Para-dressuur, dressuur voor gehandicapten

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het onder de aandacht brengen van deze sport, en het gaat steeds beter met de organisaties die hier hun aandeel in hebben, hun bekendheid groeit. Toch zou het goed zijn als meer mensen begrijpen hoe de para-dressuur in elkaar zit, dit gaat namelijk net even anders als bij de "reguliere" dressuur.

Para-dressuur, dressuur voor gehandicapten

Para-dressuur, dressuur voor gehandicapte ruiters. Door de verschillende soorten handicaps is het beoordelen van de para-dressuur een systeem, of vakgebied apart. Er zijn spastische ruiters, maar ook ruiters die geen handen hebben, een been missen of gewoon een niet zichtbare handicap hebben. Daarom is deze sport net even anders dan de reguliere dressuur, maar zeker niet minder interessant.

Hoe het begon

In het jaar 2002 is bij Dressuurstal van Baalen* een vriendenclub opgericht die toen al in brede zin gericht was op gehandicaptensport. Later is deze vriendenclub een echte organisatie geworden met de aandacht vooral op het coachen van paard en ruiter met de naam DVB-foundation. De DVB foundation richt zich specifiek op gehandicapten dressuursport en alle zorgen die daarbij komen kijken. Sinds 2007 is de DVB-foundation een officieel begrip.
(* Coby en Marlies van Baalen, topruiters uit de gewone dressuursport)

Wedstrijden, hoe gaat dat?

De para-dressuur is een beetje anders dan de dressuur voor niet-gehandicapten; dat gaat ook bijna niet anders omdat iedereen een ander soort handicap heeft. Om iedereen eerlijke kansen te bieden is deze sport opgebouwd uit verschillende gradaties: graadmeters die aangeven hoe groot de handicap van invloed is op het rijden. Daarnaast zijn de wedstrijden zowel verdeeld in team- en individuele wedstrijden. De rijbak is 40 bij 20 groot en indien mogelijk 60 bij 20.

Gradatie

  • IA- Zeer zware beperking
  • IB- Zware beperking
  • II- Minder zware beperking
  • III- Beperking
  • IV- Lichte beperking, soms niet/nauwelijks zichtbaar.
In een teamkwalificatie zijn drie ruiters geselecteerd, waarvan er ten minste één in graad I of II zitten.

Landenteams Olympische Spelen

Voor de Olympische Spelen vinden altijd kwalificatiewedstrijden plaats. De punten behaald bij wedstrijden gedurende de kwalificatieperiode worden later bij elkaar opgeteld. Hier komen de beste ruiters uit die mee mogen. Voorwaarde is dat deze wedstrijden gejureerd worden door een jury van drie man, waarvan minstens twee juryleden niet uit hetzelfde land als de ruiter afkomstig mogen zijn. Ieder land mag één team afvaardigen bestaande uit drie of vier ruiters waarvan er minimaal één in graad IA, IB of II moet zitten.

Wedstrijdverloop

Bij iedere grote wedstrijd en ook bij de Olympische Spelen worden er drie onderdelen verreden, nl:
  • Team test (verplichtte landenproef)
  • Individuele test (verplichtte proef die ook meetelt voor het landenresultaat)
  • Kür op muziek (verplichte onderdelen toepassen in proef, uitwerking ervan is vrij)

De team en individuele proef worden apart van elkaar verreden en per team worden de scores bij elkaar opgeteld. De hoogste individuele scores worden bij de landenteam scores opgeteld en uiteindelijk mogen de vijf beste landen de kür op muziek rijden voor de finale.

Aandacht

Er wordt op grote evenementen vaak een moment gereserveerd voor de para-dressuur en het wordt steeds meer onder de aandacht gebracht. Dankzij de KNHS en de DVB- foundation wordt er veel moeite gedaan om deze sport op de kaart te zetten. Er zijn veel gehandicapte ruiters die dankzij goede verenigingen op maneges onder goede begeleiding kunnen rijden. Vaak is het moeilijk voor deze ruiters om in de wedstrijdsport te gaan omdat ze altijd begeleiding nodig hebben. Een eigen paard is vaak al helemaal niet weggelegd. Hiervoor is dus dagelijkse hulp en sponsoring nodig. Dat kost erg veel geld. Alleen wanneer men echt heel veel talent heeft voor de hogere sport wordt er vaak wel net even meer moeite gedaan. Maar het onder de aandacht brengen van deze aspecten blijven heel belangrijk om deze mensen te helpen om hun ambities mogelijk te maken.

Hieronder enkele bekende para topruiters:
  • Sanne Voets
  • Glasten Krapels
  • Frank Hosmar

Lees verder

© 2014 - 2025 Moonlovertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Paralympische SpelenDe Paralympische SpelenDe Paralympics wordt na de Olympische Spelen gehouden en is speciaal bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap.…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementParalympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementDe Paralympsche Spelen, oftwel Paralympics, is het grootste sportevenement voor topatleten met een lichamelijke beperkin…

Patriottisme, trots, en het belang van sportOok in 2014 is er weer de nodige sportgekte, die gepaard gaat met een nationalistisch gevoel en een oranjegekte. Bij het…
Beginnen (en doorgaan) met hardlopenWanneer de lente aanbreekt, nemen veel mensen zich voor om te beginnen met hardlopen. Ook het begin van het nieuwe jaar…
Bronnen en referenties
  • Bokt.wiki.nl
  • Dvb-foundation.nl
Moonlovertje (7 artikelen)
Laatste update: 25-04-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.