Een lange toertocht schaatsen: tips voor eten en drinken

Het op een goede manier uitrijden van een lange schaatstoertocht, zoals de 200 kilometer Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, is niet alleen afhankelijk van de gemaakte trainingsuren, techniek en tactiek. Ook het op het juiste moment eten en drinken van de juiste voeding en drank is essentieel voor een geslaagde dag.

Tijdens de trainingen

Als voorbereiding op een 200 kilometer-schaatstocht maak je trainingsuren. Ongetwijfeld veel, heel veel trainingsuren. Stel dat je in de zomer begint met de voorbereiding, dan zal je training veelal bestaan uit veel kilometers maken op de fiets en/of op de skeelers. Ervan uitgaande dat deze trainingen gaandeweg langer dan ca. 2 uur gaan duren, zal er ook onderweg gegeten en gedronken moeten worden. Dit is een prima gelegenheid om eens na te denken over de voeding en drank die je al schaatsend tijdens de 200 kilometer tot je wilt nemen. En laat het dan niet bij nadenken alleen, maar probeer het vooral uit. Je komt er dan op een praktische manier achter wat je tijdens een inspanning niet alleen met de mond kunt verwerken, maar ook wat je maag en darmen ervan vinden. Zeker tijdens de langere trainingen (3 tot 6 uur) kom je er zo achter of je de voeding en drank goed verteert en of je voldoende brandstof in kunt blijven nemen om goed te blijven presteren.

Maak een plan

Als je tijdens de trainingen hebt vastgesteld welke drank en voeding je gedurende langere tijd goed tot je kunt nemen én goed op kunt nemen als brandstof, kan je deze informatie gebruiken om een voedingsplan te maken. Het maakt hierbij overigens nogal een verschil of je gebruikmaakt van de standaard verzorgingsposten of dat je je eigen voeding gaat gebruiken.

Ervan uitgaande dat je je eigen voeding en drank gaat gebruiken, houd je in je voedingsplan rekening met de volgende zaken:
  • Is er iemand die je op afgesproken momenten voorziet van drank en voeding? Of zorg je daar zelf voor? Je zult dan regelmatig moeten stoppen!
  • Het is koud! Koude dranken bevriezen snel in een bidon. Kies dus zoveel mogelijk voor lauwe of warme dranken. Bijkomend voordeel is dat je daarmee beter op temperatuur blijft.
  • Naarmate de dag vordert ben je steeds minder goed in staat om te kauwen. Niet alleen de kou, maar ook de inspanning zijn daar debet aan.
  • Je lichaam kan niet onbeperkt koolhydraten opnemen. Ga uit van zo’n 60-80 gram opnamevermogen per uur. Op verpakte voedingsmiddelen staat doorgaans hoeveel gram koolhydraten per 100 gram inhoud van toepassing is.
  • Wacht niet te lang met eten. Ga niet de eerste 3 uur proberen door te komen zonder te eten. Een hongerklop is niet fijn!
  • Drink zoveel als nodig is en zeker niet te veel. Plassen bij -10 is niet leuk en je loopt bovendien het risico je groep kwijt te raken.

Bovenstaande punten zijn natuurlijk ook toe te passen als je gebruikmaakt van standaard verzorgingsposten zoals op de Weissensee, alleen ben je dan wel afhankelijk van het aanbod. Ook kan het erg druk zijn bij de verzorgingsposten, al doet men er doorgaans alles aan om iedereen snel te voorzien van drank en voeding.

Welke voeding?

Zoals al aangegeven zal je vermogen om te kauwen gaandeweg afnemen. Bewaar de zachtere voedingsmiddelen zoals bananen daarom liefst voor later op de dag. Eet niet alleen zoet maar neem zo nu en dan ook iets hartigs. Een keertje bouillon in plaats van sportdrank is echt heerlijk! Koude dranken bevriezen onderweg, maar je kunt ook prima lauwe sportdrank drinken. Of thee, of water als je dat prettiger vindt. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermoskan heet water meeneemt. Je flesjes met sportdrank kun je eventueel van te voren al klaarmaken, voorzien van zo’n 60% water, zodat je ze kunt aanvullen met heet water.

Maak afspraken met je verzorger

Heb je de luxe van iemand die je tijdens de toertocht verzorgt, maak dan vooraf goede afspraken. Neem niet alleen het voedingsplan even met elkaar door, maar spreek ook af waar je verzorger gaat staan. Wil je niet stoppen bij je verzorger, spreek dan een plaats af waar het rustig is en geen scheuren of andere obstakels het contact met je verzorger belemmeren. Uiteraard gaat je verzorger niet in een bocht staan! Beter is een plaats te kiezen waar je verzorger nog snel van positie kan veranderen, mocht het onverhoopt misgaan bij het aanpakken van voeding.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tuimelaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen op natuurijsZodra het 's nacht gaat vriezen willen Nederlanders graag gaan schaatsen. In de middeleeuwen werd waarschijnlijk al gesc…
Topcompetitie marathonschaatsenWat is marathonschaatsen? Voor de leek lijkt het dat de rijders gewoon zo hard mogelijk moet schaatsen om als eerste ove…
De Friese ElfstedentochtDe Friese Elfstedentocht is een ongeveer 200 km lange schaatswedstrijd die over natuurijs langs 11 Friese steden gaat. D…
Veilig schaatsen op natuurijsVeilig schaatsen op natuurijsNederland noemt zich een echt schaatsland. Grotendeels komt dit door de goede prestaties van onze schaatsers en schaatss…
Verschillende elfstedentochtenVerschillende elfstedentochtenAls de winter in Friesland aanbreekt breekt ook de Elfstedenkoorts weer uit. Gaat het dit jaar wel gebeuren? Maar helaas…
Tuimelaar (10 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.