Snooker Spelregels - Effecten met de keu

Snooker Spelregels - Effecten met de keu Snooker spelregels: effecten met de keu geven. In het snookerspel kun je de speelbal diverse effecten meegeven tijdens het stoten. Speelbalbeheersing is daarbij het aller belangrijkste. Met een goede balbeheersing, dat wil zeggen recht stoten en een goede follow-through kun je heel ver komen. Als de beheersing van de speelbal goed is kunnen effecten als topspin, backspin en side spin worden toegepast.

Effecten met de keu geven in het snookerspel

Met de keu mag je volgens de snooker spelregels bepaalde effecten aan de speelbal meegeven. De volgende effecten worden hieronder uitgelegd:
  • Topspin
  • Backspin
  • Side spin
  • Swerve shot

Topspin

Topspin is een eenvoudig effect. De speelbal krijgt topspin als de keu de bal raakt op twaalf uur. De bal schiet dan door op de tafel. Hoe meer de bal naar het midden wordt geraakt hoe minder het topspin effect wordt bereikt. De bal schiet dan dus ook minder ver door. Topspin ontstaat alleen als de speelbal flink boven het midden wordt geraakt. Stoot daarbij niet naar beneden. De keu moet evenwijdig aan de tafel zijn bij het stoten.

Backspin

Als de speelbal met de keu onder het midden wordt geraakt ontstaat backspin. De bal blijft dan liggen of rolt terug, na contact met de objectbal. Wanneer de speelbal vlak onder het midden wordt geraakt krijgt deze weinig tot geen backspin mee. De speelbal zal dan stil blijven liggen. Dit heet een stun shot.

Wanneer de speelbal lager wordt geraakt (richting zes uur) zal deze terugrollen. Dit effect wordt de screwshot of de trekstoot genoemd. Dit is een van de moeilijkste effecten om te spelen. Om kracht in de stoot te leggen is het belangrijk om een lange en soepele voorbeweging met de keu te maken. Laat vervolgens de keu het werk doen. Stoot de speelbal op zes uur en zorg er voor dat de stoot goed wordt afgemaakt (de follow-through) in een rechte lijn. Op het moment van het raken van de speelbal moet de keu de hoogste snelheid hebben tijdens de stoot.

Side Spin

Door de speelbal aan de zijkant te raken (op negen en drie uur) wordt een zij-effect meegegeven. Dit is het moeilijkste effect, en moet daarom heel nauwkeurig worden uitgevoerd. Dit effect wordt alleen maar toegepast als het absoluut noodzakelijk is en wanneer er geen alternatief bestaat. Wat gebeurt er precies met de bal bij een zij-effect?

Als de pomerans de witte bal aan de rechterkant op drie uur raakt, wordt de bal eerst naar links geduwd. Als het effect grip krijgt op de bal begint hij naar rechts af te buigen. Bij het toepassen van dit effect moet iets links of iets rechts van het midden worden gestoten. De keu moet in een rechte lijn door de bal heen stoten. En erg belangrijk is een goede follow-through. Als die goed wordt uitgevoerd krijgt de bal het gewenste effect.

Swerve shot

Een bekende stoot met zij-effect is het ‘swerve shot’ (boogstoot). Hiervoor moet de keu schuin omhoog staan, en moet er onder het midden van de speelbal worden gestoten. Hierdoor krijgt de bal veel effect en maakt als het ware een boog over de tafel. Er mag niet te veel afstand zitten tussen de speelbal en de objectbal. Dit effect wordt vaak gebruikt om uit een snooker te komen.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snooker Spelregels - Uitleg moeilijke stotenSnooker spelregels: moeilijke stoten. Om uit moeilijke situaties te komen in het snookerspel zijn verschillende mogelijk…
WK snooker - erelijst 1969-2020WK snooker - erelijst 1969-2020Sinds 1977 is The Crucible Theatre het vaste strijdtoneel voor het WK snooker. In het legendarische snookerdecor in Shef…
WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
De spelregels van de keusport snookerDe spelregels van de keusport snookerSnooker is een sport die van oorsprong uit India komt. Het werd hier bedacht door Britten in de tijd dat Groot-Brittanni…

Het hele jaar door skien en snowboardenNederland is niet het land van de bergen. Toch binden veel Nederlanders elk jaar weer de skies of het snowboard onder ti…
Juiste voeding bij duursporten (hardlopen) voor topprestatieJuiste voeding bij duursporten (hardlopen) voor topprestatieAls je een goede sportprestatie wil leveren, zal je ongetwijfeld extra goed op je voeding letten. Maar wat bij de ene sp…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 06-02-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.