InfoNu.nl > Sport > Overige sport > De Hort op? Pak de Mountainbike

De Hort op? Pak de Mountainbike

Herfst staat gelijk aan modder en nattigheid. Niet alleen maar vervelend, want het zijn de ideale ingrediënten voor pittig dagje mountainbike.

Fietsen = Fietsen. Of niet?

Mountainbiken is een sport, meerbepaald een tak van wielersport, waarbij men over ruige terreinen fietst, meestal met een speciaal daarvoor ontworpen mountainbike. Mountainbiken is mountainbike zou je denken, maar niets is minder waar. Een overzicht van de verschillende disciplines:
 • Cross-country: De Olympische discipline binnen het mountainbiken. Je fietst vooral op onverharde wegen en paden.
 • Downhill: Is te vergelijken met skiën. De start is boven op een berg, de finish onder in het dal met onderweg verschillende obstakels. Wie het uitgezette parcours het snelst aflegt, wint.
 • Four Cross: Op een uitgezet parcours racen vier rijders tegen elkaar. De eerste twee gaan door naar de volgende ronde, net zoland tot er vier rijders overblijven die in de finale voor de prijzen strijden.

Kiezen en Kopen

'Je materiaalkeuze wordt vaak bepaald door de dikte van je portemonnee, maar voor elk budget is het juiste materiaal te vinden,' vindt Bas de Bever. Afhankelijk van de discipline waar je de fiets voor gaat gebruiken, zijn de volgende onderdelen van primair belang voor het goed afstellen van je fiets. Laat dus ook goed adviseren bij de aanschaf ervan:
 • Frame
 • Vork
 • Schokdemper (in het geval van een full-suspension fiets)
 • Remmen
 • Banden

Tip: Met een beetje vloeibare latex in je banden (30-50 cc) rijd je je banden nooit meer lek. Hou daarnaast je bandenspanning goed in de gaten. Zachtere banden - tussen de 1,8 en 2,2 bar - zorgen voor betere vering en vormen zich naar het terrein.

What to wear?

Ook je kledingkeuze hangt af van de discipline. Bij cross-country zal het vooraal aankomen op gewicht, comfort, goede vochtopname en snelle warmte-afgifte. Bij de zogenaamde gravity onderdelen (four cross en downhill) zijn bescherming en comfort belangrijk. Bij deze laatste twee disciplines draag je atlijd een helm, handschoenen en kniebescherming. Afhankelijk van het te rijden parcours kan daar nog rugbescherming bijkomen. Bij het cross-country mountainbiken volstaat een helm.

Tip: Een helm moet lekker zitten, goed ventileren en voldoende bescherming bieden als je een flinke smak maakt. Beknibbel er daarom niet op, met een helm van rond de 200 euro zit je goed.Fietsvoer...

 • Pasta: Rijk aan koolhydraten en de ideale brandstof voor grote inspanningen.
 • Bananen: Leveren veel energie en zijn makkelijk mee te nemen. hetzelfde geldt voor energierepen. Let wel op de calorieën.
 • Brood: Een boterham is een prima energieleverancier vlak voor of tijdens de tocht. Zoet of hartig beleg maakt daarbij niks uit.
 • Dorstlesser: Wordt vaak in een adem als energiedranken genoemd, maar bevat minder koolhydraten (40-80 gram). Levert vocht en energie, en dat is hard nodig want je verliest makkelijk een liter vocht per uur tijdens het fietsen.

Bas de Bever

Bad de Bever is 41 jaar oud en stond van 1988 tot en met 1993 aan de top van het BMX-circuit. Daarna stapte hij over naar (downhill) mountainbike, waarop hij het ook tot pro schopte. Sinds 2004 is hij bondscoach voor de nationale selectie. Op dit moment geeft hij druk training in de VS. Bas de Bever wordt gezien als één van de Mountainbike deskundigen van Nederland.Hotspots

Bas heeft zijn favoriete speelkwartier in West-Canada (Vancouver/Whistler) en de Rockies in de USA. Dichter bij huis bieden de Belgische Ardennen ook uitstekende mogelijkheiden. Wil je je in Nederland uitleven? Op websites als Mountainbike.nl en MTBroutes.nl vind je talloze mountainbike routes.
© 2009 - 2018 Wise-tree, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kopen van een MountainbikeMountainbiken is een bekende sport, die al een aantal decennia bestaat. De vraag voor beginners is vooral: welke mountai…
Je eerste mountainbike kopenJe eerste mountainbike kopenAls je een mountainbike koopt moet je natuurlijk rekening houden met de kwaliteit en je budget. Vooral de afmontage van…
Wandelen en mountainbiken op La PalmaWandelen en mountainbiken op La PalmaLa Isla Verde (het groene eiland). La Palma is een prachtig groen Canarisch eiland. Het eiland leent zich uitstekend voo…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema wielersportOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema wielersportOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema wielersport. Van 28 juli tot en met 12 augustus 2012 worden er wielerwedstrij…
Mountainbiken, de volgende stapMountainbiken, de volgende stapJe hebt een mountainbike, maar nu? Een beetje paden rijden, wat asfalt en dan toch het bos in. De echte techniek is er n…
Bronnen en referenties
 • http://www.mountainbike.nl
 • http://www.MTBroutes.nl
 • http://www.bikeparken.nl
 • Boeken:
 • Mountainbiken - Ian Osborne - 2007
 • Mountainbiken - Jed Morgan - 2005
 • Mountainbiken - Susanna Mills - 2002

Reageer op het artikel "De Hort op? Pak de Mountainbike"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wise-tree
Gepubliceerd: 28-11-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!