Zenderpil meet de temperatuur van sporters

Zenderpil meet de temperatuur van sporters De Vierdaagse van Nijmegen in 2006 heeft nog eens aangetoond dat onder bepaalde omstandigheden te veel sportieve inspanning voor wandelaars levensgevaarlijk is en dat zal ook bij de Vierdaagse in 2018 zo zijn. Het geeft nog maar eens aan dat we nog te weinig weten wat extra fysieke inspanning met ons lichaam doet. Reden om dat eens goed te onderzoeken. Biedt de zenderpil bij deze sportieve activiteiten uitkomst?

Sportinspanning en sportieve activiteiten

Hebt u ook altijd gedacht dat we inmiddels tot in den treure wisten wat sport inspanningen met ons lichaam doen. Professionele sporters worden toch voortdurend over de hele wereld gemonitord door een sportarts en inspanningsfysiologen. We hebben al die informatie tot volop tot onze beschikking? Nu zal de uitwerking bij de ene persoon anders zijn dan bij een andere, maar daar zijn toch omrekeningstabellen voor.

Welnu de Vierdaagse van 2006 heeft ons keihard aangetoond, dat we dat allemaal nog niet voldoende weten. Vooral het effect van verhitting en oververhitting op ons lichaam is nog onvoldoende onderzocht. En we kennen zeker niet het effect op wandelaars, die overigens gedurende vele uren aan hoge temperaturen kunnen worden blootgesteld. Nog vrijwel onbekend is wat er tijdens een lange wandeling gebeurt met de temperatuur en de vochtbalans van het menselijk lichaam.

De menselijke temperatuur

Mensen kunnen in zijn algemeenheid niet goed tegen warmte. Daar zijn wij niet goed genoeg voor uitgerust. Bij een beetje inspanning zal de lichaamstemperatuur oplopen tot een graad of 38,5. Via transpiratie in een niet te vochtige en warme omgeving, raken we vaak onze overtollige temperatuur kwijt, en is er dus niets aan de hand. Lukt dat om een of andere reden niet, dan zal de temperatuur verder oplopen. Volgens de theorie tot 40 graden of meer. Bij 41 graden volgt bewusteloosheid, bij 42 graden waarschijnlijk de dood. De effecten verschillen ook per geslacht. Mannen kunnen wel drie liter vocht per uur transpireren, vrouwen komen vaak niet verder dan een halve liter per uur. Maar bij welke temperatuur doorwandelen onverantwoord wordt, zodat verdere inspanning tot gevaarlijke situaties zal leiden, is niet bekend.

De Vierdaagse en de zenderpil

Zover de theorie. Om meer zekerheid te krijgen van het temperatuur effect bij wandelaars hebben een zestigtal van hen een zenderpil ingenomen. De zenderpil is een geavanceerde capsule met temperatuur sensor en zender, die 24 uur lang de temperatuur registreert en doorgeeft naar een centrale computer. Ook langs het parcours worden de temperaturen geregistreerd en bekeken. De inname van een pil moet een aantal keren worden herhaald, omdat deze na 24 tot 48 uur het lichaam langs natuurlijke weg verlaat.

Wie doen er mee aan het onderzoek?

De pillenslikkers zijn niet alleen zeer behulpzaam door aan het onderzoek mee te doen, maar ook proefkonijn. De onderzoekers zullen bij doorgeseinde oververhittingsverschijnselen niet direct ingrijpen, omdat ze ook willen weten waarom de inwendige alarmbellen bij mensen blijkbaar niet altijd goed werken. En dat laatste maakt voor mij dit hele experiment alleen maar extra bizar. Tegelijkertijd maakt de gekozen onderzoeksmethode via een ingenomen zenderpil, verder geavanceerd onderzoek op tal van terreinen in de toekomst mogelijk. De eerste tekenen daartoe zien we al, nu het ook al mogelijk blijkt te zijn om zeer kleine robots voor onderzoek door het menselijk lichaam te geleiden.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De derde dag van de Nijmeegse VierdaagseDe derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars in vervoering langs de heuvels en dalen van het Groesbeeks…
De tweede dag van de Nijmeegse VierdaagseOp de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijc…
Kwaaltjes tijdens de Nijmeegse VierdaagseKwaaltjes tijdens de Nijmeegse VierdaagseRuim veertigduizend wandelaars doen ieder jaar weer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Toch zijn de meeste wandelaars nog…
Gezondheid en water & te veel water drinken is ongezondGezondheid en water & te veel water drinken is ongezondTe veel water drinken is giftig en kan leiden tot een hersenoedeem. Te veel water is dus zeer ongezond, maar te weinig w…

Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…
Olympisch Stadion Amsterdam - GeschiedenisOlympisch Stadion Amsterdam - GeschiedenisHet Olympisch Stadion in Amsterdam werd vlak voor het begin van de Olympische Spelen in 1928 geopend. Prins Hendrik legd…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.