Schaatsen op natuurijs in het Gooi en omgeving

In het Gooi en in de onmiddellijke omgeving kan, bij aanhoudende vorst, op meerdere plekken ruim geschaatst worden. Voor de gezelligheid zijn er de vele vijvers en vaarten, ondergelopen weilanden en ijsbanen maar voor de toer- en marathonschaatsers zijn er de Ankeveense, Kortenhoefse en Loosdrechtse plassen, het Naardermeer en het Gooimeer.

Het Naardermeer

Het Naardermeer ligt tegen Bussum en Naarden aan en is een natuurgebied dat bestaat uit het Naardermeer, het Groote Meer, de Veertigmorgen en de Wijde- of Bovenste Blik. De laatste twee meren liggen ten zuiden van de spoorlijn Amersfoort-Amsterdam en zijn niet schaatsend vanaf de andere meren te bereiken. Een prachtig, verstild natuurgebied met enkele vogelhutten, veel overwinterende vogels en enkele kleine slootjes in westelijke richting. Het Naardermeer ligt goed beschermd en redelijk in de luwte en doordat het relatief ondiep is vriest het vrij snel dicht.

Adres en Route
Adres GPS: Meerkade, Naarden
Route: Vanaf de N263 (Gooilandseweg/Loodijk), afslag ‘s Gravelandseweg en Keverdijk richting Meerkade of vanuit richting Muiderberg via de Googweg.

Opstappen en parkeren aan de Meerkade (ruime parkeerfaciliteiten) en opstappen bij:
  • Het oude stoomgemaal en vissershuisje De Visserij (een klein stukje lopen)
  • Bij bruggetje, richting het Visserijpad.

Het Gooimeer

Het Gooimeer ligt tussen Almere en de “oude” Zuiderzeekust van Oud Naarden, Valkeveen en Huizen. Het is een open gebied waardoor het bij oostenwind niet snel dichtvriest. Het gedeelte tussen Oud Naarden en Huizen kent mooie natuur, maar is moeilijk te bereiken. Eventueel naar uitspanning Oud Valkeveen, waar u op het ijs kunt komen. Het meest praktisch is om op te stappen bij het strand van Huizen. Bij Oostenwind is het ijs eerst wat bobbelig maar bent u daar doorheen, dan kunt u langs de kust tot aan de aanloophaven van Huizen schaatsen. Bij een lange vorstperiode kunt u vaak langs de gehele kust tot Spakenburg schaatsen. Maar let op voor de vaargeul en havenmondingen, die zijn vaak nog niet veilig.Langs de kust is het overwegend ondiep, behalve bij de vaargeulen.

Adres en Route
Adres GPS: Zomerkade, Huizen
Route: Vanaf de A27 en A1 richting Huizen en binnen Huizen naar de Zomerkade.
Opstappen en parkeren kan bij het strand aan de Zomerkade, waar enkele restaurants te vinden zijn.

De Kortenhoefse plassen

De Kortenhoefse plassen en het Wijde Gat liggen ten oosten van de Kortenhoefsedijk en ten noorden van de Vreelandseweg. Het is een relatief klein schaatsgebied maar niet minder sympathiek.

Adres en Route
Adres: Kortenhoefsedijk, Kortenhoef
Vanuit Hilversum eenvoudig via de N201 te bereiken. Er zijn weinig officiële parkeerplekken en het dorp Kortenhoef loopt bij grote drukte dan ook snel vol. Bij ijsbaan Kattenbrug, ’t Kraaienest aan de Kortenhoefsedijk kunt u opstappen, of de kleintjes laten schaatsen in een veilige omgeving. Via enkele slootjes komt uiteindelijk bij de plassen uit.

De Loosdrechtse plassen

Dit is het meest uitgestrekte plassengebied maar door de grote diepte vriest het niet als eerste dicht. Er zijn drie actieve ijsclubs die ieder hun eigen toertochten en marathons organiseren. Dit gebied kent drie schaatsgebieden:
  • De Vuntus IJsclub De Loosdrechtse Plassen;deze plas ligt aan de noordkant van Oud Loosdrecht. Parkeren aan de Horndijk of met de fiets aan de Kromme Rade.
  • De 1e, 2e en 3e plas; aan de kant van de Vecht. Te bereiken via de N402 naar de Nieuweweg.
  • De 4e en 5e plas, aan de kant van Oud Loosdrecht, te bereiken via de N403 naar de Oud Loosdrechtsedijk. IJsclub Loosdrecht beheert ook nog de landijsbaan “De Lange Akker” , ter hoogte van de Nieuw Loosdrechtsedijk 190. IJsclub Loosdrecht IJsclub De Vijfde Plas

De Ankeveense plassen

Misschien wel het fraaiste schaatsgebied in de wijde omtrek zijn de Ankeveense plassen. Beduidend minder oppervlakte dan de Loosdrechtse plassen maar met name geliefd om de natuur, de kleine doorsteekjes en de koek-en-zopie bij de lokale ijsclub. Bij sneeuw wordt er actief geveegd.

Adres en Route
Er zijn twee populaire opstappunten:
  • Bij restaurant De Molen, Loodijk 30 (N236). Parkeren aan de weg. Dit punt is eenvoudig te bereiken vanuit Bussum of Weesp.
  • Bij het Bergsepad, in het centrum van Ankeveen. Hier wordt een weiland opengesteld waar u voor een paar euro uw auto dichtbij kunt parkeren. Via enkele slootjes komt u zo bij het grotere water. Parkeren aan het Stichtse End is gratis, maar moet u wel even lopen.

Even verderop vindt u de ijsbaan, die u ook vanaf de plassen kunt bereiken.

Tip

  • Bij binnenkomst van Ankeveen vindt u steevast het bord “IJs onbetrouwbaar” , Hiermee waarschuwt de gemeente voor de risico’s van zwak ijs. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er niet geschaatst kan worden, maar blijft u op de gebaande(ijs)paden.
  • Voor informatie over de kwaliteit en betrouwbaarheid van het ijs in het gebied van en rond de plassen kunt u terecht bij de IJsinfolijn 035-582 6446 of bij de website van weerstation De Arend.
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig schaatsen op natuurijsVeilig schaatsen op natuurijsNederland noemt zich een echt schaatsland. Grotendeels komt dit door de goede prestaties van onze schaatsers en schaatss…
Schaatsen op ijsbaan of natuurijs in Den Haag en omgevingAls er weer eens geschaatst kan worden is dat voor de meeste Nederlanders eenvoudig; in ons land vind je overal wel een…
Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland w…
Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Natuurijs, hoe dik moet het ijs zijn om erop te schaatsen?Zodra de meteorologen vorst beginnen te voorspellen, begint de schaatskoorts in Nederland vaak alweer snel te stijgen. D…

Buitensporten in de winterBuitensporten in de winterAls je aan buitensporten doet die in de winter ook gewoon buiten doorgaan, is je voorbereiding zeker zo belangrijk. Bles…
De Dr. Bibberregel in het schaatsenDe Dr. Bibberregel in het schaatsenDe Dr. Bibberregel is een regel die moet voorkomend dat schaatsers op het rechte stuk de lijn overgaan met hun hele scha…
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 30-11-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.