Een nieuw badmintonracket, welk racket past bij mij?

Een nieuw badmintonracket, welk racket past bij mij? Je wilt beginnen met badmintonnen, maar weet niet welk racket je moet kopen? Je badmintont al een tijdje en bent toe aan een nieuw racket, maar hebt geen idee welke je moet kiezen? Je bent niet de enige met dit probleem en het enorme aanbod van rackets maakt het kiezen ook niet makkelijker. Toch zijn er enkele zaken waar je op kunt letten om het kiezen makkelijker te maken en uiteindelijk een racket te kopen dat past bij jou en je speelstijl, zodat je weer even vooruit kunt.

Het merk

Er bestaan veel merken badmintonrackets. Enkele bekende merken op een rijtje:

  • Yonex
  • Carlton
  • Forza
  • Yang Yang
  • Babolat

Hoewel Yonex de onbetwiste marktleider en waarschijnlijk het bekendste merk is, hangt de keuze voor een bepaald merk toch af van je persoonlijke voorkeur. Al deze merken leveren rackets van een prima kwaliteit, maar de een kiest liever Yonex, omdat deze al lange tijd bewezen hebben kwalitatief goede rackets te maken, terwijl de ander liever gaat voor Yang Yang, omdat je dan niet voor de naam betaalt.
Zoveel mensen zoveel wensen en als je een merk gekozen hebt waarvan je een badmintonracket wilt kopen kun je gaan kijken naar andere specificaties, want ook binnen de merken verschillen de rackets sterk van elkaar.

Vorm

De vorm van het racketblad heeft invloed op je slag. Over het algemeen kunnen rackets twee vormen hebben, ovaal en isometrisch. Een isometrisch racket heeft een iets afgestompte bovenkant, de sweetspot (plaats waar je de shuttle idealiter raakt) van deze rackets is groter, waardoor je timing minder precies hoeft te zijn. Hierdoor lever je echter wel iets in aan kracht. Bij een ovaalracket is de sweetspot kleiner, maar wel geconcentreerder.

Flexibiliteit

Een tweede aandachtspuntje is de flexibiliteit van het racket. Grofweg heb je vier maten van flexibiliteit. In volgorde van stijfst tot meest flexibel:

  • Extra stijf
  • Stijf
  • Medium flex
  • Flexibel

Hoe stijver je racket is, hoe minder deze terugveert terwijl je slaat, dus hoe meer controle je hebt over je slag, maar hoe meer kracht je nodig hebt om de shuttle ver achterin het veld te krijgen. Voor kinderen, beginners en dames met minder kracht is het dus aan te raden een flexibel racket te gebruiken, omdat het racket dan het gebrek aan kracht compenseert door het trampoline effect in de steel.

Balans

Ook de plaats waar het zwaartepunt ligt verschilt per racket. Wat prettig is voor jou hangt af van je speelstijl. Er zijn rackets met drie verschillenden balansen op de markt:

  • Head Heavy
  • Even Balance
  • Head Light

Head Heavy balans: Rackets met een Head Heavy balans hebben het zwaartepunt in de top (de bovenkant van het racketblad). Deze rackets zijn vooral bedoeld voor aanvallende spelers die krachtige slagen willen maken. Doordat het racket zwaarder is aan het uiteinde is het racket minder wendbaar en is verdedigen dus moeilijker.
Even Balance: Het woord zegt het al, Even Balance, dit racket heeft geen zwaartepunt, de balans is evenredig verdeeld over blad en grip. Dit soort rackets houden het midden tussen Head Heavy en Head Light rackets.
Head Light: Head Light rackets hebben een lichtere top, ze zijn snel wendbaar, waardoor een snelle wisseling van slagen mogelijk is (denk hierbij aan het snelle spel bij het net). Smashes en andere harde slagen krijgen echter niet dat beetje extra power mee dat een Head Heavy racket geeft. Head Light rackets zijn vooral geschikt voor verdedigende spelers die van snelle acties houden.

Gewicht

Het gewicht van een racket kan ook een rol spelen in je keuze. Over het algemeen zijn badmintonrackets lekker licht, maar toch zitten er kleine verschillen in het gewicht van verschillende rackets. In welke klasse jouw racket valt vind je op het stickertje boven het handvat. De verschillende gewichtsklassen zijn:

  • 4U: 80 gram – 84 gram
  • 3U: 85 gram – 89 gram
  • 2U: 90 gram – 94 gram
  • 1U: 95 gram en zwaarder

Hoe lichter, hoe wendbaarder het racket zal zijn. Je zult echter ook meer kracht moeten hebben om het racket in eenzelfde beweging te houden. Voor krachtige speler van achteruit het veld is het wellicht het overwegen waard om een wat zwaarder racket te nemen. Lichte rackets zijn handig voor netspel, omdat ze een snelle wisseling van slagen mogelijk maken.

Hopelijk is de keuze van een racket nu wat makkelijker geworden. Bepaal vooraf wat jouw speelstijl is en pas daarop je racketkeuze aan. Verder is het ook een kwestie van uitproberen, geen twee rackets zijn hetzelfde, dus heb je een racket op het oog, probeer deze voor aankoop dan eens uit bij een clubgenootje.
© 2012 - 2024 Novelty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tennisracket kopenHet kiezen van een tennisracket is niet altijd even makkelijk. Als je nog nooit hebt getennist en dus een beginner bent,…
Het spectaculaire badmintonBadminton bestaat al heel lang en men denkt dat deze sport uit India afkomstig is. Daar werd namelijk de sport Poona ges…
Speedminton, wat is dat voor sport?Speedminton, wat is dat voor sport?Speedminton is een levendige racketsport waarbij het allemaal veel sneller en spectaculairder toegaat dan bij de gangbar…

Paardensport: SpringenPaardensport: SpringenDe springsport is een hele bekende en populaire tak van de paardensport. Ruiter en paard springen in een snel tempo over…
Motivatie voor de sportschoolMotivatie voor de sportschoolWe willen er allemaal mooi uitzien. Een bezoek aan de sportschool kan daar heel veel bij helpen. Veel mensen hebben echt…
Bronnen en referenties
  • http://www.uscbadminton.nl/main/index.php?option=com_content&view=article&id=35&Itemid=29
  • http://www.badmintonsport.nl/sport/badmintonrackets.asp
Novelty (21 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.