Waarom zou sporten dan zo gezond zijn?

Waarom zou sporten dan zo gezond zijn? Sporten is zo gezond omdat het veel meer heilzame effecten op ons lichaam heeft dan alleen meer spieren te kweken, fitter te worden of af te slanken. Sporten heeft meer positieve effecten dan men denkt. Sporten tovert niet alleen een glimlacht op onze lippen, maar zorgt eveneens voor een beter geheugen en houdt het lichaam jong en mooi... Sporten is gezond en komt het hele lichaam ten goede.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van sporten?

De belangrijkste eigenschappen van sporten zijn als volgt:

Sporten verbetert het geheugen

Omdat sport zorgt voor een betere bloedtoevoer in de hersenen, krijgt men hiervan een beter geheugen.

Een goede tip

Volgens studies zou dansen goed zijn voor het geheugen. De verschillende pasjes aanleren en onthouden zou de hersenen stimuleren om nieuwe verbindingen tussen de cellen aan te maken. Dit verbetert tegelijkertijd ook het evenwicht en de houding.

Het geeft een beter zelfbeeld

Een Amerikaanse studie meldt dat mensen die aan sport doen, een beter zelfbeeld hebben. Al heeft het lichaam direct na het sporten weinig verandering, toch blijken veel sporters door het sporten hun lichaam mooier, slanker en sterker te vinden dan zij die niet aan sport doen.

Een goede tip

Volgens onderzoek speelt de bewegingsvorm, het type sport of de duur geen rol bij het creëren van een positief zelfbeeld, wel het aantal keren sporten per week. Mensen die vier keer per week gaan sporten voelen zich beter in hun vel zitten, dan anderen die maar één keer per week beweging nemen.

Het maakt vrolijk en blij

Studies hebben uitgewezen dat sporten wel eens de manier kan zijn om vrolijk en blij door het leven te gaan. Omdat bewegen zorgt dat er endorfine vrijkomt in het lichaam, dat tevens het gelukshormoon wordt genoemd. Zo'n 20 minuten sporten, drie maal per week, zou voldoende zijn om het gemoedstoestand op te beuren.

Een goede tip

Sporten zoals lopen, fietsen en dansen zouden een een geluksgevoel creëren.

Houdt de huid jong

Het beste antiverouderingsmiddel is intensief bewegen. Beweging nemen zorgt dat de bloedstroom wordt gestimuleerd, zodat de huid meer zuurstof krijgt. Ook de afvalstoffen worden door het zweten gemakkelijker afgevoerd.

Een goede tip

Het is best te sporten zonder make-up, zodat je goed kunt zweten en de poriën niet verstopt zitten.

Beschermt ook onze botten

Door te sporten maken we onze botten sterker en spieren krachtiger. Een half uurtje per dag bewegen is dan ook zeer belangrijk om op oudere leeftijd osteoporose tegen te gaan.

Een goede tip

Om de stevigheid van de botten op oudere leeftijd te verhogen zijn de bewegingsvormen waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, zoals wandelen, joggen en dansen, aan te raden.

Doet menstruatiekrampen verdwijnen

Vrouwen die regelmatig bewegen door te sporten, zouden minder last hebben van pijnlijke maandstonden.

Een goede tip

Het is aan te raden om tijdens de menstruatie een lichte sportactiviteit te kiezen. Zoals zwemmen of wandelen in een rustig tempo, dit kan veel verlichting brengen.

Bevordert de spijsvertering

Om de spijsvertering vlot te houden is sport aan te raden. Beweging stimuleert de spijsvertering.

Helpt ons van rugpijn af

Uit een gezondheidsrapport van de Belgische overheid is naar voren gekomen dat één op de zes Belgen last heeft van chronische rugpijn. Het is aangeraden om te blijven bewegen, om zo de rug- en buikspieren te versterken en rugpijn te voorkomen.

Een goede tip

Heel wat sporten zijn geschikt voor mensen met lage rugpijn, zoals zwemmen en fietsen. Tevens een heel gecontroleerde bewegingsvorm is Pilatus, die de rug- en buikspieren en houding verbetert.

Eindresultaat

Sporten is daadwerkelijk gezond. Door regelmatig aan sport te doen verhoogt men zijn stofwisseling, omdat het lichaam daardoor meer calorieën verbruikt. Door te sporten krijgt men meer spierweefsel, waardoor het vetweefsel zal verminderen.

Zo zou sporten eventueel ook een goede vermageringskuur kunnen worden bij personen die last hebben van overgewicht. Men kan gewoon beginnen met elke dag een half uurtje te wandelen.

Van sporten wordt men gelukkig.
© 2010 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Meer gaan sporten: 8 redenenMeer gaan sporten: 8 redenenEen gezonde geest in een gezond lichaam. Dit moet het uitgangspunt zijn om je te overtuigen om te gaan sporten. Zij die…
Sporten is gezondBeweging zorgt dat de kans op welvaartsziekten effectief verminderd wordt. De norm hiervoor is minimaal 5 dagen per week…
9 redenen om te sportenSporten is leuk en aardig, maar waarom doen we het eigenlijk? Iedereen weet dat sporten goed en gezond voor je is maar h…

Is parachutespringen dan zo gevaarlijk?Is parachutespringen dan zo gevaarlijk?Het gebeurt niet zo vaak, maar als er een dode valt bij het parachutespringen komt het uitgebreid aan bod in de media. B…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…
Bronnen en referenties
  • Info: Goed Gevoel
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 19-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.