Thuis fitnessen of naar de sportschool?

Thuis fitnessen of naar de sportschool? Nederland lijkt massaal te gaan sporten. Mensen streven naar een afgetraind lichaam om goed voor de dag te kunnen komen in de zomer. Bij mannen draait het natuurlijk vooral om de spiergroei. De vraag is echter of het nodig is om een abonnement af te sluiten bij een sportschool. Is het ook mogelijk om thuis te fitnessen en hetzelfde effect te krijgen als in de sportschool tegen een lagere prijs? In dit artikel zal deze vraag beantwoord worden.

Thuis fitnessen of in de sportschool?

Op het moment dat je wilt gaan fitnessen heb je twee opties:
 1. Thuis fitnessen;
 2. Naar de sportschool gaan.
Hieronder zullen de voor- en nadelen van beide opties beschreven worden, hopelijk helpt dit om een keuze te maken.
Als eerste zullen de voor- en nadelen van de sportschool benoemd worden.

Sportschool

Fitnessen biedt een aantal voordelen, te weten:
 • Veel verschillende apparaten om iedere spiergroep goed te kunnen trainen. Doordat de sportschool veel verschillende apparaten heeft kun je vrijwel iedere spiergroep in je lichaam afzonderlijk trainen, dit bevordert de spiergroei. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat je niet vooruit kunt als het wat drukker is, er zijn altijd apparaten beschikbaar die je in de tussentijd kunt gebruiken.
 • Fitnessinstructeurs voor een goede begeleiding. Dit is vooral handig als je een beginneling bent. Fitnessen is niet iets wat je zomaar moet gaan doen, als je geen schema opstelt zul je weinig tot geen vooruitgang boeken. Met behulp van een fitnessinstructeur kun je een schema opstellen om een goede en gezonde groei te boeken, eventueel in combinatie met een voedselschema.
 • Competitiegevoel. Doordat er natuurlijk ook andere mensen aan het fitnessen zijn kan het aanmoedigend werken als je andere mensen bezig ziet. Dit kan echter ook negatief ervaren worden, je kunt je dan bekeken voelen en wellicht terughoudend worden.

Natuurlijk zijn er niet louter voordelen aan de sportschool, enkele nadelen kunnen zijn:
 • Abonnementskosten. De abonnementskosten kunnen sterk fluctueren per sportschool, het is dan ook raadzaam om je eerst te oriënteren voordat je een abonnement afsluit.
 • Groepsdruk. Sommige mensen vinden het niet prettig als anderen om hen heen meekijken naar hoe ze aan het fitnessen zijn. Het kan zijn dat je daardoor bepaalde oefeningen niet durft te doen die wel goed voor je zijn.
 • Openingstijden. Bij een sportschool ben je afhankelijk van de openingstijden. Een sportschool is niet 24/7 geopend, het kan dus voorkomen dat je wilt gaan fitnessen als de sportschool dicht is.
 • Buiten de deur. Het kan een drempel vormen voor sommige mensen dat ze naar de sportschool moeten voordat ze kunnen gaan fitnessen. Zorg ervoor dat je met een groepje mensen bent zodat je eerder geneigd bent om te gaan fitnessen, anders ga je het al snel uitstellen.

Thuis fitnessen

Thuis fitnessen biedt onder andere de volgende voordelen:
 • Eenmalige kosten. De enige kosten die je hebt zijn de aanschafkosten. In principe zijn alle oefeningen te doen als je in het bezit bent van een drukbank, verstelbare halters, een barbell en gewicht schijven. Een drukbank is eenvoudig online te bestellen via een handelaar, tweedehands kopen is natuurlijk ook een (goedkopere) optie.
 • Eigen tijden. Als je thuis fitnest kun je zelf bepalen wanneer en hoe lang je gaat fitnessen. Je bent dus niet afhankelijk van openingstijden.
 • Laagdrempelig. Het beginnen met fitnessen thuis is laagdrempelig doordat je de deur niet uit hoeft, je kunt dus snel beginnen.
 • Geen groepsdruk. Doordat je alleen fitnest zul je geen last hebben van de groepsdruk die je wel kunt voelen in de sportschool, je bepaalt je eigen tempo en de mate van intensiviteit die je wilt.

Natuurlijk heeft thuis fitnessen ook een aantal nadelen, enkele voorbeelden zijn:
 • Geen deskundigheid. Als je een beginner bent met fitnessen is het raadzaam om je eerst te verdiepen in hoe je alle oefeningen effectief en veilig uit kunt voeren. De kennis die een fitness instructeur je kan bieden zul je thuis niet direct hebben, het is echter wel mogelijk om op internet informatie op te zoeken hierover.
 • Minder motivatie. Als je thuis fitnest loop je het gevaar dat je minder gemotiveerd bent om zwaarder te trainen. Als je met anderen bent zul je eerder gebrand zijn om te presteren, het is een kwestie van zelfdiscipline om dit thuis ook te kunnen.
 • Geen hulp. Indien je zware oefeningen wilt doen waarbij je hulp nodig hebt, denk hierbij aan bankdrukken met grote gewichten, dan kan het zo zijn dat je hulp nodig hebt. Het nadeel van thuis fitnessen is dat je die hulp thuis niet zomaar hebt, in de sportschool zal er altijd iemand zijn die je hierbij kan helpen.

Voor zowel thuis fitnessen als voor het fitnessen in de sportschool zijn verschillende voor- en nadelen te benoemen.
Het is per persoon verschillend waar de voorkeur naar uit gaat. Natuurlijk speelt de ruimte in huis hierbij ook een rol, niet iedereen heeft de ruimte thuis om de apparatuur kwijt te kunnen. Een andere belangrijke factor is geld, een abonnement kost al snel 20,- per maand. Een tweedehands drukbank inclusief halters, barbell en gewichten kun je voor ongeveer 200,- kopen.
Dit zou betekenen dat je na 10 maanden je investering terug hebt en geld gaat besparen.
© 2014 - 2024 Juuls, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…
Start to Fitness: Begin met fitnessenStart to Fitness: Begin met fitnessenFitnessen is een populaire sport. Je kan er een mooi afgetraind lichaam door krijgen en je kan het in alle weersomstandi…

Goed voorbereid je eerste elfsteden rijwieltocht fietsenDe elfsteden rijwieltocht wordt sinds 1912 georganiseerd en is een prachtige recreatieve fietstocht door de gehuchten, d…
De beste apps voor het wielrennenDe beste apps voor het wielrennenEr zijn steeds betere apps beschikbaar voor het wielrennen. Deze apps houden niet alleen de locatie en de snelheid bij,…
Bronnen en referenties
Juuls (16 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.