femminile. In 2021 gaat deze wielerwedstrijd van start op 2 juli. De slotrit van deze editie vindt plaats op 11 juli 2021.

Historie van de Giro Rosa: Giro d'Italia voor dames

De Giro Rosa is de Giro d'Italia voor vrouwen. Deze ronde bestaat sinds 1988. De eerste editie werd dat jaar gewonnen door Maria Canins. In 1991 en 1992 werd de ronde niet georganiseerd. In 1993 keerde de wedstrijd terug op de kalender. In de loop der jaren is deze wedstrijd uitgegroeid tot de belangrijkste jaarlijkse rittenkoers in het dameswielrennen.

Doorgaans wordt deze Ronde van Italië voor vrouwen de Giro Rosa genoemd. Op de wielerkalender heeft deze wedstrijd echter als offiële naam de Giro d'Italia Internazionale Femminile. De wedstrijd wordt soms ook wel de Giro Donne genoemd.

Erelijst: Nederlandse successen

Hoe ziet de erelijst van deze vrouwenwielerwedstrijd eruit qua Nederlandse successen, voorafgaand aan de editie van 2021?
Acht keer werd de Giro Rosa gewonnen door een Nederlandse renster. Marianne Vos pakte de eindzege in 2011, 2012 en 2015. Anna van der Breggen won in 2015, 2017 en 2020. Annemiek van Vleuten won de Giro Rosa in 2018 en 2019.

Parcours Giro Rosa

Hoe ziet het etappeschema van de Giro Rosa eruit? Typerend voor het parcours is, dat er bij heel wat etappes een heuvel in de finale zit. Soms is dat een relatief kleine, maar steile beklimming, doch soms is de slotklim een serieuze helling in het middengebergte. De wedstrijd wordt vaak in juli verreden. Vanwege het coronavirus vond de wedstrijd in 2020 pas in september plaats. In 2021 en de daaropvolgende jaren is het de planning dat de koers weer in juli op de kalender staat.

Parcours Giro Rosa: rittenschema 2021

 • 2 juli 2021, rit 1: Fossano - Cuneo, 26.7km (ploegentijdrit)
 • 3 juli 2021, rit 2: Boves - Prato Nevoso, 100.1km
 • 4 juli 2021, rit 3: Casale Monferrato - Ovada, 135km
 • 5 juli 2021, rit 4: Formazza L. Fondovalle - Riale Di Formazza, 11.2km
 • 6 juli 2021, rit 5: Milaan - Carugate, 120.1km
 • 7 juli 2021, rit 6: Colico - Colico, 155km
 • 8 juli 2021, rit 7: Soprazocco Di G. - Puegnago Del Garda, 109.6km
 • 9 juli 2021, rit 8: San Vendemiano - Mortegliano, 129.4km
 • 10 juli 2021, rit 9: Feletto-Umberto - Monte Matajur, 122.6km
 • 11 juli 2021, rit 10: Capriva del Friuli - Cormons, 113km

Giro d'Italia Internazionale Femminile 2021 live op tv?

De uitzendrechten van Giro Rosa zijn in Nederland en België in handen van Eurosport. Helaas zenden zij deze wedstrijd niet live op tv uit. (Dit heeft te maken met de drukke sportkalender in deze periode, waarin onder meer ook de Tour de France en Wimbledon plaatsvinden.) Wel is de Giro Rosa bij hen live via stream te volgen. Hoe laat beginnen de online-uitzendingen op de livestream? Verderop vindt u het uitzendschema van de stream bij deze Italiaanse dameswielerwedstrijd.

Livestream Giro Rosa 2021 (Giro d'Italia Internazionale Femminile)

Livetream Giro Rosa bij Eurosport in 2021

De Giro Rosa is is online te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream is deze vrouwenkoers dus te volgen via smartphones, tablets, laptops, desktop computers, enzovoort. De officiële stream van Eurosport bevindt zich op de Eurosport Player. Hoe laat begint de livestream dagelijks? Zodra het uitzendschema van de livestream bekend is, wordt dat hier geplaatst. De uitzendingen van alle etappes van deze Italiaanse rittenkoers zijn via de stream op de Eurosport Player te bekijken. Om zo'n livestream te gebruiken, dient men een abonnement op deze app te hebben. Eurosport presenteert zich op die app ook echt als de 'Home of Cycling'. Er zijn heel veel wielerwedstrijden via die app per livestream te bekijken. Zo heeft deze sportomroep de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Ronde van Italië. Ook zijn alle etappe van de Tour van start tot finish op die livestream te zien. Op hun livestream zijn echter ook veel kleine koersen live te zien, waaronder zelfs koersen die in de lage landen niet op televisie te zien zijn. Elke uitzending is na afloop nog dagenlang terug te bekijken via een stream op die app.

Uitzendschema Giro Rosa 2021, hoe laat?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen voor de Giro d'Italia Internazionale Fmminile 2021? Hieronder vindt het voorlopige uitzendschema van deze Giro voor dames. Hierin zullen mogelijk nog wat wijzigingen plaatsvinden. Indien er wijzigingen plaatsvinden in de uitzendtijden van de Giro d'Italia voor dames, dan wordt dit schema geüpdatet.

Uitzendschema Giro voor dames 2021

 • Vr. 2 juli 2021: 15u15 op de livestream
 • Za. 3 juli 2021: 14u30 livestream
 • Zo. 4 juli 2021: 15u15 livestream
 • Ma. 5 juli 2021: 14u30 livestream
 • Di. 6 juli 2021: 14u15 livestream
 • Wo. 7 juli 2021: 15u15 livestream
 • Do. 8 juli 2021: 14u30 livestream
 • Vr. 9 juli 2021: 15u15 livestream
 • Za. 10 juli 2021: 15u15 livestream
 • Zo. 11 juli 2021: 14u45 livestream

Go App: livestream Giro Rosa?

Is het ook mogelijk om per livestream via de Go App (online tv) naar de Giro Rosa te kijken? Met die applicatie kan men per livestream kijken naar de zenders uit het tv-pakket van Ziggo? Helaas wordt de koers door Eurosport niet live op tv uitgezonden, maar alleen via de livestream. Daardoor is deze koers niet via een livestream op de Ziggo Go App te bekijken. Dat is jammer, want voor Ziggo-klanten is zo'n stream op die app gratis. Indien die sportzender het wel op tv uit zou zenden, zouden de tv-klanten dus op die app een gratis livestream van de Giro Rosa 2021 hebben. Helaas is dat dus niet het geval.

Livestream Giro Rosa via iTV-app?

Is deze etappekoers ook live te bekijken via een livestream op de iTV-app? Hierop kunnen klanten van Interactieve Tv bij KPN per livestream naar een groot aantal televisiezenders kijken. Daarbij geldt echter hetzelfde als bij Ziggo: omdat deze koers niet live op tv bij Eurosport is, is de wedstrijd helaas ook niet via een livestream op de iTV-app te zien.

Stream Giro Rosa GCN

Er wordt een livestream van deze dameskoers verzorgd door GCN (Global Cycling Network)? De livestream van deze Italiaanse dameswedstrijd bevindt zich dagelijks op de GCN-app. Hoe laat begint hun stream? De livestream van hen begint dagelijks tegelijkertijd met de stream van Eurosport. Wie een livestream van GCN + wil bekijken, dient een betaald abonnement bij hen te hebben.

PMG Sport en de Giro Rosa

Bij PMG Sport heeft anno 2021 ook de uitzendrechten voor het verzorgen een livestream van Giro Rosa.

Livestream NPO?

De NOS (NPO) heeft in theorie ook de live-uitzendrechten (live tv en stream) van deze koers. Zij bieden in 2021 echter niet een livestream aan van de Giro d'Italia Internazionale Femminile. De NOS zendt wel samenvattingen uit van de etappes op tv.

Livestream FloBikes? Livestream Sporza? Neen

Heeft de Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes ook een livestream van deze koers? Neen, zij bieden bij deze Giro Rosa geen livestream aan. Ook bij Belgische abonneezenders zoals Proximus Sports en Eleven Sports Network is geen live tv-uitzending of livestream van deze koers te vinden. Bij het Belgische VOO Sports is ook geen livestream beschikbaar.

Vrouwenwielrennen live

Er is vaak aangekondigd dat deze Ronde van Italië voor vrouwen, als belangrijkste damesrittenkoers 'in het komende jaar' echt live op tv en via een livestream te volgen zou zijn. Uiteindelijk kwam de voorspelling tot aan de editie van 2020 nooit uit. In 2021 is dit echter eindelijk veranderd. Ook in 2022 is de koers per livestream te volgen.

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Sprinters in de Giro d'ItaliaSprinters in de Giro d'ItaliaIn het voorjaar wordt jaarlijks de Giro d'Italia verreden. Deze Italiaanse wielerkoers heeft in de loop der jaren divers…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…

Skieën en snowboarden; wat zijn de verschillen?Skieën en snowboarden; wat zijn de verschillen?Skieën en snowboarden zijn twee sporten die op sommige gebieden zeer verschillend van elkaar zijn. Het snowboarden is bi…
Gardedansen als sportGardedansen als sportGardedansen, ofwel dansgarde, wordt vaak verward met de dansmariekes die bij Prins Carnaval horen. Gardedansen is echter…
Bronnen en referenties
 • https://vueltacv.es/presentacion-oficial-68a-volta-c-v-gran-premi-banc-sabadell/
 • https://es.wikipedia.org/wiki/Vuelta_a_la_Comunidad_Valenciana
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/227391/minder-tijdritkilometers-in-ruta-del-sol-meer-in-valencia.html
 • http://www.procyclingstats.com/race/Volta_a_la_Comunitat_Valenciana_2017_Startlist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Levante_(streek)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 06-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.