Paragliden, zo vrij als een vogel

Paragliden, zo vrij als een vogel Al eeuwen lang is het de ultieme droom van de mens om te kunnen vliegen. Vrij zijn zoals een vogel en slechts het geluid te horen van de wind die langs je oren ruist. Met behulp van een reuzenscherm kan die droom nu waarheid worden.

Paragliden

Paragliden is een bergsport waarbij je met behulp van een reuzenscherm (ook wel vleugel of glijscherm genoemd) gemaakt van een superlicht maar ijzersterk materiaal de berg afzweeft. Hierbij maakt de piloot gebruik van de opwaartse stroming van lucht. Om zo lang mogelijk te kunnen vliegen is het dan ook de kunst om de opwaartse stromingen te vinden, anders zal men langzaam hoogte verliezen.

Materiaal

Om te kunnen paragliden heb je een glijscherm nodig. Het glijscherm wordt meestal gemaakt van nylon en bestaat uit twee stofdelen die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn.

Aan de voorkant is het glijscherm open, hier kan lucht door naar binnen stromen en daardoor zal het scherm de vorm aannemen van een vleugel. Tijdens de vlucht genereert de snelheid een opwaartse lift die de zwaartekracht tegenwerkt en daardoor het glijscherm laat zweven.

Het glijscherm is door middel van koorden, vaak gemaakt van kevlar, verbonden met een soort van zitzak. Tijdens de vlucht "zit" de piloot in de zitzak.

Door middel van twee stuurlijnen wordt het glijscherm bestuurd. In principe werken de stuurlijnen als twee remmen, waarmee de piloot respectievelijk de linker of rechterkant van het glijscherm kan afremmen en daarmee in de richting van de geremde kant vliegt.

De start

Bij het paragliden in de bergen start je altijd vanaf een schuin aflopende helling. Het is belangrijk dat de helling schuin genoeg naar beneden loopt, is dit namelijk niet het geval dan is het onmogelijk om los van de grond te komen. Er zijn twee verschillende starttechnieken te onderscheiden, met de rug naar het glijscherm gericht of juist met het gezicht naar het glijscherm gericht welke ook wel de Franse start wordt genoemd.

De vlucht

Ook tijdens de vlucht kan de piloot verschillende technieken inzetten. Er kunnen langeafstands vluchten worden gemaakt. De piloot maakt gebruik van de verschillende opwaartse luchtstromingen en probeert zodoende een zo lang mogelijke afstand af te leggen. De route volgt hij met behulp van een GPS ontvanger.

Ook kan men met een glijscherm acrobatische figuren vliegen. Loopings, salto’s etc.

Wanneer de piloot langs een berghelling vliegt en de daarlangs lopende luchtstroming gebruikt om min of meer op dezelfde hoogte te blijven, dan noemt men dat soaring.

Men spreekt over ploefen wanneer de piloot rechtstreeks van het startpunt naar het eindpunt vliegt, zonder gebruik te maken van de opwaartse luchtstromingen.

De landing

Het landen gebeurt meestal op een vlak stuk grond, vaak een weiland of ander grasveld. De piloot remt het glijscherm af en komt vlak voor de landing uit zijn zitzak en begint alvast loopbewegingen te maken terwijl hij nog in de lucht hangt. Eenmaal op de grond doet hij nog een aantal passen en laat het glijscherm achter zich op de grond vallen.

Diploma

Net zoals auto rijden mag je ook niet zomaar met een glijscherm de berg af vliegen. Je hebt hiervoor diploma’s nodig. Er zijn verschillende paragliding scholen die cursussen aanbieden. Je zal moeten beginnen met het eerste brevet. Hier wordt je onder andere geleerd hoe je het scherm vliegklaar moet maken, hoe je jezelf aan het scherm moet koppelen, je leert starten, bochten draaien in de lucht, landen, het weer inschatten en er wordt aandacht besteed aan de theoretische kennis van het vliegen. Nadat je het eerste brevet gehaald hebt, kan je een cursus volgen voor het tweede brevet.

Tandemvlucht

Als je nog geen paragliding vliegbrevet hebt, maar je wilt toch eens ervaren hoe geweldig het is om te vliegen, dan kun je een tandemvlucht boeken. Samen met een ervaren instructeur vlieg je de helling af. Met een beetje geluk mag je zelfs even het glijscherm besturen.

Lierstart

Niet overal zijn bergen. Maar tegenwoordig kun je ook in de meest platte landen paragliden. Je start dan niet vanaf een schuin aflopende berghelling, maar wordt omhoog getrokken door middel van een lier. Eenmaal op hoogte wordt de lier los gekoppeld en kun je genieten van het vliegen!
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skydiven, parachute springen, paraglijden, wat is dat?Skydiven, parachute springen, paraglijden, wat is dat?Skydiven en parachutespringen lijken op elkaar maar er zijn verschillen. Er zijn ook veel overeenkomsten. Zo krijg je va…
Luc Costermans: vlieg-, rally- en speedbootpiloot en blindLuc Costermans: vlieg-, rally- en speedbootpiloot en blindOok blinden en slechtzienden kunnen een breed scala aan sporten beoefenen. Voor deze doelgroep zijn er veel mogelijkhede…
Originele sportactiviteiten in de AlpenOriginele sportactiviteiten in de AlpenTijdens een wintervakantie in de Alpen kiest een overgrote meerderheid van de reizigers voor skiën, snowboarden en langl…
Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebiedVoorwaarden voor een sneeuwzeker skigebiedEen sneeuwzeker skigebied dat is voor de meeste wintersporters belangrijk aspect van de vakantie. De meeste wintersporte…

Drafsport, een mooie vorm van paardensportHarddravers, meestal ze zijn alleen bekend bij insiders. Veel mensen weten weinig tot niets van drafsport. Op zich is da…
Fietsen als prestatiesport: een typische duursportFietsen als prestatiesport: een typische duursportFietsen is een typische duursport, die in de categorie prestatiesporten het grootste aantal trainingsuren per jaar kent.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nuno Lopes, Pixabay
  • www.sfogliamilano.it
  • It.wikipedia.org/wiki/Parapendio
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.