Verplicht dragen cap in Z-dressuur

Verplicht dragen cap in Z-dressuur Een cap dragen in het Z-dressuur. Ieder jaar weer laait deze discussie op. De reglementen worden hier en daar aangescherpt. Na een dodelijk ongeluk in Limburg is de hele discussie weer opgelaaid. Voor mensen die niet kunnen kiezen tussen cap of hoedje is er de helmhoed.

Z-dressuur en de regels

In het B, L en het M-dressuur is het dragen van een cap verplicht, zowel outdoor als indoor. Wie in het Z komt, krijgt met andere regels te maken. Hierbij is het dragen van een cap niet langer verplicht. Het dragen van een hoedje wordt door veel Z-ruiters verkozen boven het dragen van een cap. Een hoedje ziet er toch wat netter uit. Het dragen van een cap tijdens het Z-dressuur mag overigens wel. Dit wordt niet afgestraft. De KNHS heeft deze regels opgesteld.

Veiligheidscertificaat en indoorwedstrijd

Tijdens het indoorseizoen wordt er binnen maneges gereden. Maneges die wedstrijden organiseren, moeten voorzien zijn van een veiligheidscertificaat. Dit certificaat houdt in dat het voor alle ruiters verplicht is een cap te dragen. Deze regel geldt dan ook voor de Z-dressuurruiters, Deze mogen dus geweigerd worden wanneer ze verschijnen met een hoedje. Een veiligheidscertificaat staat in dit geval altijd boven het KNHS reglement.

Op hallen zoals evenementenhallen geldt geen veiligheidscertificaat. Hier mag dus wel met een hoedje gereden worden. Overigens is dit ook hier niet verplicht, maar vanwege het grote evenement in dit soort hallen wel gewenst.

Outdoor en de cap in het Z-dressuur

Steeds vaker laait de discussie op over het al dan wel of niet dragen van een cap voor Z-dressurruiters, ook tijdens een outdoorwedstrijd. Deze discussie komt vooral naar boven tijdens een ongeval. In Amerika zijn ze het erover eens: sinds het ongeval van de amazone Courtney King is het dragen van een cap tijdens nationale dressuurcompetities verplicht. De amazone viel tijdens de training vane een jong paard en liep een hersenbloeding en een schedelbreuk op. Op internationale wedstrijden is het nog niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden door de FEI.

Terug naar Nederland: op 17 juli 2011 gebeurde in het Limburgse Heythuysen een leijk ongeluk met een Z-amazone. De 54-jarige vrouw, zat op haar paard tijdens een outdoorwedstrijd, toen deze plots schrok en richting de uitgang rende. Daar gleed het paard uit over de ijzeren uitrijplaten. De vrouw kwam ten val en viel met haar hoofd op de ijzeren plaat. Ze werd hersendood verklaard. Een naar detail aan de hele zaak is dat het paard verkocht was en de vrouw haar allerlaatste wedstrijd zou gaan rijden.

Na dit ongeluk laaide de hele discussie over het verplicht stellen van een cap opnieuw op. Een Z-ruiter heeft over het algemeen zijn of haar paard goed onder controle en men mag verwachten dat men goed met onverwachte situaties weet om te gaan. Echter, een paard op Z-niveau staat scherper aan de hulpen en is "heter", dit wil zeggen dat deze ook sneller kan schrikken. Een paard is en blijft een vluchtdier en zal bij schrik of angst ervan door gaan. Dodelijke ongelukken met Z-ruiters zijn echter op één hand te tellen, omdat de meeste hun paard weer goed onder controle krijgen.

Voorlopig blijft de verantwoording over het wel of niet dragen van een cap in het Z-dressuur, bij de ruiter of amazone liggen. Deze moet voor zichzelf bepalen en hoeveel risico hij/zij met zich mee wil dragen. Het dragen van een cap verlaagt de risico's op hersenletsel, maar kan deze niet helemaal uitsluiten.

Veiligheidshoedje

Voor Z-dressuurruiters is er sinds 2010 het veiligheidshoedje. Dit hoedje ziet eruit als het nette dressuurhoedje maar voldoet aan alle veiligheidseisen die de FEI stelt. Het hoedje is voorzien van een kinband en binnenin zit de veiligheidshelm. Het veiligheidshoedje kost tussen de 1.500 en 4.400 euro. Niet erg goedkoop dus. De hoedjes worden overigens wel op maat gemaakt. De helmhoed zoals hij genoemd wordt, werd in Uden uitgevonden. Ze kregen na vijf jaar sleutelen de goedkeuring door het TNO. De helmhoed is er in de kleur bruin of blauw.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Para-dressuur, dressuur voor gehandicaptenEr wordt steeds meer aandacht besteed aan het onder de aandacht brengen van deze sport, en het gaat steeds beter met de…

Profronde van Surhuisterveen, live op tv en livestreamProfronde van Surhuisterveen, live op tv en livestreamIn de zomer wordt de Profronde van Surhuisterveen georganiseerd. De profrenners strijden in deze wedstrijd om een trofee…
P90X, een strak lichaam in 90 dagenP90X, een strak lichaam in 90 dagenP90X is een hardcore fitness- en cardioprogramma waarmee je je lichaam in slechts 90 dagen strak traint. Het programma b…
Bronnen en referenties
  • http://www.lhiver.nl/productgroep/1/49/hoeden_helmhoed.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 27-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.