InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Waarom zou sporten dan zo gezond zijn?

Waarom zou sporten dan zo gezond zijn?

Waarom zou sporten dan zo gezond zijn? Sporten is zo gezond omdat sporten veel meer heilzame effecten op ons lichaam heeft dan, meer spieren te kweken, fitter te worden of af te slanken. Sporten heeft meer eigenschappen dan men denkt. Sporten tovert niet alleen een glimlacht op onze lippen, maar zorgt eveneens voor een beter geheugen en tegelijkertijd ook voor een fit en gezond lichaam, maakt vrolijk en houdt het lichaam jong en mooi... Sporten is gezond en komt het ganse lichaam ten goede, zonder zorgen of stress!

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van sporten?

De belangrijkste eigenschappen van sporten zijn als volgt:

Sporten verbetert het geheugen

Omdat sport zorgt voor een betere bloedtoevoer in de hersenen, krijgt men hiervan een beter geheugen. Volgens Australisch onderzoek zou sport het begin van dementie bij 50- plussers kunnen uitstellen.

Een goede tip

Volgens studies zou dansen goed zijn voor het geheugen. Dit zou de beste manier zijn om dementie te voorkomen. De verschillende pasjes aanleren en onthouden zou de hersenen stimuleren om nieuwe verbindingen tussen de cellen aan te maken. Dit verbetert terzelfdertijd ook het evenwicht en houding.

Het geeft een beter zelfbeeld

Een Amerikaanse studie beweert dat mensen die aan sport doen, een beter zelfbeeld hebben. Al heeft het lichaam na het sporten weinig verandering, toch vinden deze lieden -door het sporten- hun lichaam mooier, slanker en sterker dan zij die niet aan sport doen.

Een goede tip

Volgens onderzoek speelt de bewegingsvorm, het type sport of de duur geen rol bij het creëren van een zelfbeeld, wel het aantal keren per week. Mensen die vier keer per week gaan sporten voelen zich beter in hun vel, dan anderen die maar één keer per week beweging nemen.

Het maakt vrolijk

Studies hebben uitgewezen dat sporten wel eens de manier is om vrolijk en blij door het leven te gaan. Omdat bewegen zorgt dat er endorfine vrijkomt in het lichaam, dat tevens het geluks-hormoon wordt genoemd. Zo'n 20 minuten sporten, drie maal per week, zou voldoende zijn om het geheugen op te beuren.

Een goede tip

Sporten zoals lopen, fietsen en dansen zouden een geluk makend effect creëren. Volgens een Schots onderzoek geeft zwemmen het beste resultaat om voor een blij makend gevoel te zorgen.

Houdt de huid jong

Het beste antiverouderingsmiddel is intensief bewegen. Beweging nemen zorgt dat de bloedstroom wordt gestimuleerd, zodat de huid meer zuurstof krijgt. Ook de afvalstoffen worden door het zweten gemakkelijker afgevoerd. Sommige experts beweren dat, door regelmatig bewegen, de huid wordt gestimuleerd om meer collageen aan te maken, om rimpels geen kans te geven.

Een goede tip

Het is best te sporten zonder make-up. Want wanneer men zweet zouden de poriën door de make-up kunnen worden verstopt, wat zeker geen mooi makend effect geeft.

Beschermt ook onze botten

Door te sporten maken we onze botten sterker en spieren krachtiger. Een half uurtje per dag bewegen is dan ook zeer belangrijk om op oudere leeftijd osteoporose tegen te gaan.

Een goede tip

Om de stevigheid van de botten op oudere leeftijd te verhogen zijn de bewegingsvormen waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast -zoals wandelen, joggen en dansen- aan te raden.

Doet krampen verdwijnen

Vrouwen die regelmatig bewegen door te sporten, zouden minder last hebben van pijnlijke maandstonden. Dit mag zeker niet worden overdreven, zodat deze maandstonden bij zwaar atletische vrouwen wel eens zouden kunnen achterblijven, wat dan ook niet goed is voor de vorming van osteoporose en ernstig botbreuken.

Een goede tip

Het is aan te raden om tijdens de menstruatie een lichte sportactiviteit te kiezen. Zoals zwemmen aan een rustig tempo, dit zou heel veel vrouwen verlichting brengen.

Bevordert de spijsvertering

Om de spijsvertering vlot te houden is sport aan te raden. De spieren van het spijsverteringskanaal worden hierdoor gestimuleerd, die vervolgens door beweging sneller worden getransporteerd.

Een goede tip

Wanneer men de spijsvertering wil vlotter laten verlopen, kan men best aan krachttraining doen. Zo zal deze spiermassa er voor zorgen dat de stofwisseling erop vooruitgaat. Dit werkt zelfs nog na in de slaap.

Helpt ons van rugpijn af

Uit een gezondheidsrapport van de Belgische overheid bleek onlangs nog, dat één op de zes Belgen last heeft van chronische rugpijn. Het is aangeraden om te blijven bewegen, vooral voor het verbeteren van rug- en buikspieren.

Een goede tip

Heel wat sporten zijn geschikt voor mensen met lage rugpijn, zoals zwemmen en fietsen. Tevens een heel gecontroleerde bewegingsvorm is Pilatus, die de rug- en buikspieren en houding verbetert.

Vermindert risico op kanker

Sporten zou -volgens verschillende onderzoekers aantoonden- het risico op sommige vormen van kanker, zoals darm- en borstkanker verminderen. Naar schatting zouden vrouwen die regelmatig bewegen 20% tot 40% minder kans hebben op borstkanker. Dus bewegen dames!

Een goede tip

Er zijn veel mogelijkheden om te bewegen en voor iedereen wat wils, zoals: joggen, fietsen, zwemmen, fitness en rumba... Het is goed om dagelijks voldoende beweging te nemen, dit kan iedereen doen op zijn eigen manier en tempo.
Véél moed en succes!

Eindresultaat

Sporten is daadwerkelijk gezond. Door regelmatig aan sport te doen verhoogt men zijn stofwisseling, omdat het lichaam daardoor meer calorieën verbruikt. Door te sporten krijgt men meer spierweefsel, waardoor het vetweefsel zal verminderen.

Zo kan sporten eventueel ook een goede vermageringskuur kunnen worden bij personen die last hebben van overgewicht. Men kan gewoon beginnen met elke dag een half uurtje te wandelen. Daarna mag men een volledige en verdiende rust nemen.

Lees verder

© 2010 - 2019 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
De invloed van beweging op de gezondheidDe invloed van beweging op de gezondheidBeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het verlaagt de kans op overgewicht en osteoporose, het houdt de…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond? Ja, deze populaire fruitsoort is erg gezond, meer dan gezond zelfs! De heerlijke vrucht bevat…
Sporten is gezondBeweging zorgt dat de kans op welvaartsziekten effectief verminderd wordt. De norm hiervoor is minimaal 5 dagen per week…
Bronnen en referenties
  • Info: Goed Gevoel

Reageer op het artikel "Waarom zou sporten dan zo gezond zijn?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 12-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!