Hardlopen is volhouden

Hardlopen is volhouden Voor de een is bewegen vanzelfsprekend, voor de ander een noodzakelijk kwaad en weer iemand anders haalt er bergen energie uit. Voor iedereen is het anders, maar hardlopen is goed voor het lichaam. Wel met beleid uiteraard, maar als de loopschoenen aangaan kan je gaan.

Kleding, schoenen

Het belangrijkste bij hardlopen zijn de schoenen. Zorg voor een goede loopschoen en laat je adviseren in de betere sportzaak. Een goede schoen heeft ook te maken met het gewicht, de vorm van de voet etc. en daar is professionele hulp niet verkeerd.
Voor vrouwen geldt ook dat een goede beha belangrijk is. Een gewone beha geeft meestal niet genoeg steun tijdens het lopen en behalve dat het niet goed voor de borstspier is, kan het ook nog pijnlijk zijn. Laat je goed adviseren voor een sportbeha. Zowel sportzaken als de betere lingeriezaken verkopen sportbeha’s.

Starten

Starten wil zeggen opwarmen, want zonder een opgewarmd lichaam is de kans groot op blessures. Logisch ook, want ongebruikte spieren zijn relatief kwetsbaar. En opwarmen doe je met rek- en strekoefeningen in een logische volgorde:
  • Begin met dribbelen op de plaats en wissel dit na een minuut of wat af met kleine hupjes van het ene been op het andere been.
  • Na enkele minuten kun je de andere spieren erbij betrekken door de schouders los te maken met verticale en horizontale draaiingen van de armen.
  • Daarna de heupen losmaken en dat werkt ondermeer door een beweging met de heupen te maken alsof je een hoelahoep om je middel hebt.
  • Wissel deze oefeningen zo’n 10 tot 15 minuten af en je lichaam is op de juiste manier opgewarmd

En dan…

Als het lichaam is opgewarmd kun je gaan lopen, maar waar naar toe? Het is goed om een doel voor ogen te houden en als je begint is het de uitdaging het doel steeds een klein stukje te verleggen. Begin bijvoorbeeld na de warming up met 15 tot max. 20 minuten in een comfortabele looppas. Dit is voor iedereen verschillend, dus alleen beginnen en gevoel krijgen bij wat lekker loopt, is niet verkeerd. Maar voor andere geldt dat in een groepje lopen prettiger is, want je kunt elkaar op deze wijze stimuleren. Hoe je begint is dus heel persoonlijk. Het maakt op zich niet uit zolang je maar goed naar je lichaam luistert.

Opbouwen

Zo kan je bijvoorbeeld een bepaald rondje in de woonwijk nemen en kan je er iedere keer een blok bijnemen. Rek de 15 tot 20 minuten op tot je aan zo’n 45 tot 50 minuten zit. Heb je een bos of park in de buurt, zet dan een parkoers uit en neem iedere keer een stukje extra mee. Op allerlei manieren kan het werken, maar een doel voor ogen hebben is wel goede stimulans. Bepaal tenslotte hoe vaak je dit per week wil gaan doen.

Stoppen

Een warming up is belangrijk, maar de spieren na een intensieve training weer “af te koelen” is ook belangrijk. De cooling down – een vergelijkbaar traject als de warming up – is belangrijk om de spieren weer in de normale modus te krijgen. Je spieren koelen dan niet plotseling te sterk af en dus is de kans op blessures weer gereduceerd.

Loopweetjes

  • Als je op straat loopt is het goed zichtbaar te zijn. Zo zijn er reflecterende jasjes, maar loop je in een shirtje doe dan een speciaal bandje om je bovenarm. Dit is reflecterend en er zitten kleine lampjes in. Je bent zo goed zichtbaar en je doet erg lang met een dergelijk bandje.
  • Lid van een club worden? Informeer bij de KNAU www.ateletiekunie.nl.
  • Weet je het allemaal niet exact en heb je geen zin om lid van een club te worden, er is een programma op de mp3 speler. Dutch Runners (via KNAU) kan je ook verder helpen.
  • Durf je geen lid van een club te worden, omdat je beginner bent? De meeste loopclubs hebben ook beginners-groepjes. Iedereen staat er min of meer hetzelfde voor en samen bouw je het op.
  • Wil je alles exact bijhouden, dan is een hartslagmeter wellicht een optie.
  • Zwakke enkels of knieën? Er zijn speciale banden te koop die net wat extra steun geven bij de zwakkere delen

Tot slot

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is, maar inmiddels beseffen we ook steeds meer hoe goed het voor de geest is. Want je let meer op zaken waar je langs loopt, geuren worden niet als “vanzelfsprekend” gezien en de beleving in zijn algemeenheid is nadrukkelijker. Verder werkt het voor veel mensen zo dat het hoofd even leeg gemaakt kan worden en je los komt van de drukke beslommeringen van de dag.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
Hardlopen: warming-up en cooling-downWe hebben het allemaal wel eens gehoord: je lichaam opwarmen voordat je gaat sporten is belangrijk, evenals de cooling-d…

Hardlopen en (water) drinkenHardlopen is een van de populairste en meest inspannende sporten. Je lichaam verliest door die hoge intensiteit tijdens…
Paardrijden, wat is TRECTREC staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition, en is een in Nederland nog relatief onbekende vorm van…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.