Doping, hoe het werkt

Doping, hoe het werkt Behandeld worden de verschillende dopingproducten, dopingmethoden en groepen van stoffen en preparaten die op de dopinglijst van het IOC voorkomen. Het woord "doping" zelf komt uit Afrika, waar een inheems volk een opwekkend drankje maakte, dat ze "Dop" noemden. Dat werd dan gedronken voor men ten strijde trok.

Definitie van doping volgens het IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geeft de volgende definitie van doping: "Onder doping verstaat men de aanwezigheid van stoffen in het menselijk lichaam die volgens de lijst van verboden stoffen van het IOC verboden zijn. Het gebruik van deze stoffen, de aanwezigheid van deze stoffen bij urineonderzoek en bloedmonsters, en het vervalsen van analyseresultaten van bloed- of urinemonsters, is verboden."

Doping, geld en prestige in de sport

Om een professioneel atleet te worden of om je spieren zodanig te ontwikkelen dat je met krachttraining in staat bent om het uitzien van je lichaam te veranderen, is veel geduld en inspanning nodig. In de sport gaat het dan ook om veel geld en prestige. Velen gaan tot het uiterste om wedstrijden te winnen en menig atleet gebruikt groeihormonen en anabole steroïden om grotere spieren te krijgen of om betere resultaten te behalen.

Hoe schadelijk zijn dopingproducten?

Dopingproducten zijn in de regel schadelijk voor het menselijk lichaam, maar de mate van schadelijkheid is natuurlijk afhankelijk van de vraag hoeveel van deze stoffen men inneemt en hoelang dat dit gebeurd is. De gevoeligheid voor deze middelen wordt, net als bij andere chemische stoffen, zeer individueel bepaald. Een aantal meer ernstige bijwerkingen komen pas vele jaren later tot uiting, bijvoorbeeld door ziekten als aderverkalking, hartproblemen, leverziekten en kanker.

Verhoging van de bloeddruk, hartkloppingen, slapeloosheid, een droge mond, overmatig zweten en problemen bij het plassen behoren tot de mildere bijwerkingen. Hoge doseringen in combinatie met harde fysieke training kunnen leiden tot problemen in de bloedsomloop, ademnood en de dood als gevolg van een hartstilstand.

Hoe dopingproducten werken

Dopingproducten hebben een stimulerend effect op de verschillende lichaamsfuncties. De stoffen onderscheiden zich van elkaar door hun specifieke effecten en een verschillende werkingsduur.

Veel producten hebben een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en een van de meest optredende bijwerkingen is een verhoogde bloeddruk en hartslag. Andere middelen werken uit op ons vetweefsel en verhogen de vetverbranding. En wéér andere producten hebben een verruimende werking op de luchtwegen. Een bijzondere en veel toegepaste vorm van doping is uiteraard bloeddoping.

Erg actieve stoffen kunnen het centrale zenuwstelsel beïnvloeden en er zijn voorbeelden bekend waarbij deze stoffen zelfs tot de dood hebben geleid. De inname door sommige sporters van een bepaald afslankmiddel in combinatie met aspirine doet de werking van dat middel bijvoorbeeld verdubbelen.

Welke stimulerende middelen zijn er?

Enkele voorbeelden van stimulatia in de sport zijn onder andere amfetamine, cafeïne, salbutamol, cocaïne, efedrine, glenbuterol en andere verwante stoffen. Verdovende middelen zijn in dezelfde familie als morfine, die het ademhalingsritme verlaagt.

En bepaalde narcotica behoren tot dezelfde familie als Morfine. Morfine heeft een sterk pijnstillend effect op het centrale zenuwstelsel. Hoge doses kunnen de ademhaling belemmeren, wat in de meest ernstige gevallen kan resulteren in dood door een ademhalingsstilstand. Morfine wordt met name gebruikt vanwege zijn pijnstillende werking en kan bij de gebruiker tot lichte stemmingswisselingen voert en bij grotere doseringen tot bewusteloosheid.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doping in de sportmijn kijk opDoping in de sportMensen zijn altijd bezig om betere en hogere sportprestaties te leveren. Is het niet om het financiële gewin, dan is er…
Recensie: Doping  Jean NelissenrecensieRecensie: Doping Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
Doping, medicatie en drugs in de (jeugd)sportDoping, medicatie en drugs in de (jeugd)sportHet is belangrijk om een onderscheid te maken tussen het gebruik van middelen om medische redenen en het gebruik voor mo…

Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Leren schaatsen: enkele tips en trucjesLeren schaatsen: enkele tips en trucjesIn Nederland is het bijna een nationale sport, in België iets minder. Toch is het iets wat heel veel mensen doen in de w…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.