De Dr. Bibberregel in het schaatsen
De Dr. Bibberregel is een regel die moet voorkomend dat schaatsers op het rechte stuk de lijn overgaan met hun hele schaats. Tijdens het schaatsseizoen 2010 werd de Dr. Bibberregel ingevoerd. Maar waarom is de Dr. Bibberregel eigenlijk ingevoerd? De Dr. Bibberregel in het schaatsen in het kort uitgelegd en hoe het uitwerkt in de praktijk .
Wat is de Dr. Bibberregel in het schaatsen?
De Dr. Bibberregel is een regel waarin staat opgenomen dat schaatsers op langebaanafstanden de markeringslijn niet over mogen gaan van hun eigen baan met hun hele schaats. Doen zij dit wel dan worden ze gediskwalificeerd. De Dr. Bibberregel is al in 2006 voorbereid. In november 2009 werd de regel aan de coaches voorgelegd. Op het ISU-congres (congres van de schaatsbond ISU) in Barcelona gingen de landen er zonder al te veel problemen mee akkoord.
Waarom is de Dr. Bibberregel in het schaatsen ingevoerd?
De regels zou zijn ingevoerd om de veiligheid van schaatsers te verbeteren. Daarbij staat het basisprincipe centraal dat er in banen geschaatst wordt en dat de schaatsers zich daar ook aan moeten houden. In de andere baan (de baan van de tegenstander) komen om snelheid te maken mag dan ook niet. Het is ook een regel die er voor zorgt dat de achterliggende schaatser er gerust op kan zijn dat de voor hem liggende deelnemer niet in zijn baan rijdt. Dat is ook een mentale kwestie. Want iemand die al achter ligt en dan ook voortdurend zijn tegenstander in zijn baan ziet rijden moet inhouden of rijdt naar buiten. Daarmee worden seconden verspeeld.
Hoeveel slachtoffers van Dr. Bibber tijdens het NK schaatsen 2010?
Tijdens het NK schaatsen van 2010 zijn 5 schaatsers gediskwalificeerd omdat ze zich niet aan de Dr. Bibberregel hielden en in de andere baan reden op het rechte stuk
Protesten tegen de Dr. Bibberregel
Inmiddels zijn er flink wat protesten gerezen tegen de regel, hoewel er ook veel voorstanders zijn. Vanuit Nederland lijken de protesten groot te zijn. Zo kwam Mark Tuitert met een petitie om de regel op te heffen. De kritiek vanuit Nederland zou te maken kunnen hebben met het feit dat Nederlanders altijd voorop schaatsen en dus geen last hebben van hun opponenten. Ze zien hen dus die lijn niet oversteken en hoeven ook niet in te houden. Overigens lijkt het erop dat de regel niet echt teruggedraaid kan worden. De Dr. Bibberregel is procedureel helemaal correct gegaan. Het is bovendien een wetswijziging die pas in 2012 weer ongedaan zou kunnen worden gedaan. Voor de wetswijzigingen waren er overigens bijna geen protesten.
Protest via Twitter tegen de Dr. Bibberregel
Op Twitter heeft schaatser Mark Tuitert een actie opgezet tegen de Dr. Bibberregel. Volgens hem zien schaatsers die rechte lijn tijdens het schaatsen niet zo duidelijk en wordt het veel meer een jurysport dan een echte sport.
Andere schaatsregels die tot protesten leidden
Eerder werd ook al een regeling ingevoerd die het insnijden van de bocht verbiedt. Daarop kwam ook veel weerstand, maar de regeling is nu helemaal ingeburgerd.