Wandeluitrusting ... om te beginnen

Wandeluitrusting ... om te beginnen Steeds meer mensen gaan wandelen, het truttige idee is er gelukkig eindelijk vanaf. Enerzijds omdat het gezond is en anderzijds omdat, als je een beetje kijkt waar je gaat lopen, je prachtige natuur kunt aanschouwen. Maar aan goede kleding en vooral schoenen geven we nog niet zoveel uit. Dit, terwijl met name goede schoenen belangrijk zijn.

Algemeen

De cijfers wijzen uit, behalve dat je ze steeds vaker voorbij ziet komen, dat er steeds meer wandelaars komen en dat is goed. Het besef te bewegen, en iedereen die kan lopen, kan wandelen, is een hele stap vooruit in het geciviliseerde land. Zo eenvoudig is het. Echter, of het altijd even verantwoord plaatsvindt, is een tweede. Ook met wandelen kan je lelijke blessures oplopen en of dat besef er is, valt te betwijfelen.

Natuurlijk is het afhankelijk van wat je doet, af en toe een loopje door het park is ook wandelen, maar dat maakt nog niet dat je met complete uitrusting op pad zou moeten. Toch geldt voor iedere wandeling dat je goed moet kijken naar in ieder geval je schoenen.

Kleding

Kleding kan heel divers zijn, maar goed is dat het ademende kleding is en dan moet je denken aan linnen of katoen. Bij de iets langere wandeling is wat extras qua kleding bij hebben, geen overbodige luxe. Met het wisselvallige weer in Nederland kan er zomaar een onverwachte bui uit de lucht komen vallen of verdwijnt het heerlijke zonnetje achter een wolk en voelt het frisser aan. Een trui om de schouders kan al genoeg zijn.

Als je er echt een stuk gaat lopen dan is een rugzakje met wat spulletjes ook handig. Denk hierbij aan:
  • Flesje water of ander drinken (bij voorkeur zonder prik)
  • Iets eenvoudigs te eten (bijvoorbeeld een gezonde reep, fruit of een lekkere boterham)
  • Papieren zakdoekjes (om iets op te ruimen of je handen schoon te maken)
  • Desinfecterende lotion (kan je de handen mee schoonmaken of een wondje deppen)
  • Kaart of navigatie (voor het geval je de weg kwijt bent)
  • Telefoon (als je er echt op uit trekt) je weet maar nooit!
  • Schone sokken

Schoenen

Denken we vaak nog wel aan het meenemen van wat spulletjes als we er op uittrekken de betere schoen vinden we al snel te duur. Maar ook de wandelschoen is er in allerlei prijsklassen.
Als je er toch niet aan wilt, zorg dan dat je goed zittende platte en ademende schoenen draagt die nergens knellen. Een sportschoen kan uitkomst bieden, maar niet altijd. Als je van plan bent om echt regelmatig te gaan lopen, investeer dan in je voeten.
Nu is er qua lopen ook een grote diversiteit en daarbij behorende schoen, maar je moet ergens beginnen en dus willekeurig een aantal wandelschoenen geprobeerd waar je in ieder geval in Nederland mee uit de voeten zou moeten kunnen.

Wat is er zoal?

Als je je er in verdiept, merk je pas dat er heel veel wandelschoenen zijn en de prijs zegt niet alles. Dat blijkt wel uit de volgende drie paar schoenen.

Merrell, Solo Origins. Deze beetje vrouwelijk uitziende schoen is lekker licht, geef veel steun en loopt heerlijk. Er zitten luchtkussens in de zool en milieuvriendelijk (gemaakt van gerecycled materiaal). Zon 100 euro
Meidl Meran Lady. Deze stoere schoen kan nog meer hebben dan het vlakke Nederlandse land. De schoen voelt heerlijk soepel aan, zowel de leren buitenkant, als de gevoerde binnenkant. Zon 190 euro.
Hanwag Canyon Wide. Deze schoen is iets minder stoer dan de vorige, maar voelt wel heerlijk zacht als je de schoen aantrekt. Loopt iets zwaarder dan de vorige schoen. Voordeel van deze schoen is wel, dat je er ook door het mulle zand mee kunt lopen. Zon 180 euro.

Welke schoen voor welke voet?

Vooral bepalen waar je de schoenen voor nodig hebt. De diversiteit is groot en als je over rotsen loopt is het toch echt heel ander dan wanneer je alleen asfalt neemt. Neem de schoenen ook iets ruimer, want je voeten hebben bij flinke wandelingen voldoende ruimte hebben (je voet zakt bij lang lopen iets uit). Loop er even een stukje mee en laat je niet leiden door uiterlijke schoon (of het ontbreken daarvan).

Tot slot

Voor iedereen is er een schoen, maar de betere wandelschoen begint bij zon 80 euro en kan oplopen tot zon 400 euro. Qua kleding moet het lekker zitten, kunnen ademen en niet te strak zitten.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Afvallen door wandelenAfvallen door wandelenAfvallen door wandelen is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook zeer effectief. Je hoeft dus helemaal niet hard te lopen of…

Rondje Ameland - een wandeling om het eilandRondje Ameland - een wandeling om het eilandRondje Ameland is een wandeling van bijna 50 kilometer. Het eerste officiële en georganiseerde Rondje Ameland werd in 19…
Lasergamen (lasershooten): ook voor kinderenLasergamen (lasershooten): ook voor kinderenZin in een leuk middagje uit met vrienden, kennissen of familie? Denk dan eens aan lasergamen, in België lasershooten ge…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.