Sportklimmen: een nieuwe sport in opkomst

Sportklimmen is een sport die in Nederland steeds meer populariteit wint. Door heel Nederland duiken er klimmuren op en wanneer je op een doordeweekse avond een kijkje gaat nemen bij een klimmuur, is het er gezellig druk. Sportklimmen is voor iedereen. Voor iemand die gewoon zijn wekelijkse beweging wil en zijn sociale netwerk wil uitbreiden, tot mensen die het hoogste niveau willen bereiken en als doel hebben de meest uitdagende rotsen te beklimmen in Frankrijk of Italië.

Wat is sportklimmen?

Sportklimmen is een zeer afwisselende, uitdagende sport die voor ieder wat wils heeft. Zelfs met een kleine basis kun je al heel ver komen. In Nederland begin je deze sport met indoorklimmen, oftewel het klimmen in een klimhal. In de klimhallen zijn er een grote hoeveelheid routes van diverse niveau's. Een route wordt hierbij aangegeven met een bepaalde kleur greepjes. Voor alle routes hangen er touwen waar jij en je zekeraar zich aan bevestigen. Vervolgens is het de bedoeling dat je een route volgt en de top van deze route bereikt. Voordat je van start kunt gaan met het sportklimmen, is het belangrijk dat je het zekeren en de algemene (veiligheids)afspraken die gelden bij het klimmen kent. Bij sommige klimhallen mag je na een kwartier instructies en begeleiding, zelfstandig klimmen en zekeren. Sowieso worden er in vrijwel alle hallen beginnerscursussen aangeboden, waarin je de beginselen van het klimmen geleerd krijgt.

Wat is leuk aan klimmen?

Verschillende mensen hebben verschillende motivaties om te gaan klimmen. Het is een sport waarbij zowel lenigheid, als kracht, als ook techniek komt kijken. Ook conditie en een flink portie lef en prestatiedrang kunnen van pas komen! Alles bij elkaar maakt het een zeer afwisselende sport. Per persoon kunnen de sterke en zwakke kanten erg verschillen door lichamelijke kenmerken zoals leeftijd, grootte, lengte van de armen/benen en soepelheid. De motivatie en angst kunnen eveneens per persoon verschillen, maar kunnen ook voor elk persoon per dag variëren. Voor prestatiegerichte personen is klimmen een zeer geschikte sport, want wat is het heerlijk als je de top hebt bereikt na alle moeite! En wat is het een uitdaging om iedere keer weer een niveau hoger te kunnen bereiken! Aangenaam aan klimmen is ook dat alle aandacht nodig is voor het klimmen zodat alle andere (vervelende) gedachtes kunnen worden uitgebannen.

De diverse vormen van klimmen

Sportklimmen begint met top-rope klimmen in de klimhal. Dit betekent dat het touw al tot boven aan toe vast zit. Zodra je valt hang je in dit geval gelijk in het touw. Dit is een ideale manier van klimmen voor beginners. Wanneer je een stapje verder wilt kun je leren voorklimmen. Dit kun je eerst indoor oefenen, daarna ook outdoor. Bij het voorklimmen moet je het touw steeds hoger met setjes vastklikken aan haken in de muur. Op deze manier 'hang' je dus zelf het touw in de muur. Als je nu valt, kan het zijn dat je eerst een stuk naar beneden valt totdat je hangt aan de laatste haak waar je je touw aan vast had gemaakt. Gevorderden kunnen vervolgens leren adventure klimmen. Hierbij leer je bij rotsen zelf je zekeringspunten aan te leggen (door middel van nuts en friends).

Routes

In de klimhallen worden er routes aangeboden in allerlei soorten en maten. Alle routes zijn in niveau's onderverdeeld. Van niveau 3 en 4 voor de allereerste beginners, naar niveau 5a, 5b en 5c, welke te behalen zijn wanneer je met regelmaat klimt zonder veel extra cursussen, tot de daarop volgende niveau's voor (ver)gevorderen (6a t/m 8c). Door techniektraining kan er economischer worden omgegaan met kracht, evenwicht en inzicht. Regelmatig serieus klimmen met een minimum van 2x per week is op den duur noodzakelijk om een hoger niveau te behalen. Dit is voldoende tot niveau 6b+ / 6c. De routes kunnen sterk verschillen in hun opbouw. Sommige routes zijn recht omhoog. Andere routes hebben een overhang, waardoor je soms half over de kop hangt en waarbij veel armkracht nodig is. De ene route is vooral gericht op het bewaren van je evenwicht, terwijl de andere route meer gericht is op het gebruiken van spierkracht. Vaak hoe hoger het niveau van de route is, hoe kleiner de greepjes zijn en hoe meer techniek er ook bij komt kijken.

Materiaal

Het basismateriaal voor klimmen in de klimhal bestaat uit:

  • Klimgordel
  • Klimschoenen
  • Karabiner
  • Zekerapparaat, bijvoorbeeld een ATC, een Acht, een Potje of een Gri Gri
  • Pofzak met magnesium

NB.
  • In alle klimhallen zijn de basismaterialen ook te huren.
  • Wanneer je gaat voorklimmen, heb je ook setjes nodig waarmee je jezelf kunt vastklikken aan de haken in de muur.
  • Bij het buitenklimmen kunnen ook andere materialen noodzakelijk zijn. Zoals een helm, een Sling, en eigen touw. Een Reverso en een Plaquette kunnen van pas komen bij het naklimmen.

Techniek

Tijdens het klimmen worden (bewust of onbewust) verschillende technieken gebruikt. Ten eerste bestaat de basishouding en de basisbeweging. Andere technieken zijn Indraaien, Flagging, Kruizen, Rupsbeweging, Mantle Move, Piazen, Graadklimmen, Hoekklimmen, en Rockover. Deze technieken kunnen aangeleerd worden door ze bij andere klimmers af te kijken of door een techniekcursus te volgen.

Boulderen

Boulderen is een andere tak van het klimmen. De naam boulderen geeft al aan dat het gaat om het beklimmen van rotsblokken of het onderste gedeelte van rotswanden (meestal niet hoger dan enkele meters). De uitdaging is om op dit kleine stukje rots een korte route te klimmen, die niet meer dan een aantal bewegingen bevat en niet alleen omhoog loopt, maar ook vaak horizontaal of zelfs weer naar beneden. De moeilijkheid zit hem in één of twee heel zware stappen of vaker nog is het vinden van de juiste opeenvolging van bewegingen het doel. Het is een soort puzzel met het lichaam en de rots (of klimwand). Het boulderen kan ook bevorderend zijn voor je technieken tijdens het wandklimmen.

Klimhallen

Door heel Nederland zijn er verschillende klimhallen. Ook bestaan er buitenklimmuren waar je moet kunnen voorklimmen. Ook zijn er boulderhallen in Nederland aanwezig.

Cursussen

In Nederland zijn er klimcursussen in allerlei soorten en maten:
  • Beginnerscursussen
  • Voorklimcursussen met mogelijkheden om ook in de Belgische Ardennen te oefenen
  • Techniekcursussen
  • Bouldercursussen
  • Jeugdcursussen

Bij de verschillende klimhallen worden een hoeveelheid aan cursussen aangeboden. Tevens worden er cursussen via klimverenigingen en de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) aangeboden.

Hoe vind je een klimpartner?

Wanneer je hebt bedacht dat je wilt gaan klimmen, is de volgende stap om een klimmaatje te vinden. Klimmen kun je nou eenmaal niet alleen. Altijd moet er iemand zijn die je zekert. Op internet zijn er allerlei forums waar je klimmaatjes kunt zoeken. Door het doen van cursussen kun je ook mensen leren kennen die geïnteresseerd zijn in het klimmen. Tot slot zijn er in Nederland een aantal (studenten)klimverenigingen.
© 2009 - 2024 Indiaan1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urban free climbing, een extreme sportUrban free climbing, een extreme sport'Urban free climbing' ook gekend als 'buildering' is een sport dat de laatste jaren een opmars kent. Door de sociale med…
Boulderen: een intensieve klimsportBoulderen: een intensieve klimsportBoulderen is het beklimmen van rotsblokken. Het is een explosieve sport die bestaat uit het klimmen van korte, moeilijke…
Magnesium voor klimsport, turnen, gewichtheffen, atletiek, …Magnesium voor klimsport, turnen, gewichtheffen, atletiek, …Magnesium is een witte poederstof die het zweet absorbeert, de handen stroef maakt en zo de sporter extra grip oplevert.…
Hoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenHoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenJe bent al een tijdje aan het fitnessen en gaat regelmatig naar de sportschool, of je begint net met wat gewichtjes te t…

Krachttraining! Hoe begin je?Krachttraining! Hoe begin je?Of je nou aan je conditie wilt werken, sterker wilt worden, aan je gezondheid wilt werken, wilt afvallen of juist meer s…
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Bronnen en referenties
  • http://www.outsideplayer.nl/web/
Indiaan1984 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.