De Hort op? Pak de Mountainbike

Herfst staat gelijk aan modder en nattigheid. Niet alleen maar vervelend, want het zijn de ideale ingrediënten voor pittig dagje mountainbike.

Fietsen = Fietsen. Of niet?

Mountainbiken is een sport, meer bepaald een tak van wielersport, waarbij men over ruige terreinen fietst, meestal met een speciaal daarvoor ontworpen mountainbike. Mountainbiken is mountainbike zou je denken, maar niets is minder waar. Een overzicht van de verschillende disciplines:
 • Cross-country: De Olympische discipline binnen het mountainbiken. Je fietst vooral op onverharde wegen en paden.
 • Downhill: Is te vergelijken met skiën. De start is boven op een berg, de finish onder in het dal met onderweg verschillende obstakels. Wie het uitgezette parcours het snelst aflegt, wint.
 • Four Cross: Op een uitgezet parcours racen vier rijders tegen elkaar. De eerste twee gaan door naar de volgende ronde, net zolang tot er vier rijders overblijven die in de finale voor de prijzen strijden.

Kiezen en Kopen

'Je materiaalkeuze wordt vaak bepaald door de dikte van je portemonnee, maar voor elk budget is het juiste materiaal te vinden,' vindt Bas de Bever. Afhankelijk van de discipline waar je de fiets voor gaat gebruiken, zijn de volgende onderdelen van primair belang voor het goed afstellen van je fiets. Laat dus ook goed adviseren bij de aanschaf ervan:
 • Frame
 • Vork
 • Schokdemper (in het geval van een full-suspension fiets)
 • Remmen
 • Banden

Tip: Met een beetje vloeibare latex in je banden (30-50 cc) rijd je je banden nooit meer lek. Hou daarnaast je bandenspanning goed in de gaten. Zachtere banden - tussen de 1,8 en 2,2 bar - zorgen voor betere vering en vormen zich naar het terrein.

What to wear?

Ook je kledingkeuze hangt af van de discipline. Bij cross-country zal het vooraal aankomen op gewicht, comfort, goede vochtopname en snelle warmte-afgifte. Bij de zogenaamde gravity onderdelen (four cross en downhill) zijn bescherming en comfort belangrijk. Bij deze laatste twee disciplines draag je altijd een helm, handschoenen en kniebescherming. Afhankelijk van het te rijden parcours kan daar nog rugbescherming bijkomen. Bij het cross-country mountainbiken volstaat een helm.

Tip: Een helm moet lekker zitten, goed ventileren en voldoende bescherming bieden als je een flinke smak maakt. Beknibbel er daarom niet op, met een helm van rond de 200 euro zit je goed.

Fietsvoer...

 • Pasta: Rijk aan koolhydraten en de ideale brandstof voor grote inspanningen.
 • Bananen: Leveren veel energie en zijn makkelijk mee te nemen. hetzelfde geldt voor energierepen. Let wel op de calorieën.
 • Brood: Een boterham is een prima energieleverancier vlak voor of tijdens de tocht. Zoet of hartig beleg maakt daarbij niks uit.
 • Dorstlesser: Wordt vaak in een adem als energiedranken genoemd, maar bevat minder koolhydraten (40-80 gram). Levert vocht en energie, en dat is hard nodig want je verliest makkelijk een liter vocht per uur tijdens het fietsen.

Bas de Bever

Bad de Bever is 41 jaar oud en stond van 1988 tot en met 1993 aan de top van het BMX-circuit. Daarna stapte hij over naar (downhill) mountainbike, waarop hij het ook tot pro schopte. Sinds 2004 is hij bondscoach voor de nationale selectie. Op dit moment geeft hij druk training in de VS. Bas de Bever wordt gezien als één van de Mountainbike deskundigen van Nederland.

Hotspots

Bas heeft zijn favoriete speelkwartier in West-Canada (Vancouver/Whistler) en de Rockies in de USA. Dichter bij huis bieden de Belgische Ardennen ook uitstekende mogelijkheden. Wil je je in Nederland uitleven? Op websites als Mountainbike.nl en MTBroutes.nl vind je talloze mountainbike routes.
© 2009 - 2024 Wise-tree, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestreamOlympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestreamOp maandag 26 juli en dinsdag 27 juli 2021 worden de Olympische mountainbikewedstrijden gehouden worden. Het parcours be…
Spannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandSpannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandWe gaan met zijn allen graag naar buiten om de dagelijkse drukte te ontvluchten en even een moment van ontspanning te zo…
Kopen van een MountainbikeMountainbiken is een bekende sport, die al een aantal decennia bestaat. De vraag voor beginners is vooral: welke mountai…
Je eerste mountainbike kopenJe eerste mountainbike kopenAls je een mountainbike koopt moet je natuurlijk rekening houden met de kwaliteit en je budget. Vooral de afmontage van…

Hoe kan (sport)psychologie mij helpen op dressuurwedstrijdenIn de dressuursport is jarenlang vooral gericht op rijtechnische aspecten en de ontwikkeling hiervan. Sinds enkele jaren…
Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!Sportpsychologie en fitness lijkt een minder voor de hand liggende combinatie. Toch is sportpsychologie in fitness net z…
Bronnen en referenties
 • http://www.mountainbike.nl
 • http://www.MTBroutes.nl
 • http://www.bikeparken.nl
 • Boeken:
 • Mountainbiken - Ian Osborne - 2007
 • Mountainbiken - Jed Morgan - 2005
 • Mountainbiken - Susanna Mills - 2002
Wise-tree (10 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.