Goed voorbereid je eerste elfsteden rijwieltocht fietsen
De elfsteden rijwieltocht wordt sinds 1912 georganiseerd en is een prachtige recreatieve fietstocht door de gehuchten, dorpen en steden van Friesland. Ieder jaar weer fietsen circa 15.000 mensen op Pinkstermaandag deze tocht. Voor veel fietsers is het een traditie geworden om elk jaar weer de fiets te pakken en op deze dag de uitdaging aan te gaan. Ook staan er ieder jaar weer mensen voor het eerst op hun startsein te wachten. Het fietsen van een tocht van 240 kilometer is een serieuze onderneming en mag absoluut niet onderschat worden. Daarom is het van groot belang om goed voorbereid op pad te gaan.
Inschrijven voor de tocht
De vrije inschrijving voor de tocht start meestal medio december. Op de website van de elfsteden rijwieltocht wordt op een bepaald moment de exacte datum bekend gemaakt. De benodigde informatie hiervoor wordt tijdig op de website vrijgegeven.
Er wordt een maximaal deelnemersaantal van 15.000 gehanteerd. Op het moment dat dit aantal bij de inschrijvingen is bereikt, wordt de inschrijving gesloten. De ervaring leert ons dat het tijdsbestek tussen de opening en sluiting van de inschrijving steeds korter geworden is. Het is derhalve dan ook aan te raden om er vrij vroeg (liefst op de eerste inschrijfdag) bij te zijn.
De fiets
Een goed begin is het halve werk! Ga de uitdaging dan ook aan met goed materiaal. Een goed onderhouden fiets waaraan alle onderdelen naar behoren functioneren en vooral een fiets die soepel rolt, maakt het avontuur beduidend aangenamer. Je kunt ook met een goede fiets altijd materiaalpech krijgen. Neem daarom reserve binnenbanden en gereedschap om binnenbanden te vervangen en / of te plakken mee tijdens de fietstocht. Ook een kleine pomp is handig als je ergens midden tussen de weilanden pech krijgt.
- Er rijden fietsherstellers rond op het parcours die je bij pech uit de brand kunnen helpen.
- In principe zijn alle fietsen zonder trapondersteuning toegelaten met uitzondering van bepaalde gesloten ligfietsen.
- Voor de actuele reglementen is het aan te bevelen om de website van de tocht te raadplegen.
Trainen
Er zijn naast het fietsen van de kilometers meerdere aspecten die je zult moeten trainen om een tocht van 240 kilometer te kunnen volbrengen. Het voor jezelf bepalen van de meest geschikte kledij is iets dat tijdens de trainingsritten zal moeten gebeuren. Het is aan te raden om zowel bij goed als slechter weer te trainen zodat je de mogelijke omstandigheden tijdens de elfstedentocht al eens hebt meegemaakt en weet hoe je hier qua kleding op in moet spelen. Je lichaam zal aangeven hoeveel brandstof het nodig heeft. Ieder uur iets eten is een goed uitgangspunt om van start te gaan. Drinken is iets dat je geregeld moeten blijven doen. Tijdens het trainen zal duidelijk worden hoeveel je lichaam precies nodig heeft. Dit zul je hoogstwaarschijnlijk eens ondervinden bij een zogenaamde ''hongerklop'' waarbij je lichaam zal protesteren tegen de inspanningen. Het voor zijn van de hongerklop door op tijd, en de juiste hoeveelheid, te eten en te drinken zul je leren tijdens het trainen.
De kilometers in de benen krijgen is een kwestie van rustig beginnen. Fiets aan het eind van het jaar een aantal keren per week 20 tot 40 kilometer op een voor jezelf prettige snelheid. Je hoeft niet nat bezweet en uitgeput thuis weer aan te komen. Door de te fietsen afstanden geleidelijk uit te bouwen naar 40 tot 80 kilometer in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar, heb je een goede basis ontwikkeld om ook de snelheid geleidelijk wat op te voeren tot gemiddeld circa 25 kilometer per uur.
In de drie maanden voorafgaand aan de tocht is het aan te bevelen om lekker te blijven fietsen en in deze periode af en toe een mooie tocht van 100 tot 150 kilometer te maken. Het trainen van de 240 kilometer is niet noodzakelijk om de Elfstedentocht te kunnen volbrengen. De kans op een stevige wind is in Friesland altijd aanwezig. Laat je trainingsplannen dus niet vergaan op een dag dat het flink waait.
Kleding
Ga nooit zonder helm op pad. Tijdens de tocht is het dragen van een valhelm dan ook verplicht. De kleding die je kiest om te fietsen zal enigszins afhankelijk zijn van het type fiets waarmee je de tocht wilt gaan volbrengen. Bij een wielrenfiets, mountainbike en andere sportieve fietsen is het dragen van een broek met zeem een aanrader. Sportieve fietsen zijn vaak uitgerust met hardere zadels waardoor zadelpijn al sneller kan ontstaan. Onafhankelijk van het type fiets heeft het weer tijdens de tocht uiteraard een aanzienlijke invloed op de te kiezen kledij. Ook al blijkt uit de weersverwachtingen dat het mooi weer zal zijn, is het aan te raden om kledingtechnisch ook voorbereid te zijn op nattere omstandigheden. Het kan afgezien van een regenbui zomaar voorkomen dat het 's ochtends en 's avonds flink mistig is waardoor een regenjas geen overbodige luxe is.
Reservekleding zoals bijvoorbeeld een broek en een shirt kunnen bij meerdere omstandigheden ervoor zorgen dat je een deel van de tocht beduidend aangenamer kunt voortzetten. Ten slotte moet je je realiseren dat je de hele dag met je handen op het stuur leunt. Pijnlijke handen kunnen door het dragen van wielerhandschoenen enigszins voorkomen worden.
Eten & drinken
Je kunt een hele goede conditie hebben en sterk als een beer zijn maar zult het heel erg moeilijk krijgen als je het eten en drinken voorafgaand aan, en tijdens het fietsen vergeet. Blijven eten en drinken is dan ook het advies. Zorg er altijd voor dat minimaal één bidon gevuld is. Ook als je eigenlijk geen dorst of honger hebt is het van belang om de ''motor'' te blijven voorzien van brandstof. Bij het eten zijn bijvoorbeeld Sultana's, peperkoeken, yoghurt- en crueslirepen, zachte broodjes met jam goede voedingsstoffen. Aanvullend hierop zijn powerbars en gelletjes goed om de energie snel weer aan te vullen. Dit zijn echter allemaal zoete smaken die je op een gegeven moment wel zat bent waardoor de kans aanwezig is dat je te weinig tot je gaat nemen. Neem daarom af en toe eens een hartige soep, broodje salami, kaas of ham en een kopje koffie of glaasje cola. Dit zijn even wat andere smaken dan de zoete etenswaren die je al heel de dag eet. Leg altijd nog een reservevoorraad eten en drinken in de auto die je ergens langs de weg zet in de buurt van bijvoorbeeld Bolsward.
De organisatie zorgt op drie plaatsen voor een natje en droogje. Zo krijg je in Bartlehiem een appel, in Bolsward soep en in Stavoren een fris of zuiveldrankje. Ik adviseer om deze geschenken aan te nemen en even rust te pakken om ervan te genieten. Het zijn drie belangrijke voedingen op strategische punten in de tocht.
Overige voorzorgsmaatregelen
Ik ga de elfsteden rijwieltocht fietsen en ik neem mee:
- Mijn stempel- en finishcontrolekaart
- Een plastic tasje om mijn stempel- en finishcontrolekaart in te bewaren
- Een telefoon zodat ik bij pech of andere omstandigheden een belletje kan plegen
- Geld zodat ik bij pech de fietshersteller kan betalen en wanneer noodzakelijk eten en drinken kan kopen
- Een zonnebril en een bril met lichte glazen tegen de insecten
- Een zadeltasje of een tasje dat op de stang te bevestigen is om wat extra opslagruimte voor de reepjes en dergelijk te hebben
- Goede zin en respect voor je medefietsers
Veel plezier en succes bij het fietsen van je eerste elfsteden rijwieltocht!