Doping, hoe het werkt
Behandeld worden de verschillende dopingproducten, dopingmethoden en groepen van stoffen en preparaten die op de dopinglijst van het IOC voorkomen. Het woord "doping" zelf komt uit Afrika, waar een inheems volk een opwekkend drankje maakte, dat ze "Dop" noemden. Dat werd dan gedronken voor men ten strijde trok.
Definitie van doping volgens het IOC
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geeft de volgende definitie van doping: "Onder doping verstaat men de aanwezigheid van stoffen in het menselijk lichaam die volgens de lijst van verboden stoffen van het IOC verboden zijn. Het gebruik van deze stoffen, de aanwezigheid van deze stoffen bij
urineonderzoek en
bloedmonsters, en het vervalsen van analyseresultaten van bloed- of urinemonsters, is verboden."
Doping, geld en prestige in de sport
Om een professioneel atleet te worden of om je spieren zodanig te ontwikkelen dat je met krachttraining in staat bent om het uitzien van je lichaam te veranderen, is veel geduld en inspanning nodig. In de sport gaat het dan ook om veel geld en prestige. Velen gaan tot het uiterste om wedstrijden te winnen en menig atleet gebruikt groeihormonen en
anabole steroïden om grotere spieren te krijgen of om betere resultaten te behalen.
Hoe schadelijk zijn dopingproducten?
Dopingproducten zijn in de regel schadelijk voor het menselijk lichaam, maar de mate van schadelijkheid is natuurlijk afhankelijk van de vraag hoeveel van deze stoffen men inneemt en hoelang dat dit gebeurd is. De gevoeligheid voor deze middelen wordt, net als bij andere chemische stoffen, zeer individueel bepaald. Een aantal meer ernstige bijwerkingen komen pas vele jaren later tot uiting, bijvoorbeeld door ziekten als aderverkalking, hartproblemen, leverziekten en kanker.
Verhoging van de bloeddruk,
hartkloppingen, slapeloosheid, een droge mond, overmatig zweten en problemen bij het plassen behoren tot de mildere bijwerkingen. Hoge doseringen in combinatie met harde fysieke training kunnen leiden tot problemen in de bloedsomloop, ademnood en de dood als gevolg van een hartstilstand.
Hoe dopingproducten werken
Dopingproducten hebben een stimulerend effect op de verschillende lichaamsfuncties. De stoffen onderscheiden zich van elkaar door hun specifieke effecten en een verschillende werkingsduur.
Veel producten hebben een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en een van de meest optredende bijwerkingen is een verhoogde
bloeddruk en hartslag. Andere middelen werken uit op ons vetweefsel en verhogen de vetverbranding. En wéér andere producten hebben een verruimende werking op de luchtwegen. Een bijzondere en veel toegepaste vorm van doping is uiteraard
bloeddoping.
Erg actieve stoffen kunnen het centrale zenuwstelsel beïnvloeden en er zijn voorbeelden bekend waarbij deze stoffen zelfs tot de dood hebben geleid. De inname door sommige sporters van een bepaald afslankmiddel in combinatie met aspirine doet de werking van dat middel bijvoorbeeld verdubbelen.
Welke stimulerende middelen zijn er?
Enkele voorbeelden van stimulatia in de sport zijn onder andere amfetamine, cafeïne, salbutamol,
cocaïne, efedrine, glenbuterol en andere verwante stoffen. Verdovende middelen zijn in dezelfde familie als morfine, die het ademhalingsritme verlaagt.
En bepaalde narcotica behoren tot dezelfde familie als Morfine. Morfine heeft een sterk pijnstillend effect op het centrale zenuwstelsel. Hoge doses kunnen de ademhaling belemmeren, wat in de meest ernstige gevallen kan resulteren in dood door een ademhalingsstilstand. Morfine wordt met name gebruikt vanwege zijn pijnstillende werking en kan bij de gebruiker tot lichte stemmingswisselingen voert en bij grotere doseringen tot bewusteloosheid.