Zumba, de nieuwste work-out

Zumba, de nieuwste work-out Zumba is een work-out gebaseerd op verschillende dansstijlen uit Latijns-Amerika. Deze dansen zijn bijvoorbeeld de salsa, de merengue, de axé, de samba en de cumbia. De hype komt uit Amerika, waar Zumba een groot succes is. De naam Zumba komt uit het Colombiaans en het betekent ongeveer 'snel bewegen en lol hebben'.

Geschiedenis

Zumba is een fitness strategie waarbij je snel beweegt op Latijns-Amerikaanse muziek. Het is een mix tussen dansen en aerobicsoefeningen. Zo is fitness trainer Alberto Perez uit Colombia ook op het idee gekomen. Tijdens een aerobics les zette hij salsa en merengue muziek op iedereen vond het zo leuk dat ze niets anders meer wilden. Zo is Alberto Perez met Zumba begonnen. Hij begon nog klein in Colombia, maar toen hij een keer naar Miami ging om daar les te geven, stapten er 2 zakenlieden op hem af. Zij zagen wel potentieel in Zumba en samen hebben ze Zumba bekend gemaakt in Amerika. Al snel werd het in heel Amerika bekend en zo werd het een nationale hype. Door het succes in Amerika is het al snel overgeslagen naar andere landen en nu wordt er al Zumba-les gegeven in meer dan 35 landen over de hele wereld.

Hoe gaat Zumba te werk?

Zumba trainingen zijn er in veel varianten te verkrijgen. Er zijn wekelijkse trainingen te volgen of je kan workshops voor één keer doen zodat jemakkelijk kennis kan maken met Zumba. Binnen Zumba zijn ook nog verschillende moeilijkheidsniveaus en verschillende stijlen. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten van Zumba, zoals:
 • Zumba Basic Skills Instructor Training
 • Zumba Basic Skills 2
 • Zumba Gold Workshop (voor de ouderen en minder sportieve mensen)
 • Zumba Toning Workshop
 • Zumba Kids
 • Zumba Aqua (deze les wordt in het water gegeven)

Voordat je les mag geven in Zumba moet op zijn minst de Zumba Basic Skills Instructor Training zijn gevolgd. Als u zelf thuis wilt trainen voor de tv kunt u een Zumba DVD kopen. In Nederland kan je Zumba DVD's kopen via bijvoorbeeld Tell Sell.

Voor wie is Zumba?

Zumba is bedoeld voor iedereen! Het is de bedoeling dat iedereen kan meedoen met Zumba. Zoals u hierboven heeft gelezen zijn er al veel verschillende soorten trainingen die je kan volgen en dit worden er alleen nog maar meer. Ouderen, kinderen, minder sportieve mensen en zelfs als u (nog) erg dik bent. Iedereen kan meedoen! Natuurlijk moet u wel houden van dansen en snel bewegen en ook moet u een beetje interesse hebben voor de muziek. Zumba wordt al wel beoefend op verschillende muziekstijlen en daarom zit er vast wel wat tussen wat u leuk vindt.

Als u niet samen met iemand anders wilt trainen kunt u gewoon thuis de DVD opzetten. Als u wel samen wilt trainen gaat u gewoon naar de lessen die u erg goed zullen doen, want Zumba is niet alleen fysiek goed. U krijgt er ook een mentale oppepper van.

Werkt Zumba écht?

Veel mensen vragen zich af of Zumba nou ook wel écht werkt. Het antwoord is: Ja, het werkt echt. De resultaten zullen natuurlijk verschillen per persoon, maar uit onderzoek van Amerikaanse universiteiten is gebleken dat Zumba minstens even goed werkt als andere work-outs. Veel mensen zijn zeer positief. Dit komt niet alleen door de geboekte resultaten, maar ook door het feit dat het door de meeste mensen die aan Zumba doen, het ook echt leuk vinden. Gewone fitnesstrainingen en work-outs worden over het algemeen minder leuk gevonden dan Zumba.

Waarom zou u Zumba wel/niet gaan doen?

U kunt Zumba gaan doen, omdat:
 • Het werkt even snel als andere work-outs
 • Het is leuk om te doen
 • Zumba kan in uw eentje of juist met meerdere mensen
 • Iedereen kan meedoen met Zumba, het is ook bedoeld voor iedereen
 • U houdt van de muziek

Waarom u Zumba niet zou gaan doen:
 • U houdt niet van de muziek
 • De bewegingen zijn over het algemeen snel
 • Het is een compleet nieuwe work-out waar u misschien niet van houdt
© 2009 - 2024 Habbekrats, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Afvallen met Aqua ZumbaAqua Zumba, wat is dat nou weer? Zoals de naam al doet vermoeden, is het Zumba in het water. Deze sport is ideaal wannee…
Zumba Fitness 1 en 2 voor de WiiZumba Fitness 1 en 2 voor de WiiEr zijn erg veel dansspellen voor de Wii verkrijgbaar en het is lastig om daar een leuke uit te kiezen. Aanraders zijn J…

Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!Sportpsychologie en fitness lijkt een minder voor de hand liggende combinatie. Toch is sportpsychologie in fitness net z…
Bereik jouw ideale lichaam in de sportschoolAls je een mooi lichaam wilt is het belangrijk om te gaan sporten. Een erg effectieve sport is fitness. Hiermee kan je e…
Bronnen en referenties
 • http://www.yunomi.nl/artikel/zumbawerkt-het-echt
 • http://www.zumbafitnessen.nl/
 • Eigen ervaring
Habbekrats (4 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.